A Collier-Wheeler revolver

Fotó: The Metropolitan Museum of Art

Fotó: The Metropolitan Museum of Art

A bostoni születésű üzletember és mérnök, Elisha Haydon Collier, Artemus Wheelerrel együtt tökéletesítette 1814-ben szabadalmaztatott ötlövetű, kovás revolverét, amikor Colt még újszülött csecsemő volt. Azidőtájt a többlövetűséget rendszerint a csövek számának növelésével próbálták megoldani (pepperbox revolverek) azonban e nehézkes kezelésű, kissé ormótlan fegyverek hajlamosak voltak az elcsettenésre. Collier revolverében talán nem is a társzerkezet formája, a forgódob volt zseniális, hanem az önfelporzó mechanizmus. A kakast felhúzva az acélba épített szerkezet automatikusan a serpenyőbe eresztett egy bizonyos mennyiségű felporzólőport. Fontos, hogy Colt későbbi revolvereivel ellentétben a dob léptetése itt még manuálisan történt, ahogyan a reteszelés is.

Fotó: The Metropolitan Museum of Art

Fotó: The Metropolitan Museum of Art

Amerika ezidőtájt épp csak kikecmergett az 1812-es brit-amerikai háborúból, a hadsereg tehát csekély érdeklődést mutatott a fegyver iránt. Collier ezért Angliába utazott, ahol jóval nagyobb figyelmet kapott a szabadalma. A brit hadsereg 1819-ben a londoni Evans & Son fegyverkészítőt bízta meg, hogy Collier bejegyzett szabadalma alapján gyártsák számukra e revolvereket. Az 1820-as években kb. tízezer készült belőlük, főként Indiában használták.

A gyors ismétlés és a csőköteges fegyvereknél kisebb tömeg, valamint nagyobb pontosság ellenére a Collier-revolver is küzdött bizonyos gyermekbetegségekkel. A kovát gyakran kellett cserélni, és az önfelporzó szerkezet sem mindig működött, nem volt ritka a lőpor hullámzó minőségéből adódó elcsettenés.

Fotó: The Metropolitan Museum of Art

Fotó: The Metropolitan Museum of Art

A képen jól látszik a dobkamrákat elülről védő pajzs. Ennek volt egy nagy előnye, de egy nagy hátránya is. Előnye, hogy valamennyire védelmet nyújtott a láncgyújtás ellen. Hátránya, hogy ha az mégis bekövetkezett, akkor jóval inkább károsította a fegyvert (és a lövőt) mintha nem lett volna ott. A csőfar-dob hézagon át minden irányban távozó lőporgázok pedig szokatlanul zavaróak voltak akkor, amikor a kifújás csak a jobb oldalon, a gyúfuratnál volt megszokott.

Collier puskát is szerkesztett ilyen mechanizmussal. Ennél a fegyvernél a bal kar és az arc is kapta az áldást láncgyújtás esetén.

Fotó: Rock Island Auction Company

Fotó: Rock Island Auction Company

A Collier-revolver Jelentősége főleg abban rejlik, hogy később Samuel Coltnak már korántsem a nulláról kellett indulnia: nagyon is ismerte és kedvelte Collier fegyverét, és hibáival tisztában lévén tudta, hol szorul tökéletesítésre. 1836-ban szabadalmaztatott revolvere, a Paterson aztán új fejezetet nyitott a revolverek történetében.

Forrás: guns.com, metmuseum.org