Filmajánló: VADKANVADÁSZAT

Zrínyi Miklós halálának körülményeivel korábban kimerítően foglalkozott Németh Balázs a vérebvezető-utánkereső vadász szemével. , de az Index is megszólaltatta úgy a vadászbaleset, mint a politikai indíttatású merénylet teóriájának híveit.

Most egy 60 perces, Pajer Róbert által rendezett film keretében idézhetjük fel 1664. november 18-ának tragikus estéjét:

„1664 novembere. A kursaneci erdő őszvégi békéjét hirtelen vadásztársaság zaja veri fel. A vadászok vezetője Zrínyi Miklós, az ország egyik leghatalmasabb embere. Sem ő, sem a vidám társaság tagjai ekkor még nem is sejthetik, miképpen végződik ez nap. A film bemutatja a magyar történelem egy máig sem teljesen tisztázott tragikus eseményét, mely a későbbiekben hatással lesz az egész ország sorsára. Vadászbaleset vagy merénylet? Számos elmélet és magyarázat, szóbeszéd és anekdota tárgyát képezi ennek az őszvégi napnak a történése. Vajon hihető-e, hogy a neves hadvezér, kitűnő vadász, és elismert költő élete ilyen fatális véget érjen? Ki volt Ő, kinek szörnyű végzetét még olyan hatalmasságok is megkönnyezték, mint XIV. Lajos, a Napkirálv?”

A Vadkanvadászat című filmet 2018. május 18-án, pénteken vetíti a Duna TV 23:20 – 00:20 között, az előzetes megtekinthető itt: