Az újratöltők radírja – a lőszerszétszerelő kalapács

Amikor az ember lőszertöltésre adja a fejét, először nem gondol bele, hogy nem csak összeszerelni, hanem szinte biztos, hogy szétszerelni is fog töltényeket. Persze senki sem arra készül, hogy selejteket gyártson. De előbb-utóbb a többségünk bakizik, beállítás közben túl mélyre nyom egy lövedéket, vagy legyárt egy rakás töltényt melyekről lőtéren derül ki, hogy gyalázatos a szórásképük, vagy éppen a kis hátrarúgásra optimalizált pisztolylőszer nem húzza fel a pisztolyt, és még sorolhatnám.

Ekkor kezdünk vakarózni, hogyan is szabaduljunk meg a hibás töltényektől. Fogóval, satuval szétszerelhetők, de könnyen selejtté válik a lövedék és a hüvely is. Léteznek nagyobb sorozatok szétszedésére készült présre szerelhető szerszámok, matricák, de azok drágák, és kaliberenként más betét kell hozzájuk. A legtöbbünknek sosem lesz ilyenre szüksége.

Ami viszont mindenkinek megfelel, az a lőszerszétszerelő kalapács. Nagyon egyszerű elven működik. A kalapács üreges fejébe lövedékkel lefelé behelyezett lőszert a hüvely fenékrészénél rögzíteni kell, majd a kalapácsot kemény felületnek ütve – mivel a hüvely szilárdan rögzített –, a lövedék a tehetetlenségénél fogva előbb-utóbb kicsúszik a hüvelyből.

Viszont soha ne használja senki peremgyújtású lőszerekhez, sem tehetetlenségi csapódógyújtós, ún. „belövő-gyújtó” lövedékű katonai lőszerekhez. Az előbbi egyértelmű, a másik egyébként is tiltott lőszer a polgári világban, de már láttunk falon pókot…

Több gyártó is készít ilyen szerszámot, most a Lyman „Magnum Inertia Bullet Puller”-je kerül terítékre. A kalapács alumíniumból készült nyelén jól tapadó, gumibetétes markolatrész van, a feje valahol az átlátszó és az áttetsző közötti műanyag. A töltényhüvelyt rögzítő befogók alumíniumból vannak, a kalapácshoz kettő jár egy a nagyobb, egy pedig a kisebb hüvelyperem/horony átmérőjű lőszerekhez. Fontos, hogy azt válasszuk ki, amelyik a szétszedni kívánt kaliberű lőszert stabilan fogja, mert ha lötyög benne a töltény, akkor egyrészt muníciónk kirepülhet a kalapácsból, másrészt a befogópofát fogja szép lassan tönkreverni.

A Lyman kalapács akár .338 Lapua Mag lőszereket is be tud fogadni, de elboldogul a 6,35 Browning csöppségekkel is. Mindegy, hogy hornyos, vagy peremes a töltény, vagy éppen szalagos magnumkaliberről van szó. A kalapács fejébe, ahova a lövedékünk fog csapódni a tehetetlensége folytán, még a kalapács használatba vétele előtt érdemes filcből, vagy vattából egy kb. 1,5-2 cm magas dugót tömni. Ez a kipárnázás megakadályozza, hogy a kirepülő ólomhegyű lövedék csúcsa a szétszereléstől deformálódjon.

A pofák közé befogott lőszert be kell dugni a kalapács fejrészébe, majd a rögzítő anyát jól rá kell csavarni. Ezután a kalapácsot lendületesen kemény felületnek ütve szét fog jönni a lőszer.

Tapasztalataim alapján nem rugalmas, hanem „jó húzású”, nehéz tárgy felületére érdemes a kalapáccsal ütni. A praxisomban az eddigi legjobb alátét egy kb. 35 kg-s ólomtömb volt (értem, nincs minden háztartásban), de tökéletesen megfelel egy satu lapos felülete, vagy egy keményfa tuskó is a célnak. Parkettán, linóleumon azért ne használjuk, mert nyomot hagy (és ez igaz a családi békére nézve is), betonra csapkodva pedig annak a szemcsézete mintázza ki a kalapács felületét. Ütésnél figyeljünk arra, hogy a kalapács feje lehetőleg merőlegest zárjon be az ütött felülettel a becsapódáskor. Mivel a lövedéket a tehetetlensége húzza ki a hüvelyből, arra érdemes törekedni, hogy a kalapács feje lendületesen, jó gyorsan mozogjon, de ez nem jelenti azt, hogy izomból kellene ütni.

 

Csak merőlegesen!

Kijött!

A lőszerünk egyszer csak szét fog jönni. Nehezebb lövedékű, nagy kaliberű puskalőszer jellemzően gyorsabban, akár 1-2 ütést követően, kistömegű, esetleg lakkozással is hermetizált lőszernél lassabban. A szétszerelt lőszerből természetesen a csappantyús hüvely és a lövedék – ha eredetileg sem volt velük baj – újra felhasználhatók, a lőpornál viszont nagyon oda kell figyelni, hogy ugyanabba a dobozba kerüljön vissza, ahonnét származik, de ha csak pár töltényről van szó, a legbiztosabb, ha égetéssel megsemmisítjük.

 

2020. 05.04. HE

Lyman Magnum Inertia Bullet Puller – lőszerszétszedő kalapács