Amikor a Remington felrobban…

coverA minap a következő revolvert – illetve hát maradványait – kaptuk kézbe. A jó öreg Remington revolverrel az történt, amit gondoltok: füstnélküli lőporral lett megtöltve. Szerencsére a robbanás nem okozott kárt a tulajdonosban, vagy másban, és a tulajdonos becsületére szóljon, hogy elhozta nekünk okulásként a maradványokat, hogy mind tanulhassunk belőle.

A feketelőporos lövészet első alapszabálya, hogy soha, semmilyen körülmények között ne töltsünk semmilyen típusú, semmilyen mennyiségű gyérfüstű lőport olyan fegyverbe, melyet feketelőpor gáznyomására terveztek. Ezen egyszerű szabály megszegésének egyenes következménye a felrobbanó dob és revolver.

Nem akarok ötletet adni, hogy hogyan, milyen porral lett megtöltve, legyen annyi elég, hogy messze nem a leggyorsabb égésű füstnélküli por került a kamrába. A dob az első lövéstől nyílt meg a tetején, miközben a leszakadó darabkák kitörték a tok tetejét, a cső pedig előre indult és letört a tokról. A dob és a keret felfelé repülő alkatrészei szépen beleálltak a plafonba, ennek nyomát jól látni a repeszeken.

Érdemes közelebbről megnézni a dobkamrák közötti falat is: a lőporgázok szépen átégtek a szomszédos töltényűrbe. Szerencse, hogy csak a csőre fordított kamrában volt töltet, mert bizony a szomszédos kamrák is elindultak volna, tovább fokozva a balesetveszélyt.

A tulajdonosnak isteni szerencséje volt… Tanuljunk mind az ő hibájából! Ne feledjétek: csak egy életetek van! Vigyázzatok rá! Soha ne töltsetek gyérfüstű vagy ismeretlen eredetű lőport feketelőporos fegyverbe!