Feketelőporos Cowboy-Action sörétes lőszer Lengyelországból

 

Feketelőporos Cowboy-Action sörétes lőszer Lengyelországból

A lengyel FAM-PIONKI (Fabryka Amunicji Myśliwskiej) lőszergyár a magyar piacon csak viszonylag szűk körben ismert, pedig jópár évtizede gyárt sörétes lőszereket. A szokásos sport és vadásztöltények mellett igen jelentős termékskálát kínál a rendvédelmi szervek részére, többek között gumilövedékes, zártörő, jelölő töltényeket. Nemrég a Cowboy Action lövők számára is bemutatott egy új termékcsoportot 12/70 kaliberben „Western” címkével.

A töltények fejlesztése során figyelembe vették, hogy a CAS lövészethez a csekély hátrahatás az optimális, így mind a füstnélküli, mind a feketelőporral töltött CAS töltényeiket visszafogott teljesítményűre töltik.

A „Western” töltények mindegyike 2,4 mm-es, 24 grammos ólomsörét-töltettel készül, a különbség közöttük a fojtásban, a lőporban és a kezdősebességben van.

A két gyérfüstű lőporos verzió névleges kezdősebessége egyaránt 350 m/s, az egyik műanyag-, a másik a környezetbarátabb filcfojtással készül.

A feketelőporos változatot kizárólag filcfojtással – és érdekesség -, lengyel gyártmányú feketelőporral töltve gyártják. A műanyag fedőlapos, körperemezett töltény átlagos kezdősebessége 275 m/s-re lett beállítva, melyet nagyon békés gáznyomással képes elérni.

A feketelőporos töltényt szívesen látnám autentikusabb papírhüvelybe, karton fedlappal töltve 12/65 kaliberű kivitelben is, amely lehetővé tenné a használatát a régi, rövidkamrás puskákban!

https://pl-pl.facebook.com/FAMPIONKI/

  1. február 17.

Hamza Emil