Amikor a lőtéren kell bizonyítani: elöltöltő fegyveres vadászok versenye Gyulajban

vadasz OB 2017_004

Dobos Tamás a lőállásban

Érdemes megnéznünk a közösségi portálok vadászati témájú csoportjait, fórumait, mennyit beszélünk, vitatkozunk a fegyver és lőszer pontosságáról, miközben a legfontosabb elemmel, a vas mögött elhelyezkedő élőszövettel igen keveset foglalkozunk. Furcsa ez, hiszen vadászként alapvetően kell, hogy szeressük a fegyverünket, és ha már ez a szerelmünk, jó elfoglaltságnak kell tartsuk az eszköz működtetését.

Mégsem lövünk sokat puskáinkkal. Ott pihennek a szekrényben, és csak akkor megyünk vele lőtérre „gyakorolni”, ha hibázás után ellenőrizni akarjuk a céltávcső beállítását. Vadőreink mesélhetnének hosszasan a remegő kezű Nimródokról is, akik nem hogy testrészükként nem érzik a vadászpuskát, de még félnek is annak minden hatásától, bizonytalanul is kezelik azt. Ne lepődjünk ezen meg. Évi 10-20 lőszerrel nem lehet készségszinten elsajátítani a fegyverkezelés és lövészet művészetét.

Pedig ha nincs 100 %-os bizalmunk a fegyverben és magunkban, az megmérgezi a vadászatot. A vadászat lényege ugyanis nem lehet a technikával való birkózás. A vad elejtésének élménye csak akkor élhető meg maradéktalanul, ha a puska képességeit és rigolyáit, saját korlátainkat feketén-fehéren ismerjük.  Ennek a megismerési folyamatnak pedig legjobb eszköze a vadász-lövész verseny.

Különösen fontos ez, ha egy új vadászati mód bevezetése és sikeressége a tét. A hazai elöltöltő fegyveres vadászat az elöltöltő fegyveres sportlövészetből született. Mindenki, aki a részt vett hazai legalizációjának folyamatában vadász- és sportember is. A kis közösség tagjai szinte minden hétvégén együtt lőttek, gyakoroltak, versenyeztek. Jó hangulatú, értékes időtöltés ez, melynek hagyományára úgy gondolom szükség van a jövőben is. Ezzel a célzattal indítottuk útjára az elöltöltő fegyveres vadász-lövész nagydíjat 2016-ban, melynek ahogy tavaly, úgy idén is a Gyulaj Zrt. adott otthont. A rendezvényt június 9-10-ére szerveztük, hogy az egybeessen a Tamási város vadgasztronómiai fesztiváljával.

A szakmai program már péntek este elkezdődött. A csodálatos Óbíródi vadászház teraszán éjszakába nyúló beszélgetéssel készültünk a másnapi megmérettetésre, miközben a gyulaji dámok időnként ki-ki léptek a vadászház előtt nyíló mezőre,hogy kedvünkre legeltethessük szemünket a nemes vadon.

A Tamási határában lévő Miklósvári parkerdei lőtér rendbetételével, felújításával nagyszerű helyszínt kaptak az elöltöltő fegyveres vadász-lövészek, hogy évente egyszer, országos bajnokságon mérjék össze tudásukat. A versenyt klasszikus és modern elöltő fegyveres kategóriában szerveztük meg, valamint a móka kedvéért két szerelt lőszeres versenyszámot is hozzáadtunk a programhoz. Persze ez utóbbi két versenyszám is illeszkedett a hangulathoz, hiszen az alsókulcsos puskával rendelkező vadászokat invitáltuk meg a tornára.

