Az első elöltöltős long range lövészet

Azt kell, hogy mondjam, hosszú évek óta talán a legkielégítőbb lövészeseményen vehettünk részt. A jövőbeli magyar hosszútávlövészek első megmozdulására a tatai MH 25 Klapka György lövészdandár szomódi lőterén került sor. A lövészek maroknyi csapatát TTT-HSE lövészszakosztálya fogadta be Debreceni Tibor felajánlása alapján.

Csapatunk tagjai – Meszesi Lajos, Országh Roland, Országh Kornél és Németh Balázs – immáron a lövészszakosztály tagjaként feküdhettek lőállásba, és nézhettek el a nagy távolba végre az irányzékon keresztül. Merthogy a távolság bitang nagy. 25-50 méterhez szokott szemünk nehezen értelmezi a lőlapot több száz méteren. Az első gyakorlás célja egyszerű volt: lőlapra kerülni, és azon maradni 450 méterig. Ez tulajdonképpen még az egyszerűbb része a történetnek, hiszen az igazi móka majd e távolságok felett kezdődik.

Lalikával ketten lőttünk, Roland és Kornél még öntőforma híján spotternek állt be egyelőre, de a következő alkalmon már ők is messzire küldik az ólmot. A felszerelések tekintetében azonnal kiderült, hogy eszközeink egy része használhatatlan. A kommersz spektívek elvéreznek már 300 méteren is, míg egy jó spektívvel, jó állványon akár 600-800 méteren is ki lehet szúrni a lyukat fehér, kontrasztos felületen. Fejleszteni kell ezért lehetőleg minél gyorsabban. Szükséges majd a következő alkalomra még pár egyéb kiegészítő is:

  • mobil töltőasztal
  • széljelző, méghozzá olyan, ami tud szélerőt, hőmérsékletet és páratartalmat is mérni
  • kemping szék
  • napernyő (árnyékoló)
  • molnárkocsi a cucc lőállásba szállításához

Pedersoli Gibbs a lőállásban

Egy kis bohóckodás is belefért

Spotter és lövész együtt dolgozott így nem volt egyetlen lövés sem, ami a semmibe ment, egyetlen lövedéket sem vesztegettünk el. Nagyon nagy élmény volt, hogy 400 méteren minden lövés talál. Ízlelgettük a szél hatását, próbáltuk nem dönteni a puskát, de ki kell jelentsük, van még mit tanulni ebben a szakmában. Nagyon fontos kiegészítőnk lesz a lövészkönyv, melybe folyamatosan vezetni kell a lövészetek eredményeit, irányzékok állításait, feljegyezve minden környezeti információt, mint hőmérséklet, fény, páratartalom, szél erőssége, iránya. Merthogy itt tényleg mindennek van hatása.

Később csatlakozó kollégáknak egy segítséget szeretnék adni, hogy könnyen lőlapra tudjanak majd találni. Ezek az adatok persze csak nagy arra lesznek alkalmasak, hogy a papír meglegyen, a pontos állítás több tényezőtől is függ majd. Ha a puskád 100 m-re van nullázva, akkor kb. ilyen emeléseket kell majd végrehajtanod a különböző távolságokra:

Kezdősebesség: 365 m/s

Lövedéktömeg: 550 grain

Nézőke emelése 100-ról 200 méterre: 4,5 mm

Nézőke emelése 200-ról 300 méterre: 5 mm

Nézőke emelése 300-ról 400 méterre: 6,3 mm

Nézőke emelése 400-ról 450 méterre: 2,7 mm

Meszesi Lali Pedersoli Gibbs puskával és zsírzóhornyos lövedékkel vitézkedett, hamarosan megszerzem az ő töltet és irányzék adatait is segítségképpen.

A következő gyakorlónap várhatóan a Február 24-gyel kezdődő héten lesz. Én már nagyon várom!

Németh Balázs, 2020. feb.