Hogyan állunk az elöltöltő fegyveres vizsgákkal?

Kedves leendő Lövész- és Vadászkollégák!

Mint ahogy azt már ismertettük, 2022. január 1-től életbe lépett a fegyverjogszabályok módosítása, mely szerint immáron sportlövészeti céllal, magánszemély is kérhet engedélyt muzeális fegyverrel történő lövészetre. Ez nem nullázza ki a korábbi, egyesületi keretek közötti lehetőséget. Az engedély előfeltételei a következőek:

  1. Egészségügyi alkalmasság.
  2. Lövészsportegyesületi tagság.
  3. Elöltöltő fegyveres hatósági vizsga.
  4. Rendelkezik a jogszabályban meghatározott lőszerelemtárolási feltételekkel.

Eddig négy helyszínen tartottunk vizsgákat, ezekkel a megyei kapitányságokkal volt a szövetségnek szerződése: Zala megye, Tolna, Hajdú-Bihar és Veszprém. A jogszabályváltozás és az érvényes szerződések lejárta miatt a megállapodásokat újra kell kötni. Az új szerződést már aláírtuk Zala megyével, és haladunk a többi újrakötésével is. Az első vizsga január 21-én, Zala megyében történt.

Jogos kérdés, hogy mikor lesz Budapest vonzáskörzetében vizsga? A szövetség egyeztetetéseket folytatott az ügyben, de sajnos Pest megye és a BRFK kapacitáshiány miatt nem tudja a vizsgáztatást vállalni. Ennek ellenére meg fogjuk oldani a helyzetet. Jelen körben a Budapesthez legközelebb eső megyéket keressük meg: Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Heves, Nógrád. Célunk kettős lehet: ha sikerül olyan megállapodást kötnünk valamelyik kapitánysággal, mely szerint Budapesten, vagy Budapest közeli helyszínen kihelyezett vizsgát tartanak, az a legszerencsésebb. Ha nem, akkor a jelzett megyékben indítjuk meg a vizsgáztatást.

Mindeközben megkezdtük a vizsgabizottságok összeállítását is, melyeket a szerződéskötések helyszíneinek viszonylatában határozunk meg. Célunk, hogy a vizsgáztatásban csak olyan szövetségi feljogosítással rendelkező személy vehessen részt, aki magas szinten ismeri a muzeális fegyverekkel történő lövészet és vadászat tudományát, ismeri a jogszabályokat, az érvényes vizsgaszabályzatot, valamint mind pedagógiai, mind alkalmazói oldalról teljes szélességben látja át a muzeális fegyverekkel történő lövészet és vadászat szükséges követelményrendszerét, szükségleteit.

Az egyeztetések, hivatalos kapcsolatfelvételek január óta folynak. Amint lesz bővebb információnk, jelentkezünk. Célunk, hogy országos lefedettséggel, kiszámítható rendszerességgel szervezhessünk vizsgákat.

Mindemellett a Kapszli.hu portálon a Lövészet menüpont alatt folyamatosan osztjuk majd meg híreinket, valamint beszámolóinkat az elnökség szervező munkájáról. A Lövészet menüpont így ténylegesen is átalakul majd a szövetség közszolgálati platformjává.

Üdvözlettel:

Törőcsik Pál elnök, Venczel Szilárd főtitkár