Beszámoló a 10. jubileumi western lövész országos bajnokságról

cas2014ob047Dörögnek a Winchesterek, Peacemakerek, Schofieldok, Remingtonok, miközben csapódnak az ólomlövedékek a fémcélokba. Zene füleimnek ez az időutazás, maroknyi magyar és szlovák lövészész gyűlt össze, hogy Dabason ünnepelje a hazai western lövészet ünnepét: a 10. országos bajnokságot.

Két nap, 12 stage cowboy action shooting, két long range verseny, jó hangulat, igényes szervezés, tengernyi díj, és kevés magyar lövész. Egy mondatban talán így a leggyorsabb összefoglalni a két napot. Az idei verseny főszervezője, igazgatója Dombi Sándor volt, s bár néhol kis improvizációkra volt szükség, mégis flottul, gyorsan, biztonságosan vezette le a csapat hathatós támogatásával a versenyt.

Az elmúlt 10 év CAS országos bajnokságainak szinte mindegyikén ott voltam, talán egyet vagy kettőt hagytam csak ki, ha éppen egybe esett egy MLAIC VB-vel, vagy EB-vel. Minden évben azt érzem, hogy egyre jobb hangulatú, egyre barátságosabb rendezvények ezek, nagyszerű alkalmak arra, hogy átéljük a western korszak iránti gyermeki lelkesedésünket, s mind a fegyvereink és lőszereink megbízhatóságát, pontosságát, mind saját lőtudásunkat mérlegre tegyük. Merthogy ez bizony technikai sport, vagyis ha nem működik el a lőszer, vagy elakad a puska az éppen úgy a lövész hibája, mint ha mellélő egy lövést.

Jómagam nem tartozom a gyors lövészek közé, sőt, sebesség tekintetében valószínűleg a sor legvégén kullogok, de mindez egy cseppet sem von le a muri élvezeti értékéből: végig lőni egy ilyen, közel 300 lövéses versenyt hatalmas élmény, jó örömforrás. Magam elé megpróbáltam reális célokat kitűzni: 1. hibátlanul lőjem végig a versenyt, nem törődve a sebességgel; 2. élvezzem az elsőtől az utolsó percig. Hát az első terv nem sikerült, mivel két el nem működő lőszer miatt már az első stage-en begyűjtöttem két hibát, de a második része a tervnek sokszorosan bejött. Saját kategóriámban, – frontier cartridge, vagyis minden lőszer feketelőporral van töltve – első lettem, de ez nem valami kiugró tett, hiszen sajnos egyedül indultam a füstölgős balhéban. A két lőszer egyébként maximálisan az én hibámból nem sült el: nem ellenőriztem a főrugó feszítőcsavarját, ami kitekeredett, és így a kakasnak nem volt elég ereje, hogy elsüsse a lőszert.

A verseny legjobb magyarja Csuka László alias elHeckito lett, a legjobb külföldi versenyző, és a teljes verseny legjobbja pedig Lubos Radakovic, alias O’Reilly Szlovákiából. Ő egyébként nem mellesleg hibátlanul lőtte végig az egész két napot. De azért jutott díj mindenkinek, köszönhetően Mikó Feri, alias Colorado Frank nagylelkűségének, és Tóth Laci és Harsányi Sanyi kreativitásának. Természetesen a www.kapszli.hu sem maradt ki a felajánlásokból: három különdíjjal készültünk mi is az ünnepi versenyre.

Még sok ilyet! Kedves lövésztársaim! Javaslom, hogy tervezzétek be ti is minden évben ezt az eseményt, nem fogjátok megbánni. Sokatoknál ott vannak a revolverek, alsókulcsos puskák. Itt az ideje megpengetni velük pár fémcélt!

 Németh Balázs

Az eredmények:

http://www.cashun.hu/ob/ob2014_results.html