Új könyv a Király géppisztolyokról

Eötvös Péter barátom neve nem ismeretlen a hazai történelmi fegyvereket kedvelő olvasóközönség számára. Örömmel jelzem, hogy Péter és szerzőtársai – Soós Péter és Hatala András – több éves odaadó kutatás eredményeként új szakkönyvvel gazdagították a hazai haditechnika történettel foglalkozó irodalmat.borító_királya

A második világháború története és a haditechnikai eszközök iránt érdeklődők tudják, hogy a Király géppisztoly egy híres-neves magyar kézifegyver. A magyar hadiipar egyik olyan jelentős termékét nevezték így, amelyet a többi sikeres konstrukció, a Csaba páncélgépkocsi, a Zrínyi rohamtarack és a Botond terepjáró tehergépkocsi társaságában emlegetnek. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos műhelyében végzett bő hároméves kutatómunka eredményeit tarthatja kezében az Olvasó. E könyv témája nem pusztán a Király géppisztolyokra szorítkozik. A szerzők a fegyver névadójának és főkonstruktőrének, Király Pál életének egy egész fejezetet szenteltek. Külön rész tárgyalja a géppisztolytöltények hazai fejlesztésének és gyártásának történetét, és helyet kapott a kötetben a Király géppisztolyokkal végrehajtott lőpróbák eredményeinek értékelése is.

E tanulmánykötet újszerű abban az értelemben, hogy sajátosan vegyül a fegyver-, a hadiipar- és a hadtörténet a fegyverzettechnikai ismeretekkel, amelyeket archív fényképfelvételek, műtárgyfotók és számítógépes grafikák tesznek színesebbé és érthetőbbé.

A könyv maga igényes, keménykötésű, 260 oldalas, nagyalakú munka, mely értékét tovább növeli a gazdag illusztráltság: eredeti felvételek és műtermi fotók. A könyv számos korabeli dokumentumot is az olvasók elé tár.