Hét jó (?) tanács

Örvendetes, ha egy nem kimondottan elöltöltő fegyverekkel foglalkozó portál is fontosnak érzi, hogy jó tanácsokkal lássa el a feketelőpor füstje által megcsapott vadászokat és sportlövészeket. Ez történt most is, amikor a vadaszujsag.hu magyarított több-kevesebb sikerrel egy amerikai szakcikket. Íme a brutális végeredmény:

7 LÉPÉS, AMIVEL MEGNÖVELHETED AZ ELÖLTÖLTŐSÖD HATÓTÁVOLSÁGÁT

Aláhúzva az eredeti, majd a mi gondolataink, a teljesség igénye nélkül:

  1. 1: VÁLASZD KI A MEGFELELŐ PUSKÁT

A legtöbb nagy hatótávolságú elöltöltősök golyóspuskák, amiket úgy alakítottak ki, hogy merevebbek és pontosabbak legyenek. A csúcsminőségű előltöltős fegyvereknél megszokott a fémszálas agyazás, az alumínium tok és a kézzel illesztett puskacső.

Ha nem mondja, még azt hinném, hogy a nagy hatótávolságú elöltöltők a sörétesek közül kerülnek ki. Hiába, a tanult embernek nincsen párja… Meg azt sem tudtam, hogy ami angolul „carbon-fiber”, az magyarul „fémszál”. Naponta tanulok valami újat.

  1. 2: TISZTÍTS GYAKRAN ÉS HATÉKONYAN

A maximális konzisztencia érdekében tisztítsd a puskacsövet a lövések között. Olyan eszközt használj, amivel elérsz teljesen a puskacső aljáig és olyan tisztító szereket, amiket puskaporhoz terveztek.

Értem, a Biopon tehát kizárva.

  1. 3: VÁLTOZTASS

Cseréld a puskapor gyártókat és a töltet súlyát, valamint a lövedékeket is, hogy megtaláld a legjobb kombinációt a puskádhoz.

Nekem a meggazdagodáshoz vannak ugyanilyen jó tanácsaim, öt számot kell megjelölni a lottón a kilencvenből, azt az ötöt, amit majd ki is húznak. Ja, és a lövedéket a tömegével jellemezzük, nem a súlyával.

  1. 4: FIGYELD A HŐMÉRSÉKLETET

John Fink, a Remington lőfegyvereinek termékmenedzser igazgatója figyelmeztet, hogy az elöltöltős fegyverek használata 27 °C felett problémákat okozhat a konzisztenciában. Ezen kívül, ha nem hagyjuk lehűlni a puskacsövet a lövések között, akkor annyira felmelegedhet, hogy megváltoztatja a műanyag részek szerkezetét és ez befolyásolhatja a pontosságot.

Hány lövés után is melegedett fel az a puska annyira, hogy az már anyagszerkezeti változásokat okozott? Lövünk annyit vadászaton, helló?

  1. 5: ÉRTSD MEG A TARTÓZKODÁSI IDŐT

Jó ötlet, ha egy elöltöltős fegyvernél az első kezünket erősen nekinyomjuk a zsáknak, amikor lövünk. Fink szerint, a tartózkodási idő (azon idő hossza, amit a lövedék a puskacsőben tölt) hosszabb, mint a központi gyújtású puskáknál, és ha lazán tartjuk a puskát a zsákokon, az ronthat a pontosságon.

Tanulság: lőzsák nélkül el se induljunk vadászni.

  1. 6: GONDOLD MEG MILYEN PORT HASZNÁLSZ

A pellet porok nagyon kényelmesek, de nem vessük el a laza porokat. Egyenletesebb sebességeket és nyomásokat adnak, és kis adagokban próbálhatod ki, hogy mi működik.

Nem vessük el a laza porokat, hát persze, hogy nem vessük el őket. Már csak azért sem vessük el, mert Magyarországon nem olyan magától értetődő pellethez jutni, mint Amerikában. A „laza porokat” meg nem „kis adagokban” használjuk, hanem kis adagonként változtathatunk a töltet nagyságán.

  1. 7: JÁTSZ A SZÉLLEL

A szél jelenti a legnagyobb kihívást a 200 méternél hosszabb lövéseknél. „Az alacsonyabb sebesség és az alacsonyabb teljesítményű lövedékformák miatt a szél hatása lényegesen nagyobb, mint a hagyományos nagy távolságú puskáknál,” mondja a Gunwerk alapítója, Aaron Davidson. 100 méteren egy 15 km/h sebességű kereszt szélben, egy 300 graines .50 kaliberű elöltöltős lövedék 7,5 cm-t vagy többet is félre mehet. Ugyanennél a szélnél egy 450 méteres lövés több mint 1,8 m-t megy félre. „Gyakorold a lövést szélben, hogy megtanuld a szél sebességének becslését a légtükröződés, növényzet, és szélmérő használatának segítségével,” mondja Davidson.

Könyörgöm tisztelettel, hogy lesz az eredetileg 200 yardos lövésből magyarul 200 méter, a 10 mérföld/órás keresztszélből pedig 15 km/órás?

Szóval van baj. Mindenki előtt nyitva áll az internet kimeríthetetlen információbányája, és nem is azzal van a baj, ha valaki nem saját kútfőből dolgozik, hanem fordít. De ezt csak akkor érdemes elkezdeni, ha három feltétel egyszerre teljesül: ért a témához, tud angolul, és – ez fontos – magyarul is tud. Amíg megtanul, inkább macskás képeket posztoljon.

A cikk eredetije ide kattintva olvasható.