„Bloody” Bill Longley és a Dance revolver

Az utolsó fénykép Billről, 27 évesen, kivégzése előtt, már letartóztatás alatt

Az utolsó fénykép Billről, 27 évesen, kivégzése előtt, már letartóztatás alatt

A Texas állam Austin megyéjében, egészen pontosan Mill Creek városkában 1851. október 6-án született William Preston Longley magasságával is kitűnt környezetéből. Amikor először gyilkolt – mindössze 16 évesen – már 183 centiméter magasra cseperedett. Egész – nem túl hosszú – élete a gyilkolás és más bűncselekmények jegyében telt úgy Texasban, mint a kansasi Leavenworthban. Pedig tisztes családba született, de könnyen kijött a sodrából, és az alkoholt sem vetette meg, ehhez még hozzájárulttak a polgárháború utáni zűrzavaros viszonyok, amik együttesen nem a becsületes élet felé terelték.

1873 júliusában majdnem elérte a végzete, amikor J. J. Finney sheriff letartóztatta. Finney ezután Austinba sietett átvenni a jutalmat, ámde csalódnia kellett, mert egyetlen dollárt sem kapott. Várt még pár napot, aztán egyszerűen szélnek eresztette hát Longleyt. Igaz, a szóbeszéd szerint Longley rokonai azért busásan kifizették…

Végül 1875. március 31-én tartóztatták le Wilson Anderson meggyilkolásáért. Anderson korábban, még 1874-ben ölte meg Longley unokatestvérét, és nagybátyja, Caleb Longley kérte fel Billt a bosszúra. A börtönből leveleket írt az újságoknak, elmesélve életét, 32 ember megölését vállalva magára.

Bill Longley 1877. szeptember 3-án állt bíróság elé gyilkosság vádjával, a texasi Giddingsben. Azt vallotta, hogy önvédelemből lőtt, de állítása szerint nem kapott megfelelő ügyvédi támogatást, és azt sem engedték neki, hogy tanúkat hívjon segítségül. Az esküdtszék mindössze másfél órai tanácskozás után bűnösnek találta, és a bíró kötél általi halálra ítélte.

"Bloody" Bill Longley sírja. Vagy nem. Olyan legenda is szárnyra kapott, hogy Bill megszökött, mást végeztek ki helyette, ő pedig békés gyapotfarmerként élte hátralevő éveit Louisianaban.

“Bloody” Bill Longley sírja. Vagy nem. Olyan legenda is szárnyra kapott, hogy Bill megszökött, mást végeztek ki helyette, ő pedig békés gyapotfarmerként élte hátralevő éveit Louisianaban.

A fellebbezés, és egyéb körülmények ugyan késleltették a kivégzést, de végül október 11-én Bloody Bill Langleyt kivezették a börtönből a bitófához, ahol már 4000 fős tömeg várta, hogy Bill kötéllel a nyakán a 12 lábnyi mélységbe zuhanjon. Bill a kivégzése előtt szólt a tömghez, ekkor „csak” nyolc gyilkosságot ismert be. Utolsó szavai ezek voltak:

„Megérdemlem a sorsomat. Le kell rónom az adósságom a vad és felelőtlen életemért. Viszlát, mindenki!” – aztán megnyílt alatta a csapóajtó…

Csakhogy az akasztáshoz használt kötél valahogy átsiklott a keresztgerendán, és Bill páros lábbal, épségben ért földet. Egy sheriff és egy helyettes emelték fel őt, hogy végre a rendesen megköthessék a kötelet, és végrehajthassák a kivégzést. Tizenegy perccel később három orvos egybehangzóan megállapította a halál beálltát.

Bill Langley számos fegyvertípust használt gyilkosságai során. Gyorsan tudott bánni egy pár Colt Dragoon revolverrel, bár Wilson Andersont egy sörétes puskával lőtte le. A kedvence mindenesetre a perkussziós, .44-es Dance revolver volt, legalábbis úgy mondják.

A .44-es Dance revolver egy Colt Dragoon és egy Navy szerelemgyerekére hasonlít. J.H. Dance & Brothers 1862-ben kezdte meg a fegyver gyártást.

A .44-es Dance revolver egy Colt Dragoon és egy Navy szerelemgyerekére hasonlít. J.H. Dance & Brothers 1862-ben kezdte meg a fegyver gyártást.

 

Jól látszik a dob mögötti lapos tokrész. Sem atomtámadástól, sem a csappantyúlángtól nem véd.

Jól látszik a dob mögötti lapos tokrész. Sem atomtámadástól, sem a csappantyúlángtól nem véd.

 

A Dance revolver töltött dobbal. Bloody Bill Longley fegyvere állítólag a 4-es sorozatszámot viselte.

A Dance revolver töltött dobbal. Bloody Bill Longley fegyvere állítólag a 4-es sorozatszámot viselte.

Amit a gyártóról tudni kell:

 

James Henry Dance és fivére 1858-ban alapította a J. H. Dance and Brothers Company-t, akkoriban még mezőgazdasági gépek gyártására. A polgárháború kitörése után aztán ők is fegyvereket kezdtek gyártani, amire nagy igény utatkozott, mivel a déliek a blokád miatt csak nagy nehézségek árán tudtak (volna) északról fegyverhez jutni. A déli kormány ezért ösztönözte a kisebb fegyvergyártó műhelyek működtetését. Munkaerőben nem volt hiány, ugyanis a fegyvergyárak munkásai mentesültek a katonai szolgálat alól.

A J.H. Dance & Brothers a texasi Columbiában 1864 táján körülbelül 350 darabot gyártott ebből a Colt Dragoon-ra hajazó revolverből a Konföderációs hadsereg számára. Ahogy akkoriban mondták: a fegyver olyan volt, mint egy Colt Navy keretre épített Dragoon. A markolatkeret és a sátorvas sárgarézből készült. A legtöbb példány nem rendelkezett a dob mögötti, a csappantyúlántól védő pajzzsal, ami jellegzetesen lapos formát eredményezett. A Dance revolvert 8 hüvelykes csővel szerelték, tömege pedig tekintélyes, másfél kilogrammot meghaladó volt, töltetlenül.

A háború vége felé Texasban már nehezebben lehetett rézhez jutni, ezért az ebből készült markolatkeretet és sátorvasat acéllal cserélték fel. A .44-es Dance revolverek utolsó szállítmánya, 25 darab 1865. április 18-án hagyta el a gyárat, hogy a houstoni raktárban bevételezhessék.

A gyűjtők körében nagyon keresettek a Dance testvérek polgárháborús revolverei. Ritkaságuk, és a Coltok, illetve Remingtonok mögött nem elmaradó kidolgozottságuk miatt megbízhatóan tartják értéküket. 2013-ban, a Rock Island aukcióján feltűnt egy példány, akkoriban 120-180 000 amerikai dollár között becsülték az értékét.

Kapcsolódó termékek:

Uberti 1848 Colt Dragoon First Model elöltöltő revolver

Uberti 1848 Colt Dragoon Third Model „Hadi” elöltöltő revolver

Uberti 1848 Colt Dragoon Third Model „Civil” elöltöltő revolver

Uberti 1851 Colt Navy Oval Trigger Guard elöltöltő revolver – 7,5″ csőhossz

Forrás: The Guns Of “Bloody” Bill Longley