Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia Dániel!

Nem írtad, hogy pisztoly, vagy puska, amivel szeretnéd elkezdeni a feketelőporos lövészetet.

Én pusztán szakmai szempontok alapján ebben a sorrendben ajánlanám:
1. puska (csappantyús)
2. egylövetű pisztoly
3. revolver

A csappantyús puska nagy előnye, hogy viszonylag egyszerűen elsajátítható a biztonságos kezelése (ha nincs gyakorlata valakinek, pisztollyal könnyebb malőrt csinálni), ülve, állva és fekve is lőhető, tehát egyéni kedv és adottságok szerint variálható a használata, gyorsabban jön vele a lövészeti sikerélmény, mint a pisztollyal és később akár vadászni is lehet vele, ha ez szempont.

Puskából is kezdetnek a csappantyús a célszerű, a gyors gyújtás és a kevesebb hibaforrás miatt.
Jó, ha a fegyver huzagolása egyaránt alkalmas gömblövedékhez és hosszlövedékhez, mert bár kezdetnek elég az 50 m lőtávolság, sosem tudhatod, mikor lesz lehetőséged, vagy kedved messzebre elnyúlni és oda már jobb a kúpos lövedék.

Mindezeken túl érdemes jó minőségű fegyvert venni, mert egy lehasznált, vagy gyengébb minőségű fegyver – bár lehet, hogy olcsóbb – ha nem megy vele a lövészet, nem jól működik, össze-vissza lő, nem sok örömet ad. Mellesleg egy jónevű gyártó terméke az árát is jobban megőrzi.

Javaslom, hogy nézz rá a webshopban a .50-es Hawkenre: Hawken
Ez tökéletes fegyver kezdő és haladó lövészeknek.

Szintén érdemes ránézni a .54 kaliberű Jaeger Hunterre, ami szerintem nagyon szép, a lövészet mellett vadászatra is messzemenőkig alkalmas fegyver.

Jager Hunter

Ha mindenképpen használt fegyverben gondolkozol, érdemes kivárni, amíg előkerül egy használt Pedersoli, v. Euroarms csappantyús puska. Használt fegyver esetén – bár most sajnos a lőterek nagy többsége zárva tart, mindenképpen érdemes lőtéri bemutatást kérni az eladótól (esetleg egy gyakorlott sporttárs jelenlétében), hogy lássad, valóban jól működik és megfelelő szórásra képes a kinézett vas.

Üdv: lorenz

Tiszteletem minden Tagnak!
A lövészet témájában nem, de az elöltöltős fegyverek témájában új vagyok!
Keresek céllövészethez elöltöltős fegyvert, mindent meghallgatok!
Köszönöm!

tothdaniel.825@gmail.com