Elöltöltő fegyveres kacsavadászat

Két öregúr: JFent: Joseph Bourne, alul John Manton & Sons elöltöltő duplapuska

Két öregúr. Fent: Joseph Bourne, alul John Manton & Sons elöltöltő duplapuska

Fagyott a föld. A Nap első sugarai éppen hogy kikandikálnak a dombhát mögül, de mi már úton vagyunk. A Siópart töltésének aljában hangtalanul menetelünk egymás után: elöl István, Hekk nevű német vizslájával, utána ötven méterrel Sándor, aztán én, a sort pedig János, a Kajdacsi Vadász Egylet elnöke zárja. Taktikánk kiforrott. A Sió és Sárvíz partjai nagyszerűen alkalmasak kacsavadászatra: végig töltés fut a folyócskák mentén, melyek jó takarást adnak. Hét-nyolcszáz méterenként felhágunk a dombra, és meglepjük a folyóvízről felrebbenő szárnyasokat. A lőtávolságunk nem rossz, húsz-harminc méter között tehetünk lövéseket, mégis nehéz a feladat. A felrebbenő kacsa villámgyorsan húz, merőlegesen a mi lőirányunkra, úgyhogy gazdagon elé kell fogni a találathoz. A két eredeti elöltöltő duplapuska öblös, mély hangja visszaverődik a szemközti dombokról, miközben emberes füstfelhőt lövell a csatorna fölé. Mindig csak négy lövés. Itt nincs gyors újratöltés, merthogy mindkét fegyver megtöltése legalább két percet vesz igénybe.

A Sárvíz partján a hajnali fényben Pólik Sándor barátommal

A Sárvíz partján a hajnali fényben Pólik Sándor barátommal

A Sió és Sárvíz vidéke csodálatos terület. A muflonon és dámvadon kívül minden vad megtalálható itt, és ami számunkra fontos: kitűnően vadászható is. A mezőgazdasági területek közt mocsaras, áthatolhatatlan sűrűkkel védett vadkamrák bújnak meg, mely tökéletes életteret biztosít a nagy- és apróvadnak.

Ahogy a felkelő nap megcsullan a csappantyún. Kevés helyen jobb lenni ilyenkor.

Ahogy a felkelő nap megcsillan a csappantyún. Kevés helyen jobb lenni ilyenkor.

Dolgos hód nyoma a Sió parton

Dolgos hód nyoma a Sió parton

A hazai vadászati törvény 2015 novemberében, majd a végrehajtási rendelet 2016 decemberében nyitotta ki a kapukat az elöltöltő fegyveres vadászat előtt. A jogszabályok formálása azonban nem volt zökkenőmentes. A jogalkotók elsősorban az egyéni nagyvad vadászatra koncentráltak, így sokáig kérdéses volt, hogy apróvadat lőhetünk-e majd egyáltalán elöltöltő fegyverrel. Az apróvad vadászata a hazai vadászgondolkodásban erős összeköttetésben áll a hajtással, vagyis a társas vadászatokkal, melyet a végleges jogszabályok sajnos elöltöltő fegyverek esetében tiltanak. Egyelőre így sem nagyvadhajtáson, terelésen, sem apróvadhajtáson nem használhatjuk elöltöltő puskáinkat. Ez a helyzet természetesen nem ideális, sőt! Dolgozunk is azért, hogy ez megváltozzon, de szerencsére azért a fennmaradó időben sem kell szegre akasztani a jó öreg elöltöltő duplapuskákat. Létezik ugyanis az egyéni apróvad vadászat lehetősége, mely keretében akár bokrászhatunk is fácánra, nyúlra, de egyéni vadászatként részt vehetünk kacsa vagy liba vadászaton is. Legyen szó bármelyikről is, biztosak lehetünk benne, hogy kiváló élményt ad majd.

