Frommer 37M videó

frommer37m

Régi tervem volt, hogy készítek egy filmecskét a 9 mm Browning Short űrméretű 2. világháborús magyar tiszti pisztolyról, a Frommer 37 M-ről. A 7,65-ös Mod. P37 változattal jó pár éve versenyzem, de hát azért az mégiscsak Luftwaffe pisztoly, ideje volt a kilences Frommerrel is próbálkozni.

A fegyver történetét Porkoláb Péter lövésztársunk igen részletesen megírta, így aki bővebben ismerkedni szeretne a témával, kövesse ezt a linket!

A 9mm Browning Short változat egyébként meglehetősen jól teljesített. Modern sportlövész szempontból a következő hiányosságait láttam:

1. Az irányzékok nagyon kicsik, borzasztó nehéz megtartani az irányzékképet, ha egyáltalán megtalálja azt a lövész.

2. A tárkioldó a markolat alján van, amely nyitásához a gyönge kéz is kell. A taktikai tárcsere itt nem igazán jöhet szóba a mai elképzelések szerint.

3. A markolat dőlésszöge túl közel van a 90 fokhoz, vagyis olyan a fegyver érzete, mintha a cső folyamatosan le akarna billenni.

4. A 9 mm Br. Short lőszer ma már igen gyöngécskének számít mind szolgálati, mind önvédelmi célra. Torkolati energiája nem igazán éri el a 300 J-t, miközben a 9mm Luger 400-500 J közt mozog.

Persze a 37M pisztolyt nem sportlövészeknek tervezték, és nem ma. Igazság szerint ha az irányzék modernebb lenne egészen jó kis önvédelmi stukker lehetne, mivel egyébként igen lapos és könnyű kis jószág ez.