II. csoportos vagy sportorvosi kell a muzeális fegyveres lövészeti engedélyhez?

Az elmúlt hetekben megindult az új típusú engedélyek kiadása. Ezzel kapcsolatosan jellemzően arról számoltak be a kérvényező lövésztársak, hogy az adminisztráció rendben, egyszerűen történt. Néhány esetben volt fennakadás, elsősorban az orvosi alkalmasság kérdése miatt. Volt olyan esetünk, amikor a hatóság kizárólag a sportorvosi vizsgálatot fogadta volna el az egészségügyi alkalmasság igazolására.

Való igaz, hogy a sportorvosi elfogadható, de főszabály szerint a II. csoportos egészségügyi alkalmasság a követelmény. A sportorvosi elfogadása egy könnyítés azon kérelmezőknek, akik már sportlőfegyverrel rendelkeznek, így nekik nem kell újabb vizsgálatra menni.

A lőfegyvertartáshoz és elöltöltő fegyveres tevékenységekhez szükséges alkalmassági követelményeket a 22/1991. NM rendelet rögzíti. E jogszabály alapján történik a vadászok esetében és az elöltöltő fegyveres vadászok és sportlövészek esetében is a vizsgálat. (Halkan jegyezzük meg, hogy minden lőfegyvertartó esetében ez lenne az alapkövetelményeket meghatározó jogszabály, tehát a sportlőfegyver esetében is éppen ugyanezt a vizsgálatot lenne szükséges megkövetelni.) A 22/1991. NM miniszteri rendelet módosítása még nem történt meg, de ide kerül majd a muzeális fegyverekkel történő sportlövészethez szükséges alkalmassági vizsgálat megfogalmazása is.

További kérdésként merült fel, hogy szükséges-e pszichológiai vizsgálaton átesni a kérelmezőnek. Erre a kérdésre a válasz egyértelmű igen.

Egyeztettünk az ORFK-val mindkét pont esetében, és megerősítették, hogy a II. csoportos alkalmasságit kell a hatóságnak megkövetelni, melyhez szükséges a pszichológiai vizsgálat.

Üdvözlettel:

Németh Balázs

elnökségi tag

MEFLSZ