A 45/70 ólomlövedékes lőszer célballisztikája

cover 1874

Ismét egy érdekes kísérlettel jelentkezünk a régi lőszerek ballisztikai képességeivel kapcsolatosan. A 45/70 Government lőszer 1873-ban született, és eredetileg az 1873 M Springfield Trapdoor puskák lőszereként látta meg a napvilágot, de diadalútja ma is töretlen. Az eredeti lőszer hivatalos elnevezése 45-70-405 Government volt, melyből a 45 a lövedék átmérőjét, a 70 a feketelőpor töltet nagyságát grainben, a 405 pedig az ólom lövedék tömegét jelölte grainben.

A lőszer hadi töltényként kezdte karrierjét, de hamar megtalálta útját a civil fegyvertartók felé is. Az 1800-as évek második felében számos egylövetű és ismétlő puskát csöveztek e kaliberhez, köztük az 1886 M Winchester puskákat, 1874 Sharps puskákat, vagy az 1866 M Rolling Block puskákat.

Jelen videónkban egy Pedersoli Sharps Sporting puska a főszereplő, melyre egy 6x nagyítású Malcom távcsövet szereltek. A puska 1:19″-es huzagolású, PMG vereseny csővel bír, és sokszor bizonyított már hosszútávlövész versenyeken.

A céllövészetre töltött lőszer alapvetően 100 m-es távolságra készült, így nem használja ki a lőszerhüvely adta legnagyobb töltet lehetőségét. 51 gr Swiss feketelőporral, valamint egy 520 graines, .458″-re kaliberezett ólomlövedékkel van töltve.

A kis kezdősebesség, nagy lövedéktömeg és csúcsos lövedékkialakításnak köszönhetően a lövedéket nem tudta megfogni a 60 cm hosszú zselatintömb, ami annk köszönhető, hogy a becsapódáskor már hangsebesség alatt repülő lövedék nem volt képes deformálódni. MIvel a lövedék nem deformálódot, hanem gyakorlatilag csak egy lyukat ütött a zselén, ezért energialeadó képessége is minimális volt, vagyis nem igazán alakult ki lövéshullám a becsapódáskor.

Érdemes összehasonlítani a kapott eredményt a Wernd puska esetében tapasztaltakkal, mivel jól látszik a különbség a könnyebb, gyorsabb lövedék hatásához képest.