Interjú Dobos Tamással

Dobos Tamás lövésztásunk új országos csúcsot állított be a Granadában megrendezett Európa Bajnokságon, a nemzetközi mezőnyben az 5. helyezést érte el. ennek kapcsán kérdeztük a kezdetekről és jövőbeli terveiről.

Kapszli: Mikor és milyen körülmények között ismerkedtél meg az elöltöltő fegyveres lövészettel?

Dobos Tamás: – Öt évvel ezelőtt, amikor megvettem a Winchesteremet, a közelben kerestem lőteret. A kapszli.hu honlapon láttam, hogy van Ballószögön olyan lőtér, ahol rendszeres feketelőporos lövészt folyik. Felhívtam a megadott számot, amit Nagy Imi vett fel. Így kezdődött…

A elöltöltős sörétlövéssel az alábbi videóban találkoztam elsőként:

 

Dobos Tamás: -Megnéztem, és jött az “ez az, amit szeretnék” érzés. Akkor még nem gondoltam, hogy ezekkel a több száz éves fegyverekkel lehet eredményesen vadászni vagy, hogy bárki vadászik ilyennel mostanában. És tessék, 2017-ben végre Magyarországon is lehet elöltöltő fegyverrel űzni a vadat, majdnem úgy, mint a videóban.

Kapszli: Milyen felkészülési metódust követtél?

Dobos Tamás: -Nem igazán van titkos receptem. Amikor csak tudok, megyek a lőtérre edzeni. Az utóbbi időben inkább négy, néha öt sorozatot lövök, 5-6 órát tart egy-egy ilyen ottlét.

Kapszli: Hol készültél fel, kitől kaptál segítséget a felkészüléshez?

Dobos Tamás: -Sarlóspusztán, a koronglőtéren. Kronome János lövészetvezető és eredményes sportlövő, amikor csak ideje engedi, figyeli, hogy mi történik, és tanácsokat ad, hogy mit kellene máshogy csinálni, mire kell figyelni, honnan érdemes indulni, hol legyen a fókusz… Hiba esetén, hogy mi volt az oka a “mellélövésnek” és azt, hogyan kell javítani. Mind a négy pályán ki vannak alakítva a MLAIC szabályai szerinti lőállások a mikrofonos indítással együtt, így az olimpiai és korongvadász versenyszámok mellett a MLAIC Lorenzoni és Manton versenyszámok is lőhetők.

A felkészülésben nagy segítséget jelent, hogy vadászjegy birtokában és elöltöltő fegyveres hatósági vizsga letétele után lehetséges az elöltöltő fegyver vadászati célú használatát biztosító engedély kiváltása, ami lehetővé teszi a lőpor és a csappantyúk otthoni tárolását. Így jóval kiszámíthatóbban tudok edzeni, mintha kizárólag a lőtéri készletekre kellene hagyatkoznom.

Kapszli: Milyen töltetet használtál a granadai EB-n és milyen hosszú folymat volt a kikísérletezése?

Dobos Tamás: -Az általam használt töltet összetevői: 56-60 gr 3Fg szemcseméretű Swiss feketelőpor, papír kartonlap, 8 vagy 10 mm-es lószőr fojtás szappanos vízzel átitatva, 30 g 2.4 mm-es-es sörét, karton zárólap.

Azt figyeltem meg, hogy 45 gr és 90 gr között igazából csak a füst és az égéstermék mennyisége változik, a találat/hiba arányban nincs különbség. A 2 és 2.5 mm közötti átmérőjű vagy a házilag csepegtetett sörét között sincs különbség a találati arányban. Kb. 20-22 méter távolságban kell a korongot eltalálni, lényegében mindegy, hogy mivel van megtöltve a puska.

A legelső töltetet Nagy Imi javasolta, az jó is volt, nem kellett vele kísérletezni. A megszokottnál jóval nagyobb furatú lőkúp volt a kulcs, addig 10 lövés után elkoszolódott a puska és jöttek a gyújtási hibák. Egy-egy sorozat után azért így is meg kellett tisztítani a csövet. A svájci lőpor, a szappanos vizes fojtás és a nagy furatú lőkúp használata kitolta a tisztítást 130 lövés utánra. Nem emlékszem olyan esetre, mióta az utóbbi töltetet használom – kb 3 éve – hogy elhúztam a ravaszt, és a puska ne lőtt volna.

A legelső verseny, amin indultam Tattendorfban volt, és hát ami azt illeti: nem voltam a helyzet magaslatán. A verseny résztvevői viszont igyekeztek segíteni minden téren. ajánlották, hogy fényképezzem le a felszerelésüket, hogy be tudjam majd szerezni amit kell, mekkora legyen a töltet, milyen összetevők legyenek benne. Frank Waidner és Helmut Hintermayr nyitottsága sok zsákutcától kímélt meg

Kapszli: Milyen fegyvert használsz, eredeti állapotút-e vagy végeztél rajta átalakításokