A Pedersoli Kodiak elöltöltő duplagolyós puskák

kodiak_exp007A duplapuska mindig is a veszélyes vad vadászatának legbiztonságosabb eszköze volt. A gyors második lövés lehetősége nagyszerű életbiztosítást jelentett már az elöltöltő fegyverek korában is.

Ha elöltöltő duplagolyós puska beszerzésén gondolkodunk, érdemes megállni egy pillanatra, hogy átgondoljuk a puska lehetőségeit, erősségeit, korlátait. Először is szót kell ejteni a lőtávolságról. E puskák alapvetően arra készültek, hogy közeli, 50-60 méter alatti lövésekkel marasztalja helyben a vadász a nagyvadat. A duplagolyósok ezért a cserkelő, vadat közelre belopni képes vadász fegyverei. A két cső által ajánlott kettőzött hatékonyság oltárán azonban feláldozunk valamicskét a pontosságból: a két cső ugyanis a lövések során keletkező hő következtében tágul, s bár teljes hosszban vannak összeforrasztva, mégis a a rendszer bimetallként tud működni, vagyis a következő lövések becsapódási pontjai eltérhetnek az elsőktől.

Fontos ezért megtanulni, hogy hogyan kell egy duplagolyós fegyvert belőni. A szerelt lőszeres duplagolyósokat csövenként három három lövéssel tesztelik. Fontos, hogy a jobb és bal cső elsütése után mindig azonos időt várjunk (20-30 mp-et), és utána adjuk csak le a következő lövéspárt. Elöltöltő fegyverek esetében is hasonlóan kell eljárni, azzal a különbséggel, hogy esetünkben elegendő két lövéspárt leadni, és mivel a töltési folyamatunk lassúbb, nem kell várni az újratöltéssel sem. Akkor értékelhetjük jónak a fegyver szórását, ha a lövések a meghatározott távolságon kb. 10-12 cm -es körön belül csapódnak be.

 

A töltet beállítása

kodiak_exp002

Ahhoz, hogy ezt a szórásképet elérjük, azonban több dolgot figyelembe kell venni. Először is meg kell találni azt a töltetet, mely:

  • mindkét csőből pontos
  • megfelelő energiával bír
  • 30-50 méter közötti távolságon biztosítja a 10-12 cm-es szórásképet

 

A Pedersoli cég Kodiak Express puskáinak csöve úgy van beállítva, hogy töltettől függően valahol 30-50 méter között keresztezzenek. Fontos kihangsúlyozni, hogy a keresztezés pontja töltettől függően változhat, vagyis ha puskánk egy típusú töltettel jól lő, nem biztos, hogy hasonló eredményre lesz képes más töltettel, még akkor sem, ha az adott új töltet a csövekből külön-külön pontosnak bizonyul.

 

A Pedersoli duplagolyósok

 

A Pedersoli cég 4 űrméretben kínálja duplagolyós fegyvereit, melyeknek több alváltozata is létezik. Íme egy kis összefoglaló táblázat:

 

Kodiak MK III.50 Kodiak MK III.54 Kodiak MK III.58 Safari Express.72 Kodiak MK VI.50 Kodiak MK VI.54 Kodiak MK VI.58
Tömeg 5100 g 4800 g 4500 g 4700 g 4600 g 4450 g 4300 g
Csőhossz 725 mm 725 mm 725 mm 650 mm 615 mm 615 mm 615 mm
Huzagok száma 6 7 7 6 6 7 7
Huzag emelkedés 1:24” 1:24” 1:48” 1:75” 1:24” 1:24” 1:48”
Ágyazás Angol Angol Angol Angol Pisztolyfogásos Pisztolyfogásos Pisztolyfogásos
Irányzék Express Express Express Express Ghost ring Ghost ring Ghost ring
Ajánlott lövedék Maxiball Maxiball Maxiball Gömblövedék Maxiball Maxiball Maxiball
Max lőportöltet 100 gr 3Fg Swiss 110 gr 3Fg Swiss 110 gr 3Fg Swiss 120 gr 3Fg Swiss 100 gr 3Fg Swiss 110 gr 3Fg Swiss 110 gr 3Fg Swiss

 

A Pedersoli Kodiak puskák további előnye, hogy mind sörétes csőpár 12-es űrméretben, mind kombó csőpár 12 x .50, 12 x .54, 12 x .58 űrméretben vásárolható hozzájuk.

A Pedersoli Kodiak Express Mk VI puskák

Az új Pedersoli Kodiak puskákon néhány olyan változtatást figyelhetünk meg, melyeket mind aktív vadászok javasoltak a cégnek. A cső először is rövidebb lett, hogy a fegyver tömegközéppontja közelebb kerüljön az előágyat tartó kézhez. A hagyományos három távolságra beállítható Express irányzék helyett egy un. „Ghost ring” irányzékot szereltek fel a csőszakállra, mely amolyan nagy fényerejű vadász diopterként működik: sziluettje alig látszik, de mégis pontos célzást tesz lehetővé, miközben növeli látásunk mélységélességét. A fém tusatalp helyett egy mikrocellás – nem túl autentikus, de kényelmes – tusatalpat kapott az ágyazás. A markolat pedig a hagyományos egyenes angol markolat helyett pisztolyfogásosra változott hasonlóan a Pedersoli Slug dupla sörétes puskához.

A duplagolyósok töltetélnek beállítása szép feladat, de türelmet igényel. Sokat kell játszani a lövedéktömeggel, töltet nagyságával, lőpor és kenőanyag típusával amíg a fegyverünk a számunkra ideális távolságban ad majd jó szórásképet. Készüljünk fel arra, hogy sok időt töltünk majd a lőtéren, de ez tulajdonképpen nem is gond, hiszen ez adja meg a játék értékét, a gyakorlás pedig még sohasem ártott meg senkinek. A töltet beállításánál kísérletezhetünk az összes összetevővel, de azért van némi szabályszerűség is. Ha a cső túl közeli távolságon keresztez, használjunk nagyobb tömegű lövedéket, és csökkentsük a lőportöltetet. Ha azonban közelebbre szeretnénk hozni a keresztezés pontját, csökkentsük a lövedék tömeget.

A videón tesztelt Mark VI duplagolyóst szorosan illeszkedő Pedersoli-féle .54-es Maxiball lövedékkel és 65 grain 3Fg Swiss lőporral töltöttük.

Mire használjuk az elöltöltő duplagolyós vadászpuskát?

Semmiképpen se hosszútávlövészetre! E fegyvereket 40-50 méteres lövésekre találták ki, nem hosszú távú vitézkedésre. Persze ez nem is baj. Ugyanis a vadászat a vad látó, halló, szagló távolságán belül kezdődik…

 

Németh Balázs