Az eddigi legsikeresebb VB-t zárta a magyar csapat

Photo1 Magyar elöltöltő fegyveres lövészek a világ tetején

A magyar lövészválogatott két aranyérmet, egy ezüstérmet és három bronzérmet nyert a 2018. évi elöltöltő fegyveres világbajnokságon. A 15 fős magyar delegáció a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége képviseletében vett részt a 28. Elöltöltő Fegyveres Világbajnokságon Kismartonban, Ausztriában. A megmérettetésen 26 ország 425 lövésze vett részt. A magyar válogatott minden idők legsikeresebb VB szereplését produkálta:

Tar Mihály eredeti elöltöltő hadipuska számban az érvényes világcsúcs beállításával lett bajnok.

A magyar hadipuskás csapat (Tar Mihály, Németh Balázs, Nyitrai József) a német és francia csapatot megelőzve, 17 nemzet közül végzett a dobogó legfelső fokán.

Dobos Tamás elöltöltő csappantyús puskás koronglövészetben, nagyszerű versenyzéssel 22 és 24 koronggal fejezte be az alapversenyt. A 3-4. helyen egy német lövésszel holtverseny alakult ki, így szétlövéssel kellett eldönteni a dobogó sorsát.  Dobos Tamás hibátlanul vette az akadályt, így Magyarországnak megnyerte a világbajnoki bronzérmet.

Érmeseink balról jobbra: Dobos Tamás, Németh Balázs, Nyitrai József, Tar Mihály (Mészáros Gyula hiányzik a képről)

Érmeseink balról jobbra: Dobos Tamás, Németh Balázs, Nyitrai József, Tar Mihály (Mészáros Gyula hiányzik a képről). Mögöttük: Szabó Árpád, Nagy Mátyás, Pálmai Csaba, Neuhertz János, Kapócs István, Meszesi Lalika, Nagy György, Biter András. Hiányzik a képről: Csiszár Csaba, Rózsás György, Hencz Kornél)

Tar Mihály kovás puskával is remekelt. Eredeti kategóriában nagyszerű versenyzéssel ért el 93 kört, bizonyítva, hogy nem csak az eredeti több mint 200 éves vadászpuska, hanem ő is világszínvonalú pontosságra képes. Eredménye világbajnoki bronzérmet jelentett.

A magyar kovás puskás csapat (Nyitrai József, Mészáros Gyula, Németh Balázs) a dobogó ezüstérmet jelentő fokára állhatott fel.

Tar Mihály bizonyította, hogy revolverrel is igen szép eredményekre képes. 81 körrel az eredeti revolvereknek kiírt 50 méteres versenyszámban bronzérmet szerzett. Külön növeli a helyezés értékét, hogy az első és második versenyző is hasonló köregységre volt képes.

Nem csak az érmesekről kell azonban elismerő szavakkal megemlékeznünk. Nagyszerű látni, hogy a rutinos EB, VB csapat mögött az elmúlt években felnőtt egy új nemzedék, akik stabil versenyzéssel nagyszerű eredményekre lesznek képesek a következő években. Biter András hadipuskával pontszerző 5. helyen végzett, de számos egyéb első tízes helyezést is szerzett a magyar csapat. Persze a rutinos, régi versenyzők is jól teljesítettek, több eredménnyel bejutva az első tíz közé.

2019-ben hazánk Sarlóspusztán rendez Európa bajnokságot. Arra készülünk, hogy nem csak a szervezés minőségével, hanem eredményeinkkel is elkápráztatjuk majd az öreg kontinens legjobb lövőit.

Photo2

Az elöltöltő fegyveres lövész szakág a tűzfegyver történet 400 évét öleli fel. A különböző korokból származó, és különböző típusokba sorolható fegyverek önálló kategóriákban versenyeznek elválasztva egymástól az eredeti valamint az eredeti fegyverek pontos másolataként készülő replika fegyvereket. Bár a fegyverek régiek, a szabályok és az elért eredmények megfelelnek a modern sportlövészetben megismerteknek. Az elöltöltő fegyveres lövészet nem egyszerűen csak sport ugyanakkor, különleges kulturális értékkel rendelkezik, hozzájárul a magyar és európai lövész-, vadászkultúra megőrzéséhez.