A 8X57 JRS lőszer újratöltése 1. rész: Az első változat elkészítése

reload8x57irs003Egyetlen céltávcsővel rendelkező vadászpuskám van, és tulajdonképpen nem is vágyom többre. Olyan fegyver, melyet majd egyszer a fiamnak szeretnék adni, ha eléri a puskaérett kort. A billenő csövű, egylövetű gavallér puska már hozzám is használtan került, de azt hiszem, ki fogja még szolgálni a családomat is.

Az egyszerű, díszítetlen, nem hivalkodó fegyver, ahogy kalibere sem tartozik a modern különlegességek közé. Nem magnum, nem lapos röppályájú lőszert tüzel, hanem egy régi katonai kaliber billenőcsövű fegyverekre adaptált változatát. A 8×57 JRS lőszerhez régi szálak fűznek: ilyen kaliberű fegyverrel kezdtem vadászni. Egy nem túl erősre töltött 8×57-es lőszer nagyjából ugyanarra képes, mint bármely 19. század végi – 20. század eleji hadi kaliber, legyen szó akár a 30-06-ról, akár a 7,62x54R-ről. Az OBT valahol 180-190 m között lehet, vagyis elvben 200-210 m-ig célpont áthelyezés nélkül lehet velük vadászni, de igazából soha nem lőttem még ilyen messze a fegyverrel, bár a pontossága adott hozzá. Jórészt 100 m alatt vadászom, és tulajdonképpen éppen a közelre cserkelés örömét, izgalmát keresem a vadászatban mindig.

8×57 JS vs 8×57 JRS

Felül JS alul JRS

Felül JS alul JRS

A két lőszer között látszólag nincs túl nagy különbség, azon kívül, hogy az egyik hüvelye peremes, a másik pedig hornyolt. Megegyezik a hüvelyhossz (57 mm), a maximális lőszerhossz (82 mm), a lövedékátmérő (8,22 mm). Van azonban lényegi különbség, ugyanis a billenőcsövű fegyvereket általában gyöngédebb kaliberekben készítik, és ha megvizsgáljuk a két lőszertípus CIP adattábláját, igazolhatjuk is ezt az állítást. Míg a hornyolt 8×57 JS lőszer megengedett maximális nyomása 3900 bar, addig a 8×57 JRS-nek meg kell állnia 3300 bar-nál. Mindez azt is jelenti, hogy a próbalőszer torkolati energiája is kisebb. A JS esetében 4300 J, míg a JRS esetében 3955 J.

Szerszámok

Mivel a két hüvely típus méretei közel megegyeznek, ezért a két kaliber azonos szerszámkészlettel tölthető, kivétel a hüvelytalp befogó, mely értelem szerint külön méret. Léteznek JRS-hez tervezett matricakészletek is, de ha ez nem érhető el, billenőcsövű fegyver esetében nyugodtan induljunk a JS változattal. A JS változat a nagy mindenes 2-es befogóval működik, miközben a JRS a Lee–féle 14-es számút kedveli. Fel kell készülnünk arra is, hogy a lövedékbeültető matrica peremező képességét nem biztos, hogy használni tudjuk majd, mivel a perem miatt a hüvelyszáj nem biztos, hogy el fog érni a matrica peremező válláig. Ha ez így van, ne keseredjünk el, gavallér puskák esetében, mivel nincs tár, amiben ütődni tud a lőszer, eltekinthetünk a peremezéstől, a hüvelyszáj anélkül is szorosan fogja majd a lövedéket. Ezzel egy változót is kikapcsolhatunk a töltésből, vagyis nagyobb eséllyel tudunk azonos képességű lőszereket tölteni majd.

A másolandó lőszer

Amíg gyártották, a Hirtenberger cég Nosler Partition lövedékkel készített lőszerét használtam. Pontos, jól működő lőszer volt, nagyon sajnáltam, amikor a gyár kihátrált a piacról. Mindössze 2 db-ot hagytam meg, melyeket most referenciaként használok. Megmértem a lőszer torkolati sebességét, hogy tudjam, mit kell majd reprodukálnom a saját töltéssel. A 13 g-os lövedéket 725 m/s-mal lőtte a puskám. Ez lesz a referencia. Ennél nagyobb sebességre nem tervezem tölteni.

A Nosler Partiton kétkamrás lövedék. Forradalmi ötlet volt a maga idejében, mivel ötvözte a hátul nyitott köpennyel rendelkező FMJ lövedékek pontosságát, a lövedékcsúcsnál nyitott soft-point lövedékek jó deformálódó képességét. A lövedék fenekében lévő ólom mag egyben biztosítja a nagy áthatolást, a könnyen nyíló orr-rész pedig a jó energia átadási képességet.

Komponensek

reload8x57irs001A Vihtavouri honlapján nagyszerű töltési adatokat találhatunk saját poraikhoz. Bár netes forrásokkal csínján kell bánni, a gyártói honlapok töltési adataiban mindig bízhatunk. A JRS kaliberhez azonban Nosler lövedékes töltési adatokat nem adnak meg, így kénytelen voltam kiindulni a JS-hez közölt töltetekből, tudva, hogy itt magasabb a megengedett gáznyomás.

A gyártó által ajánlott lőpor az N160-as, mely alapjában véve egy lassú égésű, lomha, nagy hüvelytérfogatú magnum lőszerekhez tervezett hajtóanyag. Ezt a típus egyedül a nehéz Nosler Partition lövedékekhez ajánlja a cég. A betölthető mennyiség JS esetében 50,5 – 56,2 grain között mozog, vagyis nekem mindenképpen a tartomány alsó felében kell maradjak, ha nem akarok magasabb gáznyomást a megengedettnél.

Évek óta CCI csappantyúkat használok, melyekkel elcsettenésem még egyszer sem volt. Large Rifle 200 csappantyúkkal töltöm mind a 8×57, mind a 45/70-es lőszereimet. A hüvelyek saját puskám által egyszer kilőtt Norma hüvelyek, melyeket teljes visszaformázás és tisztítás után, azonos hosszra – 57 mm-re – trimmeltem, sorjáztam kívül és belül, majd pedig a Lyman csappantyúfészek marójával egységesítettem a csappantyúfészket és gyúlyuk fúróval pedig egységesítettem a gyúlyuk furat nagyságát. Ez utóbbi két mozzanatot általában csak egyszer kell megcsinálni, mielőtt még használatba vennénk a hüvelyt.

A kezdő töltet kiválasztása

Tizedgrainre mérve... de vadász célra nem gond a 0,1 grain eltérés sem.

Tizedgrainre mérve… de vadász célra nem gond a 0,1 grain eltérés sem.

Legyen szó bármilyen lőszerről, a töltési adatok kiválasztásánál mindig induljunk alulról, vagyis a kis nyomású lőszertől haladjunk a nagyobb nyomású felé, miközben a kilőtt hüvelyeken vizsgáljuk a magas nyomás kialakulására utaló nyomokat (csappantyú kivasalódása, hüvelyváll beszívódása, zárfej lenyomatának megjelenése, csappantyú lyukadása, stb…). Esetemben a Vihtavouri oldal szerint 50,5 graines töltetnél a várható torkolati sebesség 681 m/s, a JS esetében maximális 56,2 grainnél pedig 785 m/s. Nikkelezett szemmértékkel első töltetnek ezért 51 graint választottam. Hogy miért ennyit? Csak. Pillanatnyilag jó ötletnek tűnik, a puding próbája úgyis az evés lesz, vagyis a lőtéri próba. 8 db 51 graines töltet mellett letöltöttem 8 db 52 grainest és 8 db 53 grainest is. Érdemes minden lőtéri próbára több verzióval menni, míg ki nem alakul a pontos töltés.

A töltés folyamata

A tisztított, visszaformázott, trimmelt, sorjázott 20 db hüvelyt becsappantyúztam a présen. Válogatni, mérni nem kellett a hüvelyeket, mivel egy dobozból származtak. A precíz adagolást lehetővé tevő lőporpergető és digitális lőpormérleg segítségével 0,1 grain pontossággal mértem ki a töltést. Törekedtem a precíz mérésre, de azt azért érdemes tudni, hogy vadászat célú felhasználásnál 0,1 grain eltérés nem számít. Hogy a becsapódási pont 100 m-en egy cm-rel feljebb, vagy lejjebb van irreleváns.

Billenőcsövű puska lévén nem peremeztem a lőszert, de ezzel a matricával tulajdonképpen nem is lehetne. A Lee szettekben található egy gyári peremező matrica is ugyan, de nekem most egyelőre nem volt ré szükségem.

81 mm teljes hossz

81 mm teljes hossz

A teljes lőszerhosszt 81 mm-re állítottam be. A töltényűröm még engedné, hogy csökkentsem a szabadon repülést, de mivel a Hirtenberger lőszer pontosságával meg voltam elégedve, nem tartottam fontosnak, hogy ettől eltérjek. Ha a lövedéket kijjebb ültetjük, várhatóan csökkeni fog a gáznyomás. Az ideális tulajdonképpen az lenne, ha a lövedék hozzáérne az átmeneti kúphoz. Ilyenkor azonban a kihúzó erő és a besajtolódási erő egyszerre jelentkezik, ami növeli a visszarúgás érzetét. Érdemesebb tehát egy hajszállal mindig beljebb ültetni a lövedéket, mint amit a töltényűrűnk egyébként maximálisan engedne.

Ilyen előkészületek után jöhet a a lőtér! Szombaton tetemrehívás, addig is jó lőszertöltést mindenkinek. Az eredményekről jövő héten beszámolok, valamint addig összegyűjtök pár jó tanácsot azzal kapcsolatosan, hogy hogyan érdemes belőni egy vadászpuskát.

20 db újratöltött 8x57 JRS lőszer lőtéri tesztre készen

18 db újratöltött 8×57 JRS lőszer lőtéri tesztre készen

Folytatjuk!

Németh Balázs

3. rész: Az első süldő

2. rész: Az első lőtéri tesztek

1. rész: Az első változat elkészítése

A lőszerek házi szerelését, újratöltését kizárólag sikeres hatósági vizsgát követően kiállított rendőrhatósági engedély birtokában lehet végezni. A cikk és videóanyagok készítői semmiféle felelősséget nem vállalnak az itt leírt vagy elhangzó információkkal kapcsolatban, ideértve a cikk elolvasása és a videó megtekintése során szerzett ismeretek felhasználásával összefüggésben bekövetkező jogsértést, kárt, balesetet és személyi sérülést!