A Colt mizéria megoldása

A Colt revolverek egyik legnagyobb problémája a megbízhatatlanság. Ennek a megbízhatatlanságnak azonban mindössze egyetlen oka van. A kakasnál igen nagy nyílás tátong a tokon, amelyen keresztül az ellőtt csappantyú darabkái könnyen beeshetnek a szerkezetbe, és elakaszthatják a dobléptető rendszert. Ezt a problémát a Remington vagy Rogers & Spencer revolveren is könnyű volt kiiktatni, hiszen a dobot teljesen körülvevő keretbe csak kis részt kellett vágni a kakas ütőfelületének, melyen keresztül elérhette a lőkúpot, de a csappantyú darabkák vissza már nem mehettek.

A Coltok esetében azonban ez nem járható út. A polgárháború katonái hamar megtanulták kezelni a szerkezetet: minden lövés után a csövet felfelé fordították, és csak akkor húzták fel újra a kakast, mikor a cső egyenesen az eget célozta. Így a csappantyú darabkák nem estek a szerkezetbe.

Ez modern felhasználás esetében nem igazán járható út, hiszen nem szerencsés a lődomb vonala fölé emelni a csőtorkolatot. Persze olvastam én is már vélt megoldásokról: a lőkúp gyúlyukának méretén változtatni; kakast beállítani, hogy ne üssön el a lőkúpig, csak a csappantyúig; változtatni a főrugó erejét, de őszintén szólva nem láttam még olyan Coltot, melyen tényleg 100%-os lett volna az eredmény.

Egy amerikai fórum levelezése útján jutottam el Utah nevű SASS lövész cikkéhez, melyben egy egyszerű, de célravezető megoldást vázolt fel. A célja az volt, hogy valamilyen akadályt alakítson ki a hátrafelé mozduló csappantyú számára, hogy az egyszerűen ne juthasson a tok nyílásának közelébe.

A kakas bevágásának megnagyobbítása

A kakas bevágásának megnagyobbítása

Utah ezért egy kis csapot illesztett a tokon kialakított kakas bevágás közepébe. Kimélyítette a kakas ütőfelületén található bevágást, hogy a kakas továbbra is elérhesse a csappantyúkat, de a bevágásba szépen elférjen a frissen beillesztett csapocska is.

A csap beillesztve

A csap beillesztve

A megoldás működött: a hátramozduló csappantyú darabkák nem tudtak bejutni a szerkezetbe, hanem a dob két oldala felé fröccsentek, vagy esetek le, amikor a dob továbbfordult. És voilá, megoldotta a Colt revolverek egyik legnagyobb rákfenéjét, a fegyver alkalmassá vált akár Cowboy Action lövészetre is. Ha erre Sam Colt anno rájött volna…

Működés közben

Működés közben

Nem megy hátra

(Figyelmeztetés: Bárminemű átalakítást csak engedéllyel rendelkező fegyvermester végezzen. Az átalakításoknak köszönhetően elveszítheti a fegyver tokjára vonatkozó garanciát.)

Forrás: http://www.theopenrange.net