Hosszútávlövész világkupa 2022 – Meghívó

Kedves Hölgyeim és Uraim!

Jövő héten igen izgalmas és látványos elöltöltő fegyveres lövészversenynek ad otthont hazánk. Egy héten át versenyeznek a világ legjobb elöltöltő fegyveres hosszútávlövészei az izbégi (szentendrei) katonai lőtéren 300-1000 yard (270-920 m) közötti távolságokon.

A nagy távolságú sportlövészet korai napjaiba kap betekintést, aki kilátogat a versenyre. A 19. század derekán jelentek meg az első olyan csappantyús, a korabeli hadifegyvereknél jóval kisebb űrméretű hadi- és polgári céllövész puskák, melyek már nem gömblövedéket, hanem korszerű hosszlövedékeket tüzeltek. A ma huzagoláshoz hasonló, meredek emelkedésű huzagspirállal rendelkező fegyverek kifejlesztése olyan legendás szakemberek, puskaművesek nevéhez köthető, mint Joseph Whitworth, George Gibbs, Alexander Henry vagy John Rigby. Céljuk egyöntetűen az volt, hogy a korabeli puskás harcászati lőtávolság határait drasztikusan megnöveljék. Fegyvereik az 1850-es évektől olyan teljesítményre voltak képesek, mely előtt ma is fejet kell hajtsunk: képesek voltak akár kilométeres távolságon is eltalálni a célt. A hadseregek gyorsan ismerték fel az új fegyverben rejlő lehetőségeket, az amerikai polgárháború küzdelmeiben már mindkét oldal alkalmazott korszerű értelemben vett mesterlövészeket. Az 1860-as évek második felében elindult a nagy távolságú sportlövészet is, és az első nemzetközi viadalokat is megszervezték, melyeken nem csak katonák, de önkéntesek, és civil lövészek is elindultak hazájuk dicsőségére. Ezek hagyományát tartja életben az 1. MLAIC Elöltöltő Fegyveres Hosszútávlövész Világkupa és BPCR Grand Prix, mely versenyszámait augusztus 1-5. között szervezzük.

A verseny védnökei Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Fülöp Zsolt úr, Szentendre város polgármestere, és Prof. Dr. Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A verseny szervezője a Muzzle Loaders Associations International Confederation és a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége. Támogató szervezetink: Magyar Sportlövők Szövetsége, Honvédelmi Sportszövetség, Országos Magyar Vadászkamara. A verseny nem jöhetett volna létre a Magyar Honvédség Szentendre Helyőrség Támogató Parancsnokság hatékony, professzionális támogatása nélkül.

A verseny szponzorjai: Davide Pedersoli, LongShot, Lee Shaver Gunsmithing, Kapszli Pont fegyverszaküzlet

Köszönjük védnökeink, támogatóink segítségét! Nélkülük hasonlóan komplex, nagyszabású feladat végrehajtása lehetetlen lett volna.

A versenyre érdemes kilátogatni mindenkinek, akit érdekelnek a régi fegyverek, ugyanis a lőállásokban megcsodálhatják majd a 19. század legjobb eredeti mesterlövészfegyvereit, valamint azok másolatait is. Különleges élmény látni, ahogy a távolban alig látható célokat ostromolják a lövészek. A világkupán külön versenyágban küzdenek majd a hátultöltő fegyveres lövészek is, akik az 1870-80-as évek időszakának első egylövetű hátultöltő puskáival állnak majd rajthoz. Az amerikai vadnyugat olyan legendás fegyverei szólalnak majd meg, mint a Sharps vagy Remington Rolling Block puskák.

A versenyprogram:

Aug. 1. hétfő: 8-10h 300 yard gyakorlás, majd verseny három sorozatban, 19:00-kor hivatalos megnyitóünnepség a szentendrei városházán, melyre várunk minél több érdeklődőt.

Aug. 2. kedd: 8-10h 500 yard gyakorlás, majd verseny három sorozatban

Aug. 3. szerda: 8-10h 600 yard gyakorlás, majd verseny három sorozatban

Aug. 4. csütörtök: 8-10h 900 yard gyakorlás, majd verseny három sorozatban

Aug. 5. péntek: 8-10h 1000 yard gyakorlás, majd verseny három sorozatban

Aug 6. szombat: 18:00 zárófogadás és eredményhirdetés a visegrádi Nagyvillám étteremben

A versenyen Dél Afrika, Németország, Olaszország, Lengyelország, Svájc, Ausztria, Franciaország és Magyarország lövészei csapnak össze, hogy eldőljön ki 2022 legjobbja.

Aki szeretné testközelből megtapasztalni az élményt, érdemes az első három napon kilátogatni az izbégi lőtérre. (GPS koordináták: 47.693752439433304, 19.021248243428797)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a versenyen!

A verseny szervezőbizottsága nevében:

Németh Balázs