Az 1. Elöltöltő Fegyveres Magyar Nagydíj eredményei, mérlege

HUngarianGP2016_014

6 országból 84 lövész érkezett a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége által szervezett 1. Elöltöltő Fegyveres Magyar Nagydíjra, ami azt jelenti, hogy hazánk modern kori történelmének ezidáig legnagyobb szabású elöltöltő fegyveres versenyét bonyolítottuk le a hétvégén. És nem is akárhogyan!

A nemzetközi versenyre Ausztriából, Csehországból, Németországból, Olaszországból és Szlovákiából érkeztek elöltöltő fegyveres cél- és koronglövészek, hogy összemérjék tudásukat a magyar lövészekkel. A versenyzők összesen 320-szor álltak lőállásba két nap alatt, ami miden tekintetben rekord szövetségünk életben. Hogy ezt a versenyt ilyen színvonalon, zökkenőmentesen meg tarthattuk, több tényezőnek köszönhető.

HUngarianGP2016_003100Először is ki kell emelni, hogy az augusztusi VB költségvetéséből felépítettünk egy 25 db 25 m-es, 25 db 50 m-es és 21 db 100 m-es pontlövész lőteret, mely minden tekintetben megfelel a nemzetközi követelményeknek. Ezeket a lőpályákat egészítette a nagyszerű minőségű sarlóspusztai koronglőtér komplexum. Minden lőpálya igen jó osztályzatot kapott a hazánkba érkezett, sok világbajnokot felvonultató csapatoktól, s kijelenthetjük, hogy a bemelegítő Grand Prix alatt feljegyzetelt módosítások, észrevételek után tökéletes, minden igényt kielégítő versenyhelyszín lesz augusztusban. A lőtér projekt motorja Hajdú Ferenc volt, aki fáradságot nem ismerve vitte a hátán az építkezés és engedélyezés ügyét. Mindezekért nagy köszönet illeti őt! Munkáját dicséri a számos nagyszerű, világcsúccsal azonos eredmény.

HUngarianGP2016_001100A külföldi csapatok nem csak a lőtér minőségét, hanem a magyar csapat felkészültségét, rátermettségét is dicsérték. A lövészetvezetők és értékelők csapatát a zalaegerszegi egyesület központi alakja, Nagy György szervezte össze. Az Ódor Zsuzsannából, Nagy Sárik Katkából, Palotai Ilonából, ifj. Nagy Györgyből, Nickl Lászlóból és Lőkös Istvánból álló értékelőcsapat egyetlen hibát sem vétett, melyet a nemzetközi szövetség értékelésvezetője, Alois Litschmann úr külön kiemelt. A pontozás olyannyira gyors és hatékony volt, hogy a sorozatok befejezését követő 30 percben minden alkalommal kikerülhettek az aktuális eredmények a hirdetőfalakra.

Lövészetvezetőink is jól helytálltak. A Törőcsik Pál, Nagy Mátyás, Berberovics István, Mészáros Gyula, Rózsás György, Szekeres Tibor, Gulyás Tibor és Tóth Mihály által alkotott csapat szakszerűen, a biztonsági szabályokra maximálisan ügyelve vezette a lövészetet, a nemzetközi szabályok, normáknak teljesen megfelelve.

A Grand Prix – mindamellett, hogy egy nagyszerű versennyel gazdagította a hazai versenylistát – arra kínált nagyszerű lehetőséget, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, melyeket a VB-ig még fejleszteni, módosítani kell. Ennek érdekében folyamatosan egyeztettünk a külföldi csapatok képviselőivel, és megkértük őket, hogy javaslataik, észrevételeik összegzésével segítsék jövendőbeli munkánkat. Sok munka van még előttünk, de a GP sikeres megszervezésével egy nagy lépést már megtettünk az igényes, színvonalas VB felé.

A GP világcsúccsal egyező vagy azt igencsak megközelítő eredményei:

Ernst Stefan (Szlovákia) Kuchenreuter R versenyszámban 99 kört ért el

Ernst Stefan (Szlovákia) Tanzutsu R versenyszámban 96 kört ért el

Peter Käpernick (Németország) Miquelet R versenyszámban 95 kört ért el

Leonhard Brader (Németország) Tanegashima versenyszámban 98 kört ért el

Leonhard Brader (Németország) Hizadai versenyszámban 100 kört ért el

Jurza Vladimir (Szlovákia) Vetterli R versenyszámban 100 kört ért el

Leonhard Brader (Németország) Minié versenyszámban 95 kört ért el

Eredménylisták:

HU-Friendship-Single

HU-Friendship-Single-Clay

HU-Friendship-Statistics

HU-Friendship-Team

HU-Friendship-Team-Clay

HUngarianGP2016_049A verseny egy különleges eseménynek is otthont adott. A közép európai elötlöltő fegyveres korong lövészek lassan egy évtizede szervezik meg az ADA (Alpok-Duna-Adria) kupát, mely vándordíja egy valódi aranyból készült igényes trófea. A kupát idén a német csapat vihette haza.

Szeretném megköszönni minden magyar és külföldi lövésztársamnak, hogy részt vettek az eseményen. Gratulálok a győzteseknek, kívánom, hogy a VB-n is hasonlóan szép eredményeket érjenek el. Köszönöm a magyar csapat minden tagjának a nagyszerű helytállást!

Találkozzunk augusztusban a világbajnokságon!

Németh Balázs

elnök

Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége

elnökségi tag

Magyar Sportlövők Szövetsége