Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai 1.: Hogyan kezdjem?

Álljatok a vállamra, mert ha a vállamra álltok, akkor messzebbre láttok, mint én.”

(Isaac Newton)

Káldi Gábor - a hazai elöltöltő fegyveres lövészet egyik atyja

Káldi Gábor – a hazai elöltöltő fegyveres lövészet egyik atyja

Soha nem felejtem el azt a napot, amikor először látogattam meg Káldi Gábort az angyalföldi lőtéren. A fehér szakállú, nyugodt hangú, parázsló szemű tanító úgy beszélt, mesélt a feketelőporos lövészetről, hogy eloszlatta minden otthonról hozott ellenszenvemet a fegyverekkel kapcsolatban. Tette ezt úgy, hogy egyetlen percig sem alapozta érvelését arra az agresszióra, mely minden férfiemberben megtalálható, s mely a fegyverek – így a tűzfegyverek – teremtőereje volt. Pedig ez lett volna a könnyebb út. Ő mégis a fegyvertörténet, fegyverhasználat kultúrájáról, a célba juttatás élményének emberformáló hatásáról mesélt. Olyan útról mesélt, amely nem enged soha már el.

Newton örök érvényű szavai talán közhelynek hallatszanak, és mégis… minden kutató alaptézise ez, mely organikussá teszi a tudomány fejlődését még akkor is, ha egy-egy nézet forradalmian új.

Jelen munkámmal nem teszek másra kísérletet, mint hogy folytassam Káldi Gábor remek alapismereti könyvét, s egy olyan információbázist hozzak létre, mely eligazítást nyújt mind a kezdő, mind a haladó elöltöltő fegyveres lövészeknek. Teszem ezt abban a reményben, hogy egyszer valaki az én vállamra is feláll majd, és folytatja, javítja, megcáfolja, fejleszti eredményeimet.

15 év telt el azóta, hogy először fogtam feketelőporos fegyvert kezembe. Azóta a történelmi lövészet hobbiból szakmává, hivatássá vált, de a szerelem nem múlt s azt hiszem nem is fog már soha. Az elmúlt másfél évtized számos kimagasló sportsikerrel – országos bajnoki címekkel, csúcsokkal, EB és VB érmekkel – ajándékozott meg, mégis a legnagyobb ajándék számomra a történelmi lövészek megismerése, barátsága lett. Nos akkor induljunk el az úton!

Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai

Szeretnénk egy egyszerű és közérthető sorozatot létrehozni mindazon érdeklődőknek, akik elkezdenék a történelmi fegyverekkel űzött lősportokat, de nem tudják hogyan fogjanak hozzá. Nekik szól új sorozatunk, nekik mutatjuk be ezt a szép sportágat, hobbit, kulturális tevékenységet egészen az alapoktól, egyszerűen, röviden, praktikusan, ahol kell mozgóképpel illusztrálva.

Hogyan kezdjem?

Jelentem, Ön már elkezdte, hiszen kereste és megtalálta ezt a cikket, megtalálta ezt a honlapot, s ezen keresztül az elöltöltő-fegyveres lövészek összetartó, befogadó csapatát. A legjobb kezdés az olvasás, hiszen a történelmi fegyverekkel űzött lövészsportok legalább annyira szólnak a fegyverekkel kapcsolatos kultúrtörténetről, hadtörténelemről, mint magáról a lövészetről. Kérdezzen bátran a fórumokon, itt mindig lesz olyan lövésztárs, aki választ ad a kérdésre, mert hülye kérdés nincs, és a fórumozók is voltak egyszer kezdők. Ha első kérdéseire már megkapta a választ, jöjjön el egy rendezvényünkre. Itt élőben is beleszippanthat a lőporfüstbe, és megtekintheti az összes típusú fegyvert működés közben.

Milyen fegyverrel kezdjek?

Pedersoli LePage pisztolyok - Közép áron olyan minőség, mellyel akár VB-t is lehet nyerni

Pedersoli LePage pisztolyok – Közép áron olyan minőség, mellyel akár VB-t is lehet nyerni

A legjobb, ha egylövetű, csappantyús lakattal rendelkező, huzagolt csövű fegyverrel kezdjük az elöltöltő fegyveres lövészetet. Igazából mindegy, hogy puskára, vagy pisztolyra esik választásunk, mindkettő kezelése hasonló fogásokat igényel. Ez az ésszerű döntés. Persze az elöltöltő fegyveres lövészet erősen szubjektív alapokon nyugszik, ezért a jó tanács ellenére legtöbb esetben revolverrel kezd a jó nép, ami érthető, hiszen legbelül mind cowboyok vagyunk. Én is így kezdtem, minden ellenkező tanács ellenére, de hamar rájöttem, hogy egylövetű fegyver nélkül nem lehet igazán jól fejlődni.

