Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai 5.: A kanócos lakat és kezelése
A modern kor elöltöltő fegyveres lövésze számára a fegyvertörténet kicsit talán a kanócos lakatnál kezdődik. Ez az első fejlettségi fok, melyre mind hazai, mind nemzetközi vizeken már találunk céllövész versenyszámokat.
Az első lakatok megjelenése egy időre tehető a vállhoz, archoz szorítható fából készült tusa megjelenésével. A célzáshoz archoz emelt fegyvert ugyanis két kézzel kellett fogni, hogy a lövés biztosabb legyen, így a jobb kéz már nem foglalkozhatott egyszerűen csak a kanóc tartásával, mozgatásával. Szükség volt egy szerkezetre, mely felszabadította a jobb kezet.
A kanócos lakat szűkebb pátriánkból, Közép Európából indult világhódító útjára a 15. század derekán. Ausztriai leírásokból ismerjük első változatát a kígyó formájú kanóctartóval rendelkező szerpentint. E kezdetleges lakatok sokszor nem álltak másból, mint egy többször hajlított karból, mely egyik vége a kanócot fogta, másikat pedig az agynyakhoz szoríthatta a katona, ezzel billentve a parázsló kanócvéget a serpenyőbe. Az „S” betűt formázó középen tengellyel az ágyazáshoz rögzített alkatrész egyszerre volt elsütőbillentyű és kakas. A kanóc jellemzően már nem a cső tetején lévő gyúlyukhoz ért, hanem a cső mellé illesztett serpenyőbe.
A szerpentin lakat kezelése még mindig körülményes volt, nem tette lehetővé az agynyak biztos megfogását lövés közben. A lakatszerkezetek fejlődésének következő lépcsőjét jelentette az elsütőkar és kakas önálló alkatrésszé válása. Az elsütőkar egy áttételen keresztül mozgatta a kanócot fogó kakast, így annak mozgása gyorsabb lett, miközben kisebb mozdulatot igényelt a lövésztől, és biztosabb fogást tett lehetővé. E lakatszerkezetben jelenik meg az első laprugó vagy V rugó, mely az elsütőkar alaphelyzetbe nyomásáért volt felelős. Az 1400-1600 között használt kanócos fegyverek serpenyője már zárható fedéllel rendelkezett, mely biztonságosabbá tette a fegyver töltését, kezelését.
A kanócos lakatok utolsó fejlődési szakaszát jelentette a rugózott elsütőbillentyű megjelenése. E lakatok esetében már áttétellel mozgott a szerkezet, hanem a főrugó ellenében előfeszített kakast egy elsütőakasztó fogta meg, melyet az elsütőbillentyű oldott ki. A kakas így gyorsabban, biztosabban csapott a serpenyőbe, a felgyorsult lövésfolyamat pedig növelte a lövés pontosságát.
A kanócos fegyverek együtt éltek a keréklakatos és kovás szerkezetekkel, mivel elkészítésük olcsó és egyszerű volt. Nagyszerűen megfeleltek népes hadseregek költséghatékony felszerelésének. A kanócos lakat Magyarország területéről került először a törökök, majd onnan az arab világ és India hadseregeinek kezébe. A távol keleti régiókba portugál közvetítéssel került a 16. század derekán. Diadalútja a 17. század végén fejeződött be, de tibeti felkelők, nomádok még a 20. század derekán is vadásztak vele, harcoltak a kínai megszállók ellen.
A kanócos lakatnak természetesen több más változata is kialakult, melyek jellemzőek voltak arra a tájegységre, ahonnan származtak. Ismerünk kombinált lakatokat is, melyek kanócos elsütőszerkezete keréklakatos, vagy kovás szerkezettel volt egybeépítve.
A kanócos fegyver töltése és kezelése
A kanócos fegyverek töltetének begyújtását a lassan parázsló kanóc biztosítja. A kanócot vagy kézzel, vagy lakatszerkezet segítségével érinti a felporzólőporral megtöltött serpenyőbe a lövész. A felporzó lőpor fellobbanása gyújtja be a főtöltetet a gyúlyukon keresztül.
A kanócos fegyverek az elöltöltő fegyverek közt a legtöbb veszélyt magukban rejtő eszközök. Elég egy kis figyelmetlenség, és máris komoly balesetveszélyt jelenthetnek a lövészre, és lövésztársakra. A parázsló kanóc azonban a lőállásban is kezelhető maximális biztonsággal, ha betartunk néhány alapvető szabályt.
Biztonsági szabályok
1. A kanóc a töltés alatt mindig a zárt, éghetetlen anyagból készült tárolódobozban legyen, távol a lőportöltetek fioláitól.
2. A kanócot mindig csak a legutolsó mozzanatként, a felporzás után szabad a kakasba illeszteni, mikor a fegyver már a célra mutat.
3. A serpenyő fedele mindig legyen zárva, amíg lövést nem kívánunk leadni, azt csak akkor nyissuk fel, mikor a cső már lőirányba mutat.
4. A parázsló kanócot töltés közben mindig zárt dobozban tartsuk, távol a töltéshez használt fiolába mért lőportól.
5. A felporzóflaska minél kisebb legyen, minél kevesebb lőport tartalmazzon
6. A felporzóflaska és lőportöltet fiolák legyenek mindig letakarva a lőállásban.
7. Szigorúan tilos felporozni a fegyvert úgy, ha a kanóc a kakasban van. A serpenyő újraporzása esetén a helyes eljárás az, ha a kanócot először visszahelyezzük a tárolódobozba.
8. A kanóc kakasba fogása előtt mindig fújjuk le a parázsló végről a hamut! Ha ezt nem tesszük, a hamu idő előtt a serpenyőbe hullhat, és beindíthatja a főtöltetet.
A kanócos fegyver megtöltésének biztonságos menete a következő:
1. Ellenőrizzük, hogy a kanóc a tartódobozban van-e.
2. Ellenőrizzük, hogy a serpenyőfedél zárva van-e, és nincs benne felporzó lőpor.
3. Engedjük a kakast a serpenyőfedélre.
4. Töltsük meg a csövet ügyelve a légmentességre.
5. Emeljük a fegyvert lőirányba.
6. Feszítsük meg a kakast.
7. Nyissuk meg a serpenyőfedelet.
8. Porozzuk fel a serpenyőt
9. Helyezzük a felporzót biztonságos, zárt, fedett helyre.
10. Zárjuk vissza a fedelet.
11. Illesszük a kakasba a kanócot.
12. Emeljük a célra a fegyvert!
13. Nyissuk meg a serpenyőt.
14. Húzzuk el az elsütőbillentyűt.
15. Lövés után a kanócot azonnal helyezzük vissza a tárolódobozba.
A kanóc elkészítése
A kanóc elkészítése nem nagy ördöngösség. Nem csinálunk mást, mint a lámpakanócként megvehető (pamut vagy kender) kötelet híg nitrátos (salétrom só) oldatba mártjuk majd megszárítjuk. Öntsünk egy liter vizet egy lapos edénybe, majd kezdjük el hozzáadni a nátrium sót. Egy literhez 3-4 evőkanál éppen elég. Helyezzük a kanócot a vízbe, hagyjuk kicsit ázni, majd vegyük ki és hagyjuk megszáradni. Fontos, hogy ne lógatva szárítsuk, hogy a hasznos anyag tartalom ne a végében koncentrálódjon, hanem egyenletesen oszoljon el.
Németh Balázs
Folytatjuk!