Minden versenyszám szabályait úgy alakította ki a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége, hogy lehetőség szerint legközelebb álljon a vadászat során tapasztalható helyzetekkel. A lőlap sem a sportlövészeten megszokott körkörös céllap, hanem egy erdei környezetben ábrázolt őz lekicsinyítve úgy, hogy 100 m-en álló vad képét mutassa. Fontos, hogy a cél ne adjon kontrasztos képet, hiszen az erdőben sem célfeketével a blattján lép elénk a vad. A távolság 50 m, a vadászok lövéseiket lőbotra támasztva adhatják le. Az elöltöltő fegyveres számokban olyan töltés használható, mely torkolati energiája meghaladja a 2500 J-t. A klasszikus kategóriában csak 20. század előtti vonalvezetésű fegyverek megengedettek, és az optikai irányzék használatát kizárják a szabályok. A modern elöltöltő kategória lőhető bármely modern – in-line  – elöltöltő fegyverrel, és optikai irányzékkal is. Számunkra azonban mindig a klasszikus kategória a legfontosabb, hiszen e fegyverek hordozzák az elöltöltőzés igazi savát-borsát. Elöltöltő fegyverrel hat lövést kell leadni a lőlapra, melyből az öt legjobbat értékeljük.

Az alsókulcsos puskákat is két kategóriára bontottuk. A pisztoly kaliberű fegyverekre (.357 Mag, .44 Mag, .44-40, .45 LC, stb…) és a puska kaliberű fegyverekre (45/70 Govt, .30-30, .444 Marlin, .38-55, stb…). Mindkét számban 10-10 lövést kellett leadni a már említett vad lőlapokra.

Egész délelőtt szóltak a fegyverek, s örömmel láttuk, hogy szinte minden leadott lövés a vad etikus elejtését jelentette volna 100 méter távolságon. A kérdés tehát nem az volt, hogy fegyverünk és mi alkalmasak vagyunk-e vadászatra, hanem az, hogy ki éri el a legszűkebb szórást. Idén klasszikus elöltöltő fegyveres kategóriában Dobos Tamás remekelt. 0.54” űrméretű  Pedersoli Traditional Hawken Hunter puskájával szinte egy szakadásba lőtte az öt értékelt találatot. Fegyverét 110 grain 3Fg Swiss lőporral és Hornady FTX 225 graies Sabot lövedékkel töltötte. A műanyagkosaras lövedékekre, eltérően az ólomlövedékektől, nem teszünk kenőanyagot, viszont a csövet minden lövés után nedves tapasszal ki kell húzni, hogy a következő lövés is könnyen tölthető legyen.

hawken hunter

A puska – bár ízig-vérig követi a 19. századi vonalakat – mégis rendelkezik némi korszerű beütéssel. A szokásosnál gyorsabb – 1:24” – emelkedésű huzagolásának köszönhetően jól lövi a vadászatra alkalmasabb kúpos vadászlövedékeket, gumi agytalpa pedig jól tompítja az erős vadásztöltetek visszahatását. A puska irányzékai is a vadászok igényei szerint lettek kialakítva: a célgömb kevés fényben is szépen csillanő réz gyöngy, a nézőke pedig úgy nevezett „ghost ring”, mely nagyszerűen megfelel gyors kapáslövéshez, de mint a versenyeredmény mutatja, pontlövészetre is megfelelő.

A győztes lőlap

A győztes lőlap

 

A töltet összetevői

A töltet összetevői

Tamás ugyanakkor a pisztolykaliberű alsókulcsos puskával is első helyezést ért el, vagyis igencsak formában volt aznap. Pedig ő alapvetően nem is igazán lőlapra szeret lőni. Egyike az első hazai elöltöltő fegyveres koronglövészeknek, akik nemzetközi megmérettetéseken is képviselik hazánkat. Alig két éve töri a cserepet elöltöltővel, mégis már jegyzik nemzetközi szinten is nevét. Idén az eisenstadti Európa kupán ezüstérmet szerzett, szeptemberben pedig hazánkat képviseli majd az Európa Bajnokságon Granadában, Spanyolországban.

Miért is jó tehát részt venni egy ilyen versenyen? Természetesen fontos a lőkészség javítása miatt is, de sokkal fontosabb, hogy jó ehhez a közösséghez tartozni. Jó érezni, hogy vannak a világban hasonló értékeket valló vadászokat.

Eredmények Történelmi-Fegyveres-Vadász-Lövész-Országos-Bajnokság

Németh Balázs