Folytatódnak a kutatási célú elöltöltő fegyveres vadászatok a Gyulaj Zrt. vadászterületein

gyulaj_hunting046

 

Kedves Vadásztársak!

 

Ismét jó hírt jelenthetek be: a vadászati hatóság ez évben is engedélyezte a kutatási célú vadászatok szervezését a Gyulaj Zrt. következő vadászterületein:

Vadászterületek: Gyulaj Zrt. Tamási kódszám: 17-454410-244

Gyulaj Zrt. Hőgyész kódszám: 17-453710-230

Gyulaj Zrt. Pincehely kódszám: 17-453410-230

Gyulaj Zrt. Németkér kódszám: 17-450610-330

Vagyis idén új területekkel és új vadfajokkal egészülhet ki a kutatási vadászati program.

Az engedélyezett időszak vége: 2016. február 28.

Vadászható vadfajok: gímszarvas, dámvad, muflon, őz

 

Bejelentkezés elöltöltő fegyveres vadászatra:

 

Gálos Csaba

Vadászati Ágazatvezető

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

+36-30/3319203

galos@gyulajzrt.hu

 

Az előző idény kutatási vadászatainak eredményei

gyulaj_hunting001A 2014-15. idényre vonatkozó elölt öltő fegyveres kutatási engedély és program minden tekintetben olyan feltételeket volt képes teremteni, melyek nagymértékben járulhatnak hozzá e hagyományos vadászati mód sikeres hazai jogrendbe törtnő emeléséhez. A program során összesen 25 vadat ejtettünk el, s nagy örömünkre szolgált, hogy egyrészt minden programban részt vevő magyar és külföldi vadász sikeres volt, másrészt a program során nem sebeztünk, vadat el nem vesztettünk.

A program sikerei közül kiemelendő, hogy két külföldi vadászt is fogadhattunk Magyarországon. Pierangelo Pedersoli úr és fia tette tiszteletét hazánkban. Pedersoli úr nem csak a legnagyobb elöltöltő fegyvereket gyártó, több mint fél évszázados cég tulajdonosa, hanem az olasz fegyvergyártók szövetségének elnöke is. Gyulajban bronzérmes dámbikát, két tarvadat és vaddisznó süldőt ejtett el, mindet 80-100 közötti távolságon, s mind a vadász, mind az elöltöltő fegyver képességeit jól mutatja, hogy mindhárom vad azonnal tűzben rogyott.

A program legemlékezetesebb pillanata mindenképpen az első trófeás vad elejtése volt, mely Bagi István vadász és Csapó Károly hivatásos vadász nevéhez köthető. Bagi úr élete első dámbikáját és egyben élete első elöltöltő fegyveres vadját ejtette el a program kezdő akkordjaként. Az eredeti 1850-es évekből származó vadászpuskával nyílt irányzékkal 75 méterre tett lövést, s a dámbika rövid halálvágta után esett össze közel a rálövés helyéhez.

Az idei engedélyünk is a nagyvad vadászati idény végéig, 2016. február 28-ig tart, és elöltöltő fegyverrel minden az adott időszakban vadászható nagyvad fajunk elejthető.

Célok:

Elejtő: Németh Balázs, távolság: 85 m, fegyver: PEdersoli .54 Flintlock Jäger, Töltet: 100 grain 2Fg Swiss + 300 grain REAL

Elejtő: Németh Balázs, távolság: 85 m, fegyver: PEdersoli .54 Flintlock Jäger, Töltet: 100 grain 2Fg Swiss + 300 grain REAL

Az elöltöltő fegyveres kutatási célú vadászatok célja nem az, hogy a lövedék ölőképességét vizsgáljuk. Nem kísérletezni kívánunk a vadon, hiszen a célballisztikai vizsgálatokat már elvégeztük, melyek egyértelműen alátámasztották az elöltöltő fegyver és az abból kilőtt lövedék használatának etikusságát, és törvényi kritériumoknak való megfelelését.

A kutatási célú elöltöltő fegyveres vadászat célja elsősorban az, hogy megismerjük az elöltöltő fegyverrel űzött vadászat hazai lehetőségeit és esetleges korlátait. Célunk, hogy az új vadászati törvény életbe lépésekor már kész szabályrendszert tudjunk ajánlani a leendő magyar és külföldről hazánkba érkező elöltöltő fegyveres vadászoknak. Ehhez szükség van gyakorlati tapasztalatok gyűjtésére és azok elemzésére, feldolgozására.

A kutatási célú vadászatok további feladata, hogy meghatározzuk a későbbi kiegészítő elöltöltő fegyveres vadászvizsga gyakorlati elvárásait.

További célok:

  • Az elöltöltő fegyveres őzvadászat különböző módjainak vizsgálata.
  • Gímszarvas vadászatának lehetősége nyílt területen, bőgés és selejtezés, valamint a tarvad vadászati idején.
  • További filmek forgatása, melyek segítik hazánk különleges lehetőségeinek megismertetését külföldi vadászok számára.

Fegyverek:

A programban olyan elöltöltő fegyverek vesznek részt, melyek érvényes műszaki tanúsítvánnyal bírnak, kaliberük 50”-es (12,7 mm) vagy afeletti, valamint alkalmasak olyan töltet kilövésére, mely a maximális töltetre vonatkozó gyári adatok tartományán belül képes elérni a 2500 J torkolati energiát. A kutatásban kovás és csappantyús eltöltő fegyverek vesznek részt. Minden felhasznált töltetnek meg kell haladnia a 2500 J torkolati energiát fegyvertípustól, lövedéktípustól függetlenül

Részt venne a kutatási programban?

Ahogy a tavalyi évben is, úgy idén is várjuk a vadászok jelentkezését. Köszönhetően a Gyulaj Zrt. lehetőségeinek, idén jóval szélesebb körben, kedvezőbb feltételekkel tudjuk fogadni az érdeklődő vadászokat, akár külhonból is.

Ne keseredjen el akkor sem, ha nincs vadászatra alkalmas elöltöltő fegyvere. A Kapszli.hu jóvoltából egy csappantyús, .54-es kaliberű, Pedersoli Tradional Hawken puska áll a vadászok rendelkezésére.

Ha még nincs meg az elöltöltő fegyver kezelésére vonatkozó vizsgája, azt könnyen leteheti az ország számos pontján lőtereinken, vagy akár Gyulajon is. Vizsgára jelentkezés: hungarian.mla@gmail.com

Várjuk szeretettel minden olyan igaz vadász jelentkezését, aki kipróbálná e nemes, hagyományos vadászati módot! Vadászna elöltöltő fegyverrel Gyulajon? Jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken:

Gálos Csaba

Vadászati Ágazatvezető

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

+36-30/3319203

galos@gyulajzrt.hu

Pólik Sándor

Főtitkár

Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége

+36-30/6915848

hungarian.mla@gmail.com

Vadásztársam! Legyen ön is része a történelmi pillanatban! Vadásszon velünk elöltöltő fegyverrel Magyarországon!

Vadászüdvözlettel:

Németh Balázs

elnök

Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége