A revolverkarabélyokról dióhéjban + AKCIÓ

A tűzfegyverek megjelenésével egyidejűleg felmerült az igény az ismétlőszerkezetekre, melynek sokáig szinte kizárólagos megoldása a dob / töltényűrköteg alkalmazása volt. Hasonló rendszerekkel már az 1500-as években is kísérleteztek, számos ilyen keréklakatos fegyver maradt fent, melyek természetesen jelentős gyűjteményi értéket képviselnek.

Azonban az ismétlőszerkezet működése általában sok kívánnivalót hagyott maga után: a dobot kézzel kellett a helyére forgatni, a serpenyőt újra fel kellett porozni. Bár egyes kovás revolverkarabélyok töltényűrönként külön serpenyővel és serpenyőfedéllel rendelkeztek, ezek még hasonló társaik közt is ormótlannak és drágának számítottak.

Wheellock six-shot revolver (1600)

Nem volt példa nélküli a láncgyújtás – amely esetén lövéskor egyszerre a többi töltényűrben lévő töltet is elsült -, ez a veszély a csappantyús karabélyok és replikáik esetében is fennáll. Jelentős biztonsági kihívásokkal küzdött például az M1855 Colt Root Sporting karabély, amely a dob előtti fogást ösztönző fa előaggyal rendelkezett. Ezeket a fegyvereket tilos a dob előtt megfogva elsütni, a láncgyújtás nem kizárható és helytelen fogás esetén súlyos sérülésekhez vezethet! Jellemző volt az Adams revolverpuska esetében alkalmazott megoldás, ahol a sátorvasat toldották meg. A tartó kéz így részben az elsütő kézre markolva tartotta a puskát a dob alatt.

A töltényűrköteggel rendelkező keréklakatos-kovás ismétlőfegyverek azonban nem csak emiatt nem terjedtek el. Mivel csak a legjobb fegyverművesek tudtak ilyen szerkezetet alkotni, áruk csillagászati volt és csak alacsony darabszámban készültek. A kovás revolverek és revolverkarabélyok közt csúcstartónak számító Collier-féle fegyverekből is pár száz készült összesen. Jelentőségük azonban messzire mutatott: a Corvo fregatt kapitánya is rendelkezett egy ilyennel, amelyet rendszeresen megcsodált egy Samuel Colt nevű hajósinas. A fiatal fiú szolgálaton kívül fúrt és faragott – a többi pedig már történelem.

2006-11-20__14-53-27Image4

A Colt által faragott modell alkatrészei 1832-ből

Az igazi áttörést a csappantyús gyújtás hozta el a revolvereknek. Nagyságrendekkel megbízhatóbbá tette az elsütést és lehetővé tette, hogy könnyebb, jobban hordható fegyvert alkossanak. A sikerhez hozzájárult még, hogy Colt megoldotta a dob automatikus forgatását, így a kakas felhúzása után nem kellett külön kézzel forgatni a dobot. Az így is elég bonyolult szerkezetet pedig a kibontakozó ipari forradalom és az ugyancsak Colt által megszervezett tömeggyártás tette kellőképpen olcsóvá.

A Colt fegyvereinek később nagy riválisává előlépő Remington gyár szintén készített revolverkarabélyokat, nagyrészt a sikeres 1858 Army modelljük alkatrészeinek felhasználásával. A fegyvert az amerikai polgárháborúban az uniós lovasság részére szánták, azonban a háború véget ért, mielőtt a fegyver a csapatokhoz került volna. A vadnyugat hőseinek kezében azonban legendássá vált, ma pedig tovább él az Uberti által készített hű replikáknak köszönhetően.

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy ilyen fegyvertörténeti érdekesség birtokosa légy, hadd ajánljuk számodra a jelenleg készleten lévő Uberti 1858 Remington Army .44-es kaliberű karabélyokat, amelyekhez most ajándékba adunk egy pótdobot is! Az ajándék értéke 24.900,- Ft

Uberti 1858 Remington New Army elöltöltő revolver karabély – betétedzett tok

199.000 Ft

185.900 Ft
Az akció 2018 július 20-ig, illetve a készlet erejéig érvényes, más kedvezménnyel vagy ajánlattal össze nem vonható. A fegyverek a Kapszli Pont Szaküzletben, személyesen vásárolhatóak meg.
8b89c99814370c0d36314f63f21f648b

Samuel Colt a Corvo fedélzetén farag