Beszorult töltényhüvely – gyorsszervíz, mielőtt a jókedvünk látná kárát

Kétféle puskatöltény újratöltő van. Akinek már szorult be töltényhüvely a méret visszaállító matricába és akinek még nem. Olyan ez, mint az elöltöltőknél a lőpor nélküli töltés.

Nem véletlen, hogy az újratöltés során a puska töltényhüvelyek visszaalakítása kenőanyag felvitelével kezdődik. Mikor a hüvelyt a teljes visszaalakítás során a matricába sajtoljuk, a prés végállása felé a hüvelypalást szinte teljes felülete a matrica falára préselődik. Ha megfelelően van kenve, könnyedén bemegy és simán kijön. Akkor kezd érdekes lenni a dolog, ha oda nem figyelésből, vagy lustaságból nem pótoljuk a kenőpárnán a síkosítót. Ilyenkor már a matricába befele is érezhetően nehezebben megy a hüvely, de azért beerőltetjük, mert bírja a prés és a felkar.

Amikor ki szeretnénk húzni a matricából, álló helyzetből indítva a tapadási súrlódást kell legyőznünk, nem a csúszási súrlódást, mint amikor befelé nyomtuk. Márpedig a tapadási súrlódás mindig nagyobb, mint a csúszási. Nem akar kijönni. Erőltetjük, jó erőben vagyunk. És hirtelen a hüvely hornya leszakad, a hüvely alja kiugrik a befogóból. Lőttek a töltögetésnek.

A készlet

 

Nos itt jönne az a rész az egyéni ötletek összefoglalásával, hogy hogyan lehet a háztartásban kallódó kéziszerszámokkal, esztergával, melegítéssel, ráolvasással kibányászni azt a bánatos beragadt töltényhüvelyt, úgy, hogy a matrica épen maradjon, ha nem lenne más, egyszerűbb megoldás.

Viszont a Lyman pont ilyen esetekre készített egy beszorult hüvely eltávolító szerszámkészletet. Igen sok csúnya gondolat és szenvedés megelőzhető vele.

A készlet egy fúrószárból, menetfúróból, egy egyszerű menetfúró behajtóból, imbuszkulcsból, csavarból és matrica adapterből áll.

 

 

Hogyan kell használni? Először is a matricát a hüvellyel kitekerjük a présből. Ekkor még a hüvelyszáj belső átmérőjét beállító kúpos alkatrész (dió) és a kicsappantyúzó tüske bent van a hüvelyfenéknél, ezért azok szárát ki kell tekerni a matricából amennyire lehet, hogy a csappantyúfészek és a gyúfurat szabaddá váljon.

 

 

 

 

 

 

 

Fúr

Utána a készlethez tartozó adapterbe koppig be kell tekerni a matricát. Az adaptert érdemes lelapolt felületeinél fogva satuba befogni (kézből ahogy a fotók kedvéért bemutattam, nem javaslom), az alsó részén lévő furat pedig a továbbiakban szerszámvezetőként szolgál. A szetben lévő fúrószárral teljesen át kell fúrni a hüvelyfeneket. (Sajnos a fúrógép és a gyep nem része a készletnek.)

Menetet fúr

Ezt követően a furatba a készlethez adott menetfúróval, az arra illeszkedő behajtó szerszám és a rajta keresztbe átdugott imbuszkulcs segítségével menetet készítünk. A menetfúrás során 1-2 fordulat után mindig kicsit tekerjük vissza a szerszámot, mert ez fogja a forgácsot eltávolítani. Ha kész a menet, már kezdhetünk lazítani és előre inni a medve bőrére.

 

 

 

Kihúz

A menetkészítés után a készlethez mellékelt csavart az adapter fenékrészén lévő lyukon át be kell hajtani a hüvelybe fúrt menetbe, majd az imbuszkulcs segítségével tekerni, tekerni, tekerni, egészen addig, amíg nem érezzük, hogy lecsökken az erőszükséglet. Ez azt jelenti, hogy a töltényhüvelyt a csavar kihúzta a matrica szorításból.

 

Az eltávolított hüvelyt szétfűrészelve a szárral együtt kiszedhető belőle a szájrész belső átmérőjét beállító kúpos alkatrész (dió) a kicsappantyúzó tüskével. Itt az idő egy elégedett sóhajra.

2020.04.25.

Lyman Stuck Case Remover Kit – Beszorult hüvely eltávolító készlet