A csappantyús lakatot azért javaslom, mert jóval könnyebb kezelése, mint a kovásé, jóval könnyebb pontos lövést leadni vele. Az első fegyver több alapvető céllal bír: legyen lehetőség elsajátítani az alapokat, legyen egyszerű kezelése, szerettesse meg a lövészetet és adjon sikerélményt, mely tovább táplálja majd az érdeklődést e lövészeti ág iránt. Figyeljünk, mert ha valamely tényező próbára teszi elkötelezettségünket, hamar azon kapjuk magunkat, hogy a hőn áhított fegyvert az interneten áruljuk.

Hol használhatom, milyen versenyeket lőhetek, milyen rendezvényeken vehetek részt elöltöltő fegyverrel?

Elöltöltős fegyverrel alapvetően ötféle versenyen, rendezvényen vehet részt:

 1. A pillanat

  A pillanat

  Használhatja a fegyvert hagyományőrzése, mely jelentősen különbözik a lövészettől, melyet mi űzünk. Először is a hagyományőrző rendezvényeken nem adnak le sohasem éles lövést, sőt a fegyverekhez sem lőszerelemet (lőport és csappantyút), hanem pirotechnikai töltetet használnak. Ezek a rendezvények általában közterületeken zajlanak, nem lőtéren, így egészen más szabályok vonatkoznak rájuk. Ez a tevékenység nem tartozik szoros értelemben a lövészeti tevékenységek közé.

 2. Használhatja az elöltöltő fegyvert lőtéri céllövészetre. Ezeken a versenyeken pisztollyal 25 méterre, puskával pedig 50-100 m-re lövünk. A cél minden esetben papír lőlap, a versenyszámoknak megfelelő méretekben. A fegyvertípusok működésük, és jellegük szerint külön kategóriákra vannak bontva, így értelemszerűen egy sima csövű kovás puska nem versenyez egy jóval fejlettebb huzagolt csövű csappantyús puskával. Ez teszi lehetővé, hogy a lőtudás döntsön, ne a „haditechnika” fejlettsége. A versenyeken 13 lövést adunk 30 perc alatt. A lövészet kezdődhet a lövész igényei szerint koszoló lövéssel, melynek a szerepe, hogy a csőben kialakuljon a

  Lőállásban - a cél a tízes közepe

  Lőállásban – a cél a tízes közepe

  pontossághoz szükséges koszréteg. (Erről még később lesz szó). Ez a lövés nem számít bele a 13-ba, és nem a lőlapra, hanem a golyófogóba kell lőni. A 13 lövésből a 10 legjobbat értékeljük. Fontos, hogy a modern fegyverekkel űzött lövészeti sportokhoz képest különbözik értékelési rendszerünk: nálunk nem elég ha egy lövés által szakított lyuk csak érinti a nagyobb körérték vonalát, szükséges, hogy a szakítás középpontja legalább rajta legyen a nagyobb körérték külső határát jelző vonalon. Erre azért van szükség, mert az elöltöltő fegyverek űrméretei jelentősen eltérhetnek egymástól, s a nagyobb lyukat szakító lövedékkel lövő lövész így előnyben lenne a kisebb kaliberű fegyverrel lövő versenyzőhöz képest. Hazánkban immáron több, mint 30 elöltöltő fegyveres lövészetre engedéllyel rendelkező lőtér várja az érdeklődőket.

 3. Használhatja elöltöltő-fegyverét vadász tereplövészetre is. A vadász tereplövész lövésztalálkozó elsődleges feladata, hogy felkészítsék a leendő elöltöltő fegyveres vadászokat olyan szituációkra, melyekkel éles vadászhelyzetben találkozhatnak. A célok ilyen esetekben vadlőlapok, melyeken a vitális zónát fémcéllal fedjük általában. A lőtávolságok változatosak, 20-100 m közöttiek. E rendezvényeken a fegyvereket táskából töltjük, vagyis nincs töltőasztal és egyéb kényelmi eszköz: mindent úgy kell végezni, mintha az erdőt járnánk. A rendezvényeken a lövészek gyakran öltöznek be korhű gúnyákba, hogy minden igazodjon fegyverük korához, s gyakran több napos táborozások adnak megfelelő keretet a lövészetnek.

 4. 15

  Mert a szívében minden férfi cowboy

  Használhatja elöltöltő-fegyverét western lövészetre is. A western lövészet, vagy Cowboy Action Shooting során nem papírcélokra lövünk, hanem 3-10 méter távolságokon elhelyezett fémcélokra, melyek csengenek vagy leborulnak találat esetén. A lövészet időre zajlik, vagyis a pontosság és a gyorsaság együtt határozza meg a verseny eredményét. Ehhez a lövészethez általában egy vagy két elöltöltős revolverre, egy egylövetű csappantyús elöl- vagy hátultöltő puskára és egy elöltöltős dupla sörétesre van szükség. Az western lövészet eredetileg modernebb, szerelt lőszeres fegyverekre íródott, de a mi fegyvereink is szeretett vendégek a rendezvényeken. A western versenyeken kötelező a korhű ruházat.

 5. Nyitrai "Vakember" Józsi és a legendás, VB bronzérmes Pedersoli Mauser puska

  Nyitrai “Vakember” Józsi és a legendás, VB bronzérmes Pedersoli Mauser puska

  A legfiatalabb lövészeti mód az amerikai polgárháború csatáit felelevenítő polgárháborús vagy más néven NSSA lövészet (NSSA = North–South Skirmish Association, a szervező szövetség neve). E versenyek szinte kizárólag csapatversenyek, amelyeken 5-8 fős alakulatok versengenek egymás ellen. A csapatok egy-egy polgárháborús alakulatok személyesítenek meg, hazánkban jelenleg két ilyen jellegű csapat működik: északi vonalon a magyar hagyományokkal rendelkező 39th NY Vol. Inf. Reg., Company G és déli vonalon a 1st Texas Inf. Reg. A lőfeladatok változatosak, de mindig összetörő, látványos találatot jelző célokra zajlik a lövészet. A cél, hogy a csapat a lehető leggyorsabban leküzdje céljait, és így megnyerje a versenyt. Jelenleg puskára és revolverekre szervezünk ilyen jellegű összejöveteleket. A rendezvények kötelező eleme a megszemélyesített alakulat egyenruhájának megfelelő pontos jelmez.

 6. Tűzgyújtás kovával és acéllal

  Tűzgyújtás kovával és acéllal

  Az elöltöltős lövészek hobbija a legkevésbé sem mondható hétköznapinak, de talán még közülük is legfanatikusabbak, akik kedvence kalandlövészet. A történelmi lövészetet túrázással, ügyességi feladatokkal fűszerezik, mind ezt úgy, hogy lehetőleg korhű ruhában, felszereléssel és módon tegyék. A kovával történt tűzgyújtás után a szabad tűznél nem csak sütés főzés, hanem lövedéköntés is a régi korok hangulatát idézi. A lövészet és egyéb feladatok, például kés és tomahawk dobás is általában egy kerettörténetben játszódik, amellyel azt a megfelelő korba illesztik. Mivel ez a legtöbb időt igénybe vevő és a legnyugodtabb tempójú ága ennek a sportnak, így nem az időhiányos, kapkodó embereknek való, de akik tábortűz mellett éjszakába nyúló baráti beszélgetéssel, esetleg hangulatos harmonika szóló mellett szeretnének az elöltöltős lövészeten túl is kiszakadni a modern világ rohanásából azoknak bátran ajánlom.

Meg kell említenünk még ezen kívül az elöltöltő fegyveres vadászatot is, mely éppen csak bontogatni készül szárnyait hazánkban a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége és az Országos Magyar Vadászkamara jóvoltából. Terveink szerint az éves vadászjeggyel és lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező vadászok elöltöltő fegyverrel is vadászhatnak majd, amennyiben azok teljesítik a vadászati jogszabályokban meghatározott torkolati energiákra vonatkozó előírásokat. Szabályozás várható további részleteiről még korai lenne többet írni.

Németh Balázs

Folytatjuk!