A csapat

A csapat

Az elöltöltő és a szerelt lőszeres sörétes puska hatása között rendkívül kicsi a különbség. A sörétraj sebessége csak kevéssel kisebb, így nem kell újratanulni az eszközt, ugyanannyit kell eléfogni, mintha modern puskát használnánk. Nyitottabb ugyanakkor a szórása, mivel a csövek jellemzően nem rendelkeznek szűkítéssel, bár itt jegyezném meg, hogy az utóbbi időben a prémium replikagyártók, mint a Pedersoli éppúgy cserélhető szűkítéssel kezdték el gyártani sörétes puskáikat, mint a szerelt lőszeres fegyverek gyártásával foglalkozó cégek. A szórás persze még jobban összehúzható, ha sörétkosarat használunk, így azt mondhatjuk, hogy ha nagyon akarjuk, akár ugyan azt a sörétsűrűséget, hatékony lőtávolságot is el tudjuk érni, mint a legjobb modern fegyverek a legjobb lőszerekkel.

Ezen az első vadászaton azonban nem erre törekedtünk. Épp úgy akartunk vadászni, ahogy eleink. Kezünkben két eredeti, de a modern kor fegyvervizsgálatán átesett, elegáns, brit sörétespuska volt. Ez egyik John Manton & Son, a másik pedig Joseph Bourne műhelyéből került ki az 1840-50-es években. A Manton csöve 68 cm hosszú, kalibere pedig ma már szokatlan, 15-ös. A Bourne puska csöve hosszabb, 76 cm, kalibere viszont árnyalattal kisebb. Sándor a Mantont 60 grain 1,5 Fg Swiss lőporral, ½” vastag filcfojtással, 32 g 3 mm-es söréttel és karton fedlappal tölti, én a Bourne puskát kicsit erősebbre, 90 grain 2Fg Swiss lőporral, 1 cm vastag filcfojtással, 31 g 3 mm-es söréttel és karton végfojtással töltöttem. (Klikk ide, ha az elöltöltő sörétesekről még olvasna!)

Első elöltöltős kacsámmal

Első elöltöltős kacsámmal

Jópárszor korongoztunk már e töltetekkel, és tudom, hogy messzemenően alkalmas vadászatra, de mivel a csövek szűkítetlenek, ezért azt is tudom, hogy sok idő nincs a gondolkodásra, 20-25 méteren belül lövést kell tenni a vadra. A vadkacsa pedig villámgyors. Ez technikailag nem jelent mást, mint azt, hogy ahogy a vadat megpillantjuk, lőnünk kell. Jó egy méterrel kell a keresztirányban húzó kacsa elé tartani. Szorgalmasan, kitartóan róttuk a kilométereket a töltések mentén, hol csendben lopózva, hol izgatottan suttogva az előző lövések élményeiről. Mi tagadás, bele kellett rázódjunk a feladatba, de bebizonyosodott, hogy sem sikeresebbek, de sikertelenebbek sem lettünk attól, hogy elöltöltő puskára váltottunk. Terveinkben 2-2 kacsa elejtése szerepelt, amit a nap végére teljesítettünk is. Egy sajnos oda lett, de a másik három kitűnő fogásként lesz szervírozva a szilveszteri vacsorán a család legnagyobb örömére és megelégedésére.

A Gomba Parasztház egyik specialitása: kemencés csülök

A Gomba Parasztház egyik specialitása: kemencés csülök

Apropó vendéglátás: éppúgy, ahogy az augusztusi őzbakvadászat esetén, ismét a kölesdi Gomba Parasztházban szálltunk meg, ahol házigazdánk, Gombkötő Szilárd ismét csodát varázsolt az gyönyörűen felújított parasztház étkezőjének asztalára. A fantasztikus kemencés csülök azt hiszem sokszorosan pótolta a legyalogolt kalóriákat.

Egy gyönyörű vadásznap zsákmánya

Egy gyönyörű vadásznap zsákmánya

Merre tovább? Az elöltöltő fegyveres vadászat ügye ismét csak nem lesz képes elszakadni az íróasztalok, irodák világától, hiszen a társas vadászatokért tovább dolgozik a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége. Első körben kutatási vadászatok szervezése a célunk, melyek lehetőséget adnak a jogalkotónak, hogy tisztázza az elöltöltős fegyveres társasvadászatokkal kapcsolatos kételyeket. Másodsorban addig is élvezzük a bokrászás és vízivadvadászat adta örömöket!

Németh Balázs

Fotók: Uram János, Németh Balázs

Ui: Köszönjük a Kajdacsi Vadász Egylet és a Gomba Parasztház támogatását