Fontos hírek az elöltöltő fegyveres vadászatról!

gyulaj2016konferencia028

Kedves Lövész- és Vadásztársak!

Végre jó híreket adhatunk az elötöltő fegyveres lövészetet és vadászatot érintő jogszabályokról.

A mai, 164. Magyar Közlönyben jelent meg a belügyminiszter 42/2016. (X. 25.) BM rendelete a lőterekről, a lőfegyverek, lőszerek hatósági tárolásáról, a fegyvertartáshoz szükséges elméleti és jártassági követelményekről szóló 49/2004. (VIII. 31.) BM rendelet, valamint a fegyverismereti vizsga, a fegyverforgalmazási vizsga, a lőfegyver, lőszer hatósági tárolása és a fegyverekkel, lőszerekkel kapcsolatos tevékenységek engedélyezésének igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet módosításáról. E jogszabályok, melyek az elöltöltő fegyveres vadászat bevezetését segítik, mind az elöltöltős vadászok, mind az elöltöltős lövészek számára fontos – és jó irányú – változásokat hoznak.

A legfontosabb, bennünket érintő változások:

1. Lőtereket érintő változás:

Mind a gyakorlási, mind a versenyzési lehetőségeinket kiszélesíti, megsokszorozza a következő rendelkezés:

A .22 Long rifle kalibernél nagyobb torkolati energiával bíró lőfegyverek használatára jogosító engedéllyel rendelkező lőtéren muzeális fegyveres lövészet a veszélyességi terület ismételt meghatározásának hiányában is folytatható”

Vagyis ezentúl nincs szükség külön engedélykérelemre, igazságügyi szakértői véleményre, ha egy lőtér már .22 LR feletti kaliberű lövészetre engedéllyel bír, és eztán szeretne muzeális fegyverrel is lőni. Vagyis minden ilyen magyarországi lőtéren lehetővé válik az elöltöltő fegyveres lövészet és versenyzés 2016. december 1-től!

2. Az elöltöltő fegyveres vadászathoz szükséges vizsga:

A rendelet jogszabályi szintre emeli az elöltöltő fegyveres alapismereti vizsgát, aminek sikeres abszolválása elengedhetetlen az elöltöltő fegyverrel folytatott vadászathoz. A vizsga menete nem változott, tesztből, szóbeli vizsgából (tételhúzás) és gyakorlati részből áll, de kiegészült a vadászatra vonatkozó részekkel. A teszt- és elméleti kérdéseket a rendelet – javaslatunknak megfelelően – tartalmazza, ebben jelentős változás nincs. A vizsga díja nem változik, 5000 + 2000 forint (elmélet+gyakorlat) marad, mely a MEFLSZ-t illeti. Változás ugyanakkor, hogy a háromtagú vizsgabizottság két tagját a megyei (fővárosi) rendőrfőkapitány delegálja. Ez némiképp több előkészületet jelent majd, ami a vizsgák szervezését illeti, illetve szükségessé teszi egy megállapodás megkötését a rendőrhatósággal.

3. Az elöltöltő fegyveres lövészethez szükséges vizsga kapcsán:

A Vizsgabizonyítvánnyal már rendelkező, és a jövőben kizárólag sportlövészetet (de elöltöltő fegyveres vadászatot nem) folytatni kívánó Lövésztársaknak nem kell ismételt vizsgát tennie. A csak sportlövészettel foglalkozó lövészek élete egyébiránt nem változik, de előnyös fejlemény, hogy a kormányrendelet immáron egyértelművé teszi: az egyesület elöltöltő fegyveres sportlövészetre vonatkozó engedélyben az elöltöltő fegyvereket nem kell feltüntetni.

A vizsgabizonyítvánnyal már rendelkező, és elöltöltő fegyveres vadászatot folytatni kívánóknak a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint sajnos újra kell vizsgázniuk, de ezt még pontosítjuk a Jogalkotóval. Eredeti szándékunk az volt, hogy a már vizsgázott lövésztársaknak ne kelljen újra vizsgát tenni az elöltöltő fegyver vadászati célú használatát lehetővé tévő engedély kiváltásához, de úgy látjuk, hogy az újravizsgázás elviselhető ár azért, hogy szenvedélyünknek hódolhassunk.

4. Az elöltöltő fegyveres vadászatra jogosító engedély:

Az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára jogosító engedélybe sem kell majd a fegyvereket külön-külön bejegyeztetni, az engedélyt csak egyszer kell majd kiváltani, aminek díja 6000 forint lesz, és hatálya alatt az összes vadászatra alkalmas (legalább 45 cm csőhosszal rendelkező, legalább .45-ös öbnagyságú, érvényes műszaki tanúsítvánnyal rendelkező) elöltöltő fegyver egyéb regisztráció nélkül használható lesz, tekintet nélkül a puska korára vagy a gyújtási módra. Ez az engedély egyben feljogosítja majd az elöltöltő fegyveres vadászt a feketelőpor vagy annak kiváltására szolgáló hajtóanyag és csappantyú tartására, megszerzésére.

Összességében: a változások inkább pozitívak minden lövésztárs számára. A jogszabály (és a kapcsolódó jogszabályok) 2016. december 1-jén lép hatályba. Napokon belül várjuk a 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosításának megjelenését is (utolsó ismert szövegét itt találjátok), több dolgot csak ezután tudunk majd teljesen biztosan, de a jelenlegi ismereteink szerint a következő feltételek teljesülése esetén lehet majd megkapni az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára jogosító engedélyt a lakóhely szerinti rendőrkapitányságtól (vagy Budapesten a BRFK-tól):

  • Nagykorúság, cselekvőképesség
  • Érvényes Állami Vadászjegy
  • Büntetlen előélet
  • Egészségügyi és pszichológiai alkalmasság (akinek már van lőfegyvertartási engedélye, annak nem kell ezt külön igazolni)
  • Sikeres elméleti és gyakorlati vizsga letételét igazoló elöltöltő fegyveres vizsgabizonyítvány
  • Lőszerelem-tárolóhely (mint a házilagos lőszerszerelési engedély kérelmezése esetén)
  • 6 000 forint igazgatási-szolgáltatási díj megfizetése

Amint a 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosítása megjelenik, haladéktalanul tájékoztatunk Benneteket.

A Jogszabály teljes szövege ide kattintva olvasható, a 75596. oldaltól

Üdvözlettel:

Németh Balázs elnök

Pólik Sándor főtitkár

MEFLSZ