Fegyverkamera vadászathoz, koronglövészethez

Egy szokatlan, de annál hasznosabb termék forgalmazásába kezdett a Kapszli, mely mind koronlövészethez, mind vadászathoz nagyszerű segítséget ad.

Megörökíteni a vadászatot. Szeretem hazavinni az emlékeket, ha lövök, ha nem. Nagyszerű családi program, amikor a gyerekeknek az aznapi képsorokat mutathatom. Azt hiszem, nem csak én gondolkodom arról folyamatosan, hogy hogyan is lehet. Érdekes kettőssége van ennek a kérdésnek, hiszen a vadászat magányos tevékenység, sőt, tulajdonképpen az erdőben még egy ember is sok, nem hogy a kísérők. Kameramant magunk mellett tartani éppen ezért nem igazán jó megoldás. Sokat kerestem a lehetőséget, hogy hogyan érdemes filmezni vadászat közben úgy, hogy mindent magam csinálok. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a vadászember nem csak szórón szeret ülni, hanem nyakába veszi az erdőt, és cserkel, amikor csak lehet. Ehhez kicsi, erős, könnyű, megbízható, egyszerűen kezelhető felvevő kell, olyan, amelyik tartásához, célra mutatásához nem kell a kéz, hiszen az vagy a binoklulárt, vagy a puskát fogja, amikor helyzet van. Az akció kamerák jó megoldást kínálnak, ezeknek csak egy nagy gondjuk van: oly nagy látószöget vesznek, hogy a vad alig látszik még akkor is, ha 100 méteren belül van. A 4K-s felbontású kamerák felvételével persze lehet játszani az utómunka során, de nem lesz tökéletes a megoldás. A természet, a vadászat eseményeinek felvételére nagyszerűek, a korszerű digitális stabilizátoroknak köszönhetően fantasztikus felvételeket készíthetünk akár menetből is, a vadra tett lövés felvételére nem alkalmasak igazán.

A kérdés az, hogyan rögzítsem a katarzist? Mi mutatja meg legjobban a találatot? Mindig van a vadásztáskámban egy tükörreflexes digitális gép, amit egy praktikus állvánnyal fel tudok rögzíteni a lesre. Ez jó megoldás, de cserkeléshez más kell. Így találtam rá az amerikai gyártású GunCam-re. Nagyon kedves amerikai sörétlövő barátom ajánlotta a terméket. Évek óta használja az amerikai olimpiai koronglövő csapat is, ami valljuk be nem rossz ajánlólevél, úgyhogy hittem, és belevágtam.

A Tachyon GunCam sörétes puskán

A Tachyon GunCam sörétes puskán

És nem bántam meg. A kamera egyrészt nagyszerűen illeszthető golyós fegyverhez is, másrészt pedig lehetőséget adott arra, hogy végre csiszoljam erősen hiányos koronglövő tudásomat. Ez utóbbi lehetőség pedig egyáltalán nem lebecsülendő dolog. Persze ne gondoljuk, hogy a fegyverkamera kiváltja a jó lőoktatót! Érdemes időt, energiát, pénzt áldozni arra, hogy megtanuljuk a sörétlövés helyes, eredményes, ugyanakkor elegáns módját. Ha az alapok megvannak, jöhet a gyakorlás, melyhez nagyszerű segítséget ad a GunCam. De mit is csinál ez a szerkezet? Nos, egyrészt rögzíti azt a képet, melyet a lövő lát, így lehetővé válik a hibázás visszajátszása, Full HD felbontásban a kamera 60 képet rögzít másodpercenként, így kikockázhatjuk a képet, melyen akár a sörétraj is látszik. Felismerhetjük, hogy hol hibádzott a swing, és javíthatjuk a következő lövésre.

A rögzített film pedig akár azonnal is megtekinthető, hiszen a kamera WiFin csatlakoztatható Androidos vagy iOS okos telefonunkhoz, tabletünkhöz. A kapcsolat valóidőben is működik, vagyis ha oktatónk mellettünk áll, nyomjuk a kezébe az okos eszközt, és élőben követheti majd mit is teszünk jó vagy rosszul sörétlövés közben. Nincs ennél jelenleg jobb mód, hogy elemezzük, javítsuk a technikát.

A GunCam készlet tartalma

A GunCam készlet tartalma

A kamera felrögzítése igen egyszerű. A fém rögzítőpofát két imbuszcsavar szorítja össze, melyeket meglazítva felhelyezhetjük a kamerát a csőre. A torkolattól maximum 130 mm-re helyezzük a kamerát, hogy a cső ne lógjon bele a felvett képbe. A gyártó különböző vastagságú öntapadós betéteket ad a kamerához, mellyel 12-es, 20-as, 28-as és .410-es sörétes fegyverre szerelhetjük az eszközt. A magyar importőr ezen kívül egy szilikon betétet mellékel a készlethez, mely segítségével golyós fegyverekre is könnyebben fel lehet rögzíteni a GunCam-et. A kamera szálkeresztjét a szerelék bal oldalán található imbusz csavarokkal hangolhatjuk össze a célzási ponttal.

A kamera és a telefon közötti kommunikáció a RoadCam nevezetű ingyenes app segítségével történik, mely elérhető mind Andoridos készülékre, mind iPhone-ra. A csatlakoztatás igen egyszerű, a használati utasítást követve 30 másodperc alatt elvégezhető. A szoftveren keresztül kapunk az alapbeállításokra is lehetőséget, mint a felbontás kiválasztása, hang ki- és bekapcsolása, folyamatos felvétel választása. Itt jegyzem meg, hogy a szoftverben látható UHD felbontás, valamint az ütésre történő felvétel indítás e kamera esetében nem választható opció. Az appon segítségével nézhetjük vissza felvételeinket akár azonnal. Ha a felvételeket át szeretnénk tölteni számítógépünkre, csatlakozhatunk USB kábellel, vagy a Micro SD kártyát is behelyezhetjük olvasónkba. A Micro SD kártya egyébként nem része a szettnek, külön kell megvásároljuk. Javasoljuk, hogy 8-128 GB Class 10-es kártyát vegyünk, mely írási sebessége megfelel ilyen felbontáshoz.

Egyszerű és egyértelmű kezelőszervek

Egyszerű és egyértelmű kezelőszervek

A kamera kezelőszervei egyszerűek, mint a faék: a hátlapján mindössze három kapcsoló található. Egy ki-be kapcsoló gomb, melyet 1-2 másodpercig kell nyomva tartani, hogy az eszköz bekapcsoljon. Halk hangjátékkal jelzi, hogy a felvétel is elindult. Ha meg szeretnénk állítani, hasonlóan tartsuk nyomva a gombot, és a vörös LED elalszik. A felvételt szüneteltethetjük is rövid nyomással, ilyenkor a kamera nem hoz létre új fájlt, hanem az előzőt folytatja. Külön gombbal kapcsolhatjuk ki és be a WiFi módot. Érdemes ezt kikapcsolni, ha nem szeretnénk csatlakoztatni okos eszközhöz a kamerát, meghosszabbítja az akkumulátoridőt. A kamera egyébként USB-n keresztül tölthető adapterről, külső akkumulátorról, szivargyújtó töltőről, számítógépről, úgyhogy a felvételi idő 128 GB Micro USB kártyával akár a 12 órát is elérheti (32 GB kártyával 3 óra, 64 GB kártyával 6 óra, 128 GB kártyával 12 óra). A beépített akkumulátor kb. 2,5-3 óra felvételt biztosít. A harmadik kapcsoló a felbontást állítja. A kis tolókapcsolónak két állása van: Full HD felbontásban (1920×1080 pixel) 60 képet rögzít másodpercenként, QHD felbontásban (2560×1440 pixel) pedig 30 képet.  Az objektív egyébként igen jó fényerővel rendelkezik, nem hal meg a kamera a szürkület elején. A nagyítás a fix 50 mm-es objektívekhez közelít, vagyis közel azt látja, amit a szemünk.

A kis szerkezet alig 60 g tömegű, így nem változtatja a puska swingjét

A kis szerkezet alig 60 g tömegű, így nem változtatja a puska swingjét

Vadászat során érdemes a WiFi nélküli és a QHD módot használni. Tapasztalataim szerint a csőre rögzített kamera kezelése nem okoz gondot. Annyira egyszerűek és egyértelműek a kezelőszervek, hogy mindig biztosak lehetünk benne, hogy forog a kamera, vagy szünetelteti a felvételt, vagy éppen áll.

A fix 50-es lencse nagyszerűen használható társas vadászatokon: az apró vagy nagyvad vadászat eseményeit meglepően szokatlan, de annál látványosabb szögből, a fegyvercső szemszögéből rögzíthetjük. Nagyon jó hasznát veszik a kamerának a cserkelést kedvelő vadászok is, legyen szó akár modern puskás, elöltöltős vagy íjász vadászokról. 100 méteren belül nagyszerű felvételek készíthetőek az alig 60 g tömegű kamerával. Ne feledjük, hogy az eszközt a golyós fegyver csövére rögzítjük, ami megváltoztathatja a becsapódási pontot, vagyis mindenképpen ellenőrizzük a fegyvert lőtéren az első kamerás vadászat előtt.

A GunCam golyós puskán

A GunCam golyós puskán

A vadászat ilyetén rögzített eseményei nagyszerű emlékek lesznek, de lesz gyakorlati haszna is a videózásnak: lehetőségünk van visszanézni az eseményeket, ami ha a vad nem marad helyben, esetleg sebzés történik fontos információkat árul majd el.

 

Specifikációk:

Felvételi módok:

 • QHD (2560×1440 pixel) – 30 kép / másodperc (Quatro HD = a hagyományos HD felbontás pixelmennyiségének négyszerese)
 • Full HD (1920×1080 pixel) – 60 kép / másodperc (magasabb rögzített másodpercenkénti képmennyiséggel jobban látható a találat, valamint a hibák könnyebben javíthatóak, ebben a módban a rendszer szálkeresztet is a képhez)

Egyéb specifikációk:

 • Állítható, stabil szerelék
 • Kifejezetten lövészeti és vadászati célokra fejlesztett lencse és szerelék rendszer, mely a lövés által generált erős gravitációs gyorsulást is állja
 • Felvétel lehetősége szálkereszttel vagy anélkül
 • Mac, PC, iOS és Android okostelefon és tablet visszajátszási lehetőség
 • Wi-Fi Streaming – felvétel és lejátszás esetén is
 • Gyors, biztos, egyszerű érintőgombos vezérlés
 • A csomag tartalmazza a 12-es, 20-as, 28-as és .410 sörétes űrméretekhez használható szereléket, de a kamera golyó fegyverek csövére is felszerelhető
 • 2,5 óra felvétel beépített akkumulátorra, vagy 12 óra opcionális külső Powerbank és 128 GB-os kártya használatával

Mire jó a Tachyon GunCam?

 • Rázkódás- és vízálló szerkezet. Megbízható és erős kivitel.
 • Felhasználóbarát egygombos vezérlés
 • Kiváló minőségű hangelvétel
 • Versenyképes ár
 • Sörétlövéshez, vadászathoz egyaránt ajánlott

 

Kapcsolódó termék:
GunCam ® for Clays fegyverkamera