Boxer csappantyú elöltöltő fegyverre?

small caps 1

Forrás: Joe Blue

Pár éve, mikor még nem volt jogi lehetőség az újratöltésre megkérdeztük a jogalkotót, hogy a fegyvertörvény alapján lőszerelem kategóriába sorolandóak-e a feketelőporos csappantyúk. Akkor azt a hivatalos választ kaptuk, hogy a mérettől, szerkezettől függetlenül mind a 4 mm-es, mind a 6 mm-es elöltöltő fegyverhez használható csappantyú ugyanabba a kategóriába esik, mint az egyéb lőszerelemek.

A jogszabály vonatkozó passzusai ma sem tesznek különbséget a csappantyúk és a lőporok különböző típusai között, azokat a 2004. évi XXIV. tv. 2. § 23. bekezdése a következőképpen fogalmazza meg:

lőszeralkatrész (lőszerelem): lőpor, gyúelegyes töltényhüvely (csappantyús töltényhüvely), csappantyú és minden robbanó, gyújtó, fényjelző, páncéltörő és leváló köpenyes lövedék, melyet tűzfegyverből történő kilövésre terveztek;”

Ez tulajdonképpen helyes, hiszen a 4mm-es és 6mm-es csappantyút nem csak elöltöltő fegyveres lövészetre használják, hanem lőszerkészítésre is. Elég ha kicsit megvizsgáljuk a szerelt lőszeres fegyvertörténelem korai időszakát – pl.: gyúpeckes fegyverek, gyútűs fegyverek –, melyek lőszerei ilyen csappantyúkat tartalmaznak.

Mindezek ellenére azt is tudjuk, hogy van olyan kereskedő, aki arra hivatkozva nem ad el lőszertöltő engedéllyel rendelkező személynek 4 mm-es és 6 mm-es csappantyút, mert a helyi hatóság szerint azok külön kategóriát képeznek. Ez mind technikai mind jogi szempontból értelmezhetetlen persze…

Forrás: Joe Blue

Forrás: Joe Blue

De ha ezzel a helyzettel kell élni, akkor is van megoldás. Egy tengerentúli lövészkolléga – Joe Blue – nehezen fért hozzá a helyi vadászboltban a csappantyúkhoz – mely egyébként náluk azonos kategóriába esik kereskedelmi szempontból, mint egy kiló liszt. A szükség azonban nagy úr, és kreatív redneck nem ment messzire egy jó ötletért. Gumicsőből és Boxer rendszerű kis pisztoly csappantyúból megoldotta a gondot. Hát ha nem kapsz a boltban elöltöltős csapit, itt a megoldás nekünk is.

A rendszer működik. A kis Boxer pisztoly csappantyú nem esik darabjaira, és biztonságosan indítja a töltetet. Szóval ha megvan a lőszertöltő engedélyed, de falakba ütközöl, itt a megoldás.

No ennyi értelme van különbséget tenni a lőszerelemek, ezen belül a csappantyúk között…