Great Gun Eleanor a lőtéren – a cseh duplagolyós puska

great gun eleanor001Nincs könnyű helyzetben a lövész, ha duplagolyós elöltöltő fegyvert szeretne vásárolni, hiszen a kínálat szűk, az árak pedig magasak. Pedig nincs is annál szebb, mint gyors duplával hatástalanítani a támadó konzervdobozokat.

A cseh Great Gun cég termékeit már jól ismerik olvasóink egészen biztos vagyok benne. A kis 9mm-es, .45-ös és .54-es derringereik jó minőségükkel és kedvező árukkal kivívták helyüket az olasz termékek által uralt piacon. A kétcsövű elöltöltő fegyvereik koncepcióját továbbfejlesztve nagyjából egy éve jelentek meg a piacon egy kezes kis karabéllyal, mely a keresztségben az Eleanor nevet kapta. Nos a hétvégén az egyik első Eleanort vittem táncba a jászfelsőszentgyörgyi lőtéren.

Kidobozolás

A fegyver első szembetűnő – és szívnek igen kedves – tulajdonsága, hogy nem holmi karton dobozban utaznak hazánkba a termékek, hanem szép, elegáns fadobozban, mely központi helyén díszeleg a cég western hangulatú logója. A filccel bélelt doboz sok mindent persze nem rejt a puskán kívül: egy cseh nyelvű használtai utasítás segítségével próbálhatjuk meg ismét felgyűrni szláv nyelvtudásunkat, hátha jobban megy majd a csajozás Prágában, mint a ’90-es években. Aztán találunk itt egy árnyalattal könnyebben értelmezhető fényképes képregényt, mely a fegyver szét-, illetve összeszerelését hivatott elmagyarázni. Ehhez a folyamathoz kapunk egy apró szerszámot is, mely leginkább egy injekciós tűre hajaz.

Kézbe véve

A fegyver mindössze 3200 g, ami egy duplagolyós fegyverhez mérten egyáltalán nem sok. A két csőnek köszönhetően természetesen a súlypontja előrébb van, mint általában hasonló csőhosszal bíró puskák esetében, de nagyon nem lehet azt mondani, hogy ez zavaró, sőt! Meglehetősen kényelmes kis puska ez, és a megfelelő ergonómiával bíró tusának köszönhetően gyorsan, biztosa ugrik vállba, ami egy duplagolyós puska esetében egyáltalán nem hátrány. A csőhossz 19”, aminek köszönhetően a puska igencsak hasonlít a western korszak legendás Winchester puskáira. A fa részek olajozott dióból készültek, és mindenhol pontos, precíz a fa-fém illesztés, a fegyver kékítése pedig kifogástalan.

A puska .45-ös, vagyis a friss magyar jogszabályok szerint vadászatra is használható lesz. A gyári ajánlás szerint a fegyver maximális töltete 5 g Vesuvit + .435-ös tapaszolt ólomgolyó, ami biztosan eléri az 1000 J-t, de nem haladja meg a 2500-at, tehát marad az őz vadászata, estleg vaddisznó kisebb süldőig.

Közeledve a lőtér felé

A fegyver a Great Gun derringereken megszokott szelektoros elsütőszerkezettel rendelkezik. A jobb lőkúp süti el a felső csövet, a bal az alsót – merthogy Eleanor bock csőelrendezésű puska. Az elsütőerő kellemesen finom, majdhogynem céllövészes. Nem nyúlik, nem súrlódik, törik, mint a pezsgőspohár.

A célgömb fix, de a nézőke mind magasságban, mind oldal irányban állítható. A nézőkénél azért érdemes megállni, merthogy valami érdekes kereszteződése a buckhorn és a létrás irányzékoknak. A szokatlan forma ellenére szép, tiszta képet ad.

Lövészet

A duagolyós fegyverek trükkös szerkezetek. Komoly kihívást jelent minden gyártó számára, hogy a két cső nagyjából egy helyre lőjön. A gyártók jellemzően egy távolságra, egy töltetre hangolják be a csövek összetartását, és ez ritkán több, mint 50 m. Ezen azért annyira ne akadjunk fent! Ne feledjük, hogy a duplagolyósok elsősorban az afrikai vadászatok igényei szerint születtek meg, vagyis fő feladatuk az volt, hogy viszonylag kis távolságból, gyorsan lehessen odaduplázni a veszélyes vadnak. Az Eleanor sem kivétel ebből a szempontból, ami azt jelenti, hogy nem csak azt a töltetet kell megtalálni, mely pontos az egyenkénti csövekből, hanem az is szempont, hogy a két cső szórásképe a lehető legközelebb legyen egymáshoz. Tovább árnyalja a helyzetet, hogy minél többet lövünk, annál jobban érezteti hatását az a fránya hőtágulás is, ami elhúzhatja a csöveket.

great gun eleanor010

Az Eleanorral is kellett kicsit játszani, hogy a két cső szórásképe közelítsen. Kisebb töltetekkel (30-36gr Swiss No. 2) kinyílt, nagyobbal (51 gr Swiss No. 2) bezárt 50 m-en, úgyhogy én is végül ez utóbbinál maradtam. A csövek pontosságára nem lehet panasz. A felső cső 27 mm-es az alsó 49 mm-es szórásba lőtte feltámasztásból a lövedékeket, vagyis mindkét cső bőven a tízesen belül volt. A szóráskörök középpontja közötti távolság 93 mm volt mindössze, vagyis e távolságon belül még bőven alkalmas vadászatra.

Persze egy ilyen kis gyorstüzelőnek nem feltétlenül a maximális pontosság az előnye, sokkal inkább az önfeledt játék: 25-50-100 m-en pengetni a fémcélokat, törni a cserepeket, röptetni a sörös dobozokat, erre való a Great Gun duplagolyós karabélya. No meg őzvadászatra!

Jah igen, és az ára igencsak megfizethető: 199.000 Ft!

Németh Balázs