A legmegbízhatóbb sosemvolt

Közismert, hogy az Uberti Cattleman elöltöltő revolverek a szó szorosan vett értelmében nem replikák, azaz nem közvetlen másolatok. Az eredeti Colt Single Action Army (SAA) forgópisztolyok kizárólag szerelt lőszeres kivitelben készültek, jellemzően .45 Long Colt/.45 Schofield, a polgári verziók pedig egy sor más kaliberben is. A nagy durranás éppen a szerelt lőszer volt a Single Action Army/Cattleman revolverek piacra kerülésekor, az 1870-es években. Többek között ilyen, lőszeres revolverek replikáit gyártja az Uberti is már vagy 50 éve.

Az elöltöltő Cattleman

És eközben hoztak egy nagyon jó döntést. Elkészítették az SAA/Cattleman feketelőporos, elöltöltő változatát azokra a piacokra, ahol nehézkes, vagy lehetetlen a szerelt lőszeres revolver beszerzése, de az elöltöltő forgópisztoly engedély nélkül, vagy egyszerű engedélyezés mellett hozható forgalomba. Boldoggá tettek rengeteg western-rajongót, akik nem csak a mozivásznon, de otthon és a lőtéren is szerették volna megtapasztalni a klasszikus hatlövetű feelingjét.

A fegyver jelenlegi változatai számos csőhosszal, különféle felületkezelésekkel, markolat-kialakítással, réz, vagy acél markolatrésszel készülnek, apró részletekbe menően ügyelve arra, hogy szereltlőszeres fegyverré alakíthatóságukat megakadályozzák. Ami viszont közös mindegyikben, hogy messzemenőkig megtartották a Colt SAA-k kezelőszerveit, megjelenését és remek súlyelosztását.

Sokan ismerik ezeket a revolvereket, de kevesen tudják, hogy az elöltöltő revolverek között ők a legmegbízhatóbbak.

Ennek két oka van, részben gyártói-, részben tervezési-műszaki okok.

Az Uberti céget 2000-ben megvásárolta a Beretta csoport, amely többek között – csak, hogy a nagyobb neveket említsük – a Benelli és a Sako márkákat is birtokolja. Egy ilyen portfólió és leányvállalat bővítés az esetek többségében a cégcsoport erőforrásainak jobb kihasználását eredményezi és ez megjelenik a termékek minőségében is. Ilyenkor nem csak a kutató-fejlesztő kapacitást osztják meg a cégek között, de ami a felhasználók szempontjából nagyon fontos, a beszállítók kezelése és a minőségügy is közös alapokra helyeződik.

A gyárkapu (Google Streetview)

A saját, vagy a külső forrásból érkező alkatrészek kontrollja ilyenkor jellemzően erősebb lesz (részben a tőkeerős vásárló miatt jó értelemben szorongatott, versenyre kényszerített beszállítók okán), részben a csoportvezető cég gyártási és minőségügyi gyakorlatának leányvállalatokra való kiterjesztése miatt is. A név kötelez. Ahol pedig a minőségügy erős, ott az alkatrészek, így a termék megbízhatósága is javul.

 

Az Uberti Cattleman revolverek kiemelkedő megbízhatóságának további okai – amelyek egyértelműen kiemelik a többi elöltöltő revolver közül -, konstrukciós jellegűek. Először is zárt keretű fegyver, tehát a tokrész teljesen körbeöleli a dobot, így sokkal stabilabb, erősebb szerkezettel rendelkezik, mint a nyitott keretes elöltöltő Colt revolverek. A tokrészt az Uberti kovácsolt acél előgyártmányból munkálja ki, a szilárdsággal nem lehet gond. De ettől még nem tudna többet, mint egy Remington 1858. Ami a leginkább pozitívan befolyásolja a működésbiztonságát, az pont abból adódik, hogy hátultöltő fegyverből fejlesztették ki. Míg valamennyi másik elöltöltő revolver esetén a „csütörtök”, vagy az elakadás leggyakoribb oka a csappantyúk leesése, illetve az elsütött, szétnyílt csappantyúdarabok elsütőszerkezetbe kerülése, esetleg a dobforgatást akadályozó megszorulása, az Uberti Cattleman elöltöltő forgópisztolynál ezek esélye minimális.

Mindenhol zárt

Egyrészről, megtartották az SAA töltőkapuját, amely kinyitva lehetővé teszi a csappantyúzást, de becsukva tökéletesen kiegészíti a keret hátsó részét, körben zárttá téve azt. Így a csappantyúk leesése – még ha lazán is helyezzük fel azokat – kizárt, a keret a helyükön tartja őket. Másrészről az elsütött csappantyúk darabjai nem képesek az elsütőszerkezetbe beesni, egyszerűen nincs olyan rés, hézag a tokrészen, amely ezt lehetővé tenné. A tűzfalon a kakas ütőnyúlványa részére készített kivágás is olyan pontosan illesztett, hogy a kakas mellett kizárt a csappanytúdarabkák beékelődése. A fentieken túl pedig a dobon a lőkúpok körül olyan méretű kimunkálások találhatók, amelyek kényelmesen képesek befogadni a lövéskor szétnyíló csappantyúcsészék maradványait.

További előnye a Cattleman-nak, hogy a dobtengely és a dob közé bejutó lőpormaradványok miatt szoruló dob jelensége – amely a legtöbb korhű elöltöltő revolvernél gyakori – nem nagyon fordul elő. Az eredeti és azokat másoló elöltöltő Colt (ezek a hajlamosabbak megszorulni), vagy Remington modelleknél a csőfar és a dob között kifújó lőporgázok és szennyeződések közvetlenül rámennek a dobtengelyre, illetve be a dobtengely és a dob közé. Az Uberti Cattleman esetében azonban a tokkereten belül egyáltalán nem látszik ki a dobtengely, azt a dob hengeres nyúlványa teljesen takarja, így a szennyeződések sem mennek be közéjük.

A dobtengely takarva van

A fentieken túlmenően a dob pontos pozícióba fordítását a kakas hátrahúzásának végső fázisában a dobléptőnek a tokrészből kiemelkedő második nyúlványa is biztosítja. Így némileg kopott dobléptető esetén is jobb a dobforgatás pontossága, a dobrekesztő működése megbízhatóbb, a kakas és a csappantyú tökéletes együttállása elsütéskor maximálisan biztosított.

Hát így lett az Uberti Cattleman elöltöltő forgópisztoly a legmegbízhatóbb sosemvolt hatlövetű.

HE, 2020. április 16.