Elöltöltő fegyver börze Kelenföldön!

Orsai Henrik2018. ápriilis 14-én (szombaton) 10 és 16 óra között „Samuel Colt és az ’51-es Navy Revolver” elnevezéssel használt és új elöltöltő fegyverek kiállítása és börzéje kerül megrendezésre Budapesten, a Kelenvölgyi Közösségi Ház-ban (1116 Budapest, Kardhegy utca 2.). Orsai Henriket, az esemény ötletgazdáját, motorját és szervezőjét kérdeztük:

Kapszli: Hogyan jött az ötlet, hogy a budapesti telephelyű üzletek részvételével szintén Budapesten kerüljön megrendezésre ez a kiállítás és vásár? Gondolok itt arra, hogy az érdeklődők eddig is láthatták a bolti kínálatot…

Orsai Henrik: Régi vágyam teljesül azzal, hogy együtt látom a fegyverüzleteket, a vásározókat és az érdeklődőket, ugyanis az elöltöltős fegyverek gyerekkorom óta nagyon érdekelnek, akárcsak a japán kardok.

Maga az ötlet abból fejlődött ki, hogy egy kiállítást akartam szervezni a saját és pár barátom fegyvereiből. És ha már lúd, akkor legyen kövér alapon gondoltam egy nagyobbat. Úgy gondolom, ha minden és mindenki együtt van egy rendezvény formájában, abból csak jó sülhet ki.

Kapszli: Mennyire volt rugalmas a hatóság hozzáállása a börze szervezéséhez? A FeHoVán például minden kiállított fegyverünkhöz műszaki kártyát szeretett volna látni a BRFK, ennek megkövetelése magánszemélyek esetében nem jelent esetleg nehézséget?

OH: A hatóság hozzáállása meglepően rugalmas volt. A BRFK fegyverügyi osztályán kijelentették, hogy elég bejelentést tenni a rendezvényről a kerületi rendőrkapitányságon, mivel nem engedélyköteles fegyverekről van szó.

Kapszli: A börzének helyet biztosító Kelenvölgyi Közösségi Házat fenntartó Önkormányzat első pillanattól kezdve pozitívan állt hozzá az eseményhez? Nem idegenkedtek attól a gondolattól, hogy fegyverek adásvételére biztosítsanak lehetőséget?

OH:Az Önkormányzat pozitívan áll hozzá a rendezvényhez, mivel a Kelenvölgyi Közösségi Házat önkormányzati tulajdonú Kft. üzemelteti. Egy érdekes, nem mindennapi rendezvény pedig népszerűsíti a közösségi házat, ezáltal az üzemeltetőket is. Az elöltöltő fegyverek pedig újdonságnak számítanak a ház történetében. A rendezvény plakátja megjelenik az Újbuda újságban, valamint a Pont magazinban, ezen kívül 80 db. kerületi önkormányzati hirdetőtáblában is.

Kapszli: Van-e esetleg hasonló, vagy más terved a közeljövőre nézve?

OH: Természetesen van hasonló és más tervem is a közeljövőre nézve. Szeretném, ha az elöltöltős börze hagyománnyá válna a közösségi házban. A következő hónapban a Colt és egyéb replika kiállítás megy tovább az Albertfalvi Közösségi Házba, ugyanezzel a címmel, de börze nélkül. Egy hónapig lehet majd megtekinteni a fegyvereket. Az elöltöltős fegyvereken kívül pedig japán kultúrával kapcsolatos rendezvényt szeretnék még szervezni. Ilyen volt tavaly ősszel a III. Katsujinken Katana Fórum és Japán Nap, amely nagyon jól sikerült, valamint ismételten nyári kézműves tábort tervezek gyerekek részére Japán Csodái címmel, amelyet én fogok vezetni.

Kapszli: Köszönjük, április 14-én találkozunk!