Elöltöltő fegyveres napok Gyulajon

gyulaj2016konferencia043

Ha egy falat nem lehet áttörni, nincs más lehetőség, mint megmászni azt. Lassabb, de egyszer sikerült. Valami ilyesmi történt az elöltöltő fegyveres vadászattal az elmúlt években. Kisit hihetetlen, kicsit furcsa érzés, de most már valóban itt van testközelben az a fontos 2016. július 1-ji dátum, ahonnan végre valóban útjára indulhat a füstös puskák modern kori térhódítása a vadászterületeken is.

Sokan, sokat, sok időn keresztül dolgoztak azért, hogy ez megvalósuljon, kezdve azon vadásztársainkkal, akik Eötvös Péter vezetésével először jártak bajor tanulmányúton, majd folytatva azokkal, akik elkészítették, megírták az elmúlt évek cikkeit. Nagy szerepet kapott a folyamatban a vadászati szaksajtó, hiszen nélkülük pusztába kiáltott szó maradt volna a projekt, ahogy fontos támogatást kaptunk a vadászattal foglalkozó szakmai szervezetektől, az OMVK-tól és OMVV-től is. Magyarországon a hatóságot és a jogalkotót szidni szokás szinte mindig, minden helyzetben, de azt is ki kell emeljük, hogy mind a vadászati, mind a rendőrhatóság részéről támogatást kaptunk, s a jogalkotó is értő fülekkel, jó szándékkal segítette a munkát. És nem jöhetne el a július 1. anélkül sem, hogy a vadgazdálkodás felkarolja az ügyet. Ezt tette a Gyulaj Zrt. vezetése, és helyet, időt, lehetőséget adtak arra, hogy kutatási programjainkon keresztül életszerű, gyakorlati tapasztalatokra épülhessen a jövendőbeli szabályozás.

Egyértelmű volt tehát, hogy ha ünnepélyesen szeretnénk megnyitni a hazai elöltöltő fegyveres vadászat modern kori korszakát, nem mehetünk máshová, mind Gyulajba. A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Gyulaj Zrt. június 3–4. között Óbíródra szervezte hazánk első elöltöltő fegyveres vadász konferenciáját, mely célja elsősorban az volt, hogy széles vadászközönség számára praktikus, közérthető információbázist adjon arról, hogy merre is indul a feketelőporos vadűzés. Az eseményt az Országos Magyar Vadászkamara nevében Dr. Jámbor László elnök úr, a Gyulaj Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató úr, a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége nevében pedig Németh Balázs nyitotta meg. Az előadások lefedték az elöltöltő fegyverekkel történő vadászat, kezelésük, működésük, a formálódó jogszabályok, valamint történetük legfontosabb kérdéseit.

gyulaj2016konferencia066

 

gyulaj2016konferencia065A finom estebéd, és az éjszakába nyúló beszélgetések után másnap újabb kihívás várt a leendő elöltöltő fegyveres vadászokra. A Miklósvári Parkerdőben felépített golyós lőtéren, valamint az Óbíródi Vadászház mellet kialakított vadász korong lőtereken változatos, és egyben komoly kihívásokkal bíró versenyen vehettünk részt. A céllövész versenyszámban némi gyakorlás után 5 lövést kellett leadni egy szarvast imitáló lőlapra, mely méretei tekintetében egy 100 m-re álló vadnak felelt meg. A lövéseket 50 m-re adtuk le, és lőbot használata megengedett volt. A legjobbnak Gálos Csaba, a Gyulaj Zrt. vadászati ágazatvezetője bizonyult, aki Pedersoli Hawken puskájával 47 kört ért el, vagyis alaposan kilyuggatta a szarvas alig 4 cm átmérőjű szívét. A céllövészet eredményei:

gyulaj2016konferencia019

gyulaj2016konferencia053

  1. Gálos Csaba
  2. ifj. Törőcsik Pál
  3. Bényei Tamás

A koronglövészet nagyon hangulatosra sikerült. Változatos pályákkal lepték meg a lövészeket a Gyulaj Zrt. hivatásos vadászai. 15 korongot kellett végiglőni 5 lőállásból, melyek közt volt mindenféle irányú, magasságú cél. A győztes Hegyi István lett, aki a kölcsön puska ellenére is nagy biztossággal aprította a célokat.

gyulaj2016konferencia055

  1. Hegyi István
  2. ifj. Törőcsik Pál
  3. Németh Balázs

Külön kategóriában versenyeztek – vagy inkább versenyeznek majd – a hölgyek, valamint a modern elöltöltő fegyvereket használó leendő vadászok. E két kategóriában egyelőre 1-1 versenyzőnk volt, de biztos vagyok benne, hogy Tóth Ágnes és Méhes Csaba csak az első fecskéi a történetnek.

gyulaj2016konferencia054

 

gyulaj2016konferencia031

Cziglényi Alpár barátunk emlékére egy vándorkupát is indítottunk, melyet a koronglövészet és céllövészet összetett számának győztesen vihet majd haza. A Cserszilvásy Kupa és a Káldi Kupa után ez lesz szövetségünk harmadik vándorkupája. Idén mind az első, mind a második helyen köregyezés volt, így a véresen komoly döntéshozatal helyett úgy döntöttünk, hogy megosztott díjakat adunk a sikeres versenyzőknek. Hiszen valóban nem az eredmény volt fontos a hétvégén, hanem a részvétel. Az érmesek:

  1. Hegyi István, if. Törőcsik Pál
  2. Tábori Zoltán, Németh Balázs
  3. Venczel Szilárd

gyulaj2016konferencia056

Németh Balázs

elnök

MEFLSZ