Az első 300 yardos hosszútávlövész verseny – 2021. december 27. Verőce

Az elsőre mindig emlékezünk. Örök igazság ez, mely alól az elöltöltő fegyveres lövészet sem jelenthet kivételt. Kicsit így lesz ezzel az a hat lövész is, akik 2021. december 27-én részt vettek az első nemzetközi szabályok szerint megrendezett elöltöltő fegyveres hosszútávlövész versenyen a verőcei sportlőtéren. A verseny szervezője a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Kapszli.hu volt, s nem titkolt célja volt, hogy a 2022-es magyarországi MLAIC Long Range világkupára külön készülő sporttársakat összerántsa még így az év végén egy jó ki füstölésre.

A versenyt 300 yard (274 méter) távolságra szerveztük, ez az igazi elöltöltő fegyveres hosszútávlövészet bevezető távolsága. A lövészet ezen a távolságon az MLAIC szabálykönyv-szerinti fekvő testhelyzetben történik, a puskát megtámasztani nem szabad, fegyverszíj használata ellenben megengedett. A felsorakozó fegyverek a következőek voltak: három Pedersoli Gibbs .45 űrméretű hosszútávlövész puska, egy eredeti George Gibbs által 1860 körül készített fegyver, egy eredeti Rigby huzagolású szintén 1860 körül készített hosszútávlövész puska, valamint egy Artax alsókakasos puska.

A lövészet tereprendezéssel kezdődött. Erre azért volt szükség, hogy mellvéddel óvjuk az értékeléshez használt kamerarendszerünket. A szövetség hét darab olyan kamerával rendelkezik, mely bizonyított már egy kilométer távolságon is. A rendszer a kamera és adó, valamint a vevő egységből áll. Kellemes tulajdonsága, hogy a két rész direkt WLAN kapcsolatban áll egymással, valamint kitűnő Android/iOS app segíti a találatok megtalálását, lejelölését. Eredendően úgy terveztük, hogy a kamerákat leássuk, és föld mellvéddel védjük, de a fagyott talaj rövid küzdelem utána kiütéssel győzött így inkább rönkökből építettünk védelmet a nem olcsó rendszernek. A négy kamerát 50 cm magas farakás mögé helyeztük el.

Tereprendezés: saját favágót is vittünk :)

Állítgatjuk a kamerákat. Na jó, de melyik, melyik?

A verseny 30 perc gyakorlással kezdődött, mely során minden lövész ellenőrizhette az irányzék beállítást. A csapatmunka ideje ez, ugyanis itt mindenki segít, mindenkinek. Az Artax puska irányzéka például nem rendelkezett 300 yardos irányzékállással, így ezt szinte a nulláról kellett lőlapra segíteni, ami messzemenően sikerült is.

Így néz ki appon a gyakorló lőlap. Külön színnel jelölve minden lövész, így egy lőlapra is lőhető az irányzékállítás.

A versenyidő 45 perc, mely alatt a lövész 13 lövést adhat le. A lövészet 300 yard távolságon három darab „beváltható” állítólövéssel kezdődik, vagyis itt még lehet korrigálni az irányzékállítás. A harmadik lövés után a lövész dönthet arról, hogy tovább akarja-e vinni a kereső lövések értékét a versenyre. Ezt azonban csak úgy teheti meg, ha azok egymást követik visszafelé mutató sorrendben. Vagyis nem viheti az első és harmadik lövést, de viheti a harmadikat, vagy harmadikat és másodikat, vagy harmadikat, másodikat és elsőt. Az értékelt lövések száma tíz, vagyis értelemszerűen ilyen esetben a beváltott lövésekkel csökken a továbbiakban leadandó lövések száma.

A verőcei verseny egy tekintetben különbözött a nemzetközi szabályoktól: egyelőre nincs megfelelő lőlapunk, így a nemzetközi szabálykönyvhöz legközelebb álló francia 200 m-es lőlapot használtuk. Ezen a tízes 10 cm átmérőjű, míg a nemzetközi lőlapon ez 14 cm-es lenne, valamint míg a nemzetközi lőlap értékelőkörei 1-5-ig terjednek, úgy az általunk használt lőlap 1-10 értékekkel van pingálva.

A verseny két sorozatban ment: három lövész lőtt, három lövész rögzítette a találatokat az értékelőlapon. A hosszútávlövészet egyik sajátossága, hogy a lőlap értékelése történik, hanem a találatokat a pontozó a pontozólapon rögzíti. Ebben segíti a kamerarendszer: tökéletesen megmutatja a becsapódás helyét. Külön izgalmas, hogy a kamerarendszerre bárki csatlakozhat, aki letölti az applikációt, így követheti a lövész munkáját költséges lőtéri spektív nélkül is. Mindennek köszönhető, hogy az értékelés gyakorlatilag az utolsó lövés leadásakor meg is történik, van végeredmény.

A versenyen a töltetek vegyes képet mutattak, mind papírtapaszolt, mind zsírzóhornyos lövedékkel lőttek a versenyzők. Az első 300 yardos hivatalos verseny tehát a következő eredményekkel zárult:

1 Németh Balázs Muskétás SE 74
2 Meszesi Lajos MTTSZ Tab 70
2 Országh Kornél Mihály Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület 70
3 Venczel Szilárd Muskétás SE 61
4 Tar Mihály Muskétás 59
5 Országh Roland Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület 46

A győztes szórás

Gratulálunk minden résztvevőnek! Igen jó móka volt! Folytassuk 2022-ben! A verőcei lőtér jó helyszínünk lesz, hiszen 500 yardig elnyúlhatunk itt ügyesen.

Üdv, és boldog Új Évet minden kedves Ápolttársnak!

Németh Balázs

Kapszli.hu / MEFLSZ