A Colt Peacemaker története és a Single Action Army karabély (film és cikk)

Peacemaker karabély, Colt Buntline Special, Buggy Rifle… Na jó de ez most melyik? Tehetnénk fel jobbal a kérdést. A Colt Single Action Army revolver karabély változatát próbáltuk ki lőtéren, és ha már így tettünk, készítettünk róla videót is természetesen.

A hosszú csövű Peacemaker revolverek leggyakoribb elnevezése a Buntline modell. Persze ha Ned Buntline nevére kiállított szabadalmi oltalmat keresnénk ilyesmit nem találnánk, ahogy a Colt archívumban sem lelhető fel ez a megnevezés.

A Peacemaker revolver megszületését összesen négy szabadalom fémjelzi. Az első kettő Charles Brinckerhoff Richards nevéhez köthető. 1855-ben kezdett segédként dolgozni a Coltnál, majd pár év kitérő után 1861-ben tért vissza a vállalathoz, hogy az üzem mérnök felügyelője legyen. Fontos feladata volt a csappantyús revolverek hátultöltő rendszerre történő átalakítása. Első szabadalmát 1871. július 25-én jegyezték be 117,461 számon. Ez elsősorban az ejektort csőhöz erősítését, az ütőszeget tartalmazó tűzfal beépítését és az új típusú dobléptető működését rögzítette.

Második szabadalmát 1871. szeptember 19-én jegyezték be 119,048 számon. Ez immáron egy teljesen új teljes revolvert, a Colt House revolvert mutatta be. A négylövetű, furcsa formájú dobja miatt „Lóhere” revolvernek is nevezett fegyver vajh mi kevéssé hasonlít a Peacemakerekre, a dobléptető ugyanakkor bizony ebből a modellből vándorolt tovább.

1880-ban ment nyugdíjba, de utána is aktív életet élt: alapító tagja volt az Amerikai Gépészmérnökök Szövetségének, a gépészmérnök tanszéket vezette a Yale Egyetemen, és ő volt az 1889. évi párizsi világkiállítás amerikai megjelenésének kormányzati felügyelője. 1919 áprilisában halt meg Hartford, Connecticatban.

Második főhősünk William Mason, aki 1865-ben kezdett ez dolgozni a Remington Arms Company-nál. Fiatal, de igen tehetséges mérnökként már ez évben szabadalmaztatta a kifordítható revolverdob, és a csillag formájú ejektortárcsa koncepcióját, melyet majd a Smith & Wesson vitt sikerre a század végén. 1866-ban a Colt gyár felügyelőjeként kezdett el dolgozni Richards-szal a hátultöltő konverziókon.

Első Coltnál töltött idejében benyújtott szabadalmát 1872. július 2-én jegyezték be, mely az ejektor rendszer továbbfejlesztését írta le. A Colt-féle revolvereknek azonban volt egy komoly hátránya versenytársaihoz képest: a nyitott keretes rendszert a hadsereg nem találta elég erősnek, így konverzióik sorra elbuktak a teszteken.

Mason ezért – a csappantyús revolverek további fejlesztése helyett – egy teljesen új revolver koncepciót dolgozott ki, mely már sikerrel vette a hadsereg megmérettetését, és 1873-ban hadrendbe is állt.

Az új revolver 1875. január 19-én kapott szabadalmi oltalmat 158,937 számon. Az új koncepció két fő eleme az ejektor rúd működése és a fejlesztett töltőkapu voltak. Ez utóbbi illeszkedett a tűzfal félgömb formájába, valamint egy ötletes rugó beépítésével nyitott és zárt pozícióban is rögzült. Ugyanakkor Mason ebbe a koncepcióba tervezte be a korábbi fejlesztések legjavát. A fegyver – mely nem hivatalosan kapta a Peacemaker nevet – Colt Single Action Army revolver néven állt hadrendbe 45 Long Colt űrméretben.

Mason 1882-ben elhagyta a gyárat és a Winchester cég vezető tervezője lett. Itt dolgozott 1913. évi haláláig.

A Peacamaker revolverek először 45 Long Colt űrméretben voltak elérhetőek 1873-tól, majd 1878-ban kiegészült a kaliberválaszték a 44-40 űrmérettel is. A 32-20 és 38-40 űrméretek 1884-ben követték a két nagy öreget. A cég 1900-től kezdett olyan revolvereket gyártani, melyek már bírták a füstnélküli lőporok megemelkedett gáznyomását.

A 38 Special és a 357 Magnum lőszerek – melyekre csövezték tesztjeink alanyát is – nem mai gyereket szintén. A 38 Special 1898-ban, míg a 357 Magnum 1935-ben jelent meg, vagyis lassan ők is simán tekinthetőek történelmi űrméreteknek. A Colt cég 1930-tól ajánlotta a Peacemakert 38-as, és 1935-től 357-es űrméretben, tehát közel száz éve létezik a SAA – 38 Special kombó.

Na da miért is hívjuk Buntline modellnek ezeket, ha sem a szabadalmak, sem a gyári regiszterek nem említik a típust. A válasz igen prózai. Stuart N. Lake 1931-ben jelentetett meg egy regényt Wyatt Earp életéről, mely finoman fogalmazva sem alkalmas arra, hogy történelmi forrásként bármennyire is figyelembe vegyük. Leírása szerint Ned Buntline, a kor híres-hírhedt írója, kiadója extra hosszú csövű Coltokat adományozott a törvény legismertebb embereinek.

Ennek nincs nyoma, de igazából nem is lehetetlen, ugyanis a Colt cég gyártott külön kérésre hosszabb csövű revolvereket. 1 dollárba került egy extra hüvelyk csőhossz. Voltak gyári karabélyaik is, melyek hivatalosan is szerepeltek a kínálatban. Ezek a fegyverek 16”-es csővel készültek, de az Uberti-féle fa tusa helyett revolvermarkolattal rendelkeztek, melyre egy könnyű, fémkeret-szerű tusát lehetett rögzíteni. Ezeket a fegyvereket „Buggy Rifle” néven forgalmazták. Ma igen keresett darabok, a Rock Island Auction 546 250 dollárért értékesített egyet 2012-ben.

Az Uberti replika 18“-es csővel és fa ágyazattal rendelkezik, vagyis nem a Buggy Rifle pontos másolata, ugyanakkor nagyszerű kis puska. 38 Special töltényekkel igen pontosnak találtam, bár a szórás még biztosan szűkíthető jobb minőségű, vagy cső igényeinek megfelelően újratöltött lőszerrel. 357 Magnum lőszerrel annyira nem jó vele lőni, mert a csőfar és dobtorkolat hézagján kifújó gázok csapkodják az arcot.

Filmünkben 25-75 méter közötti távolságokra lőttünk a fegyverrel. Jó szórakozást!

Németh Balázs

  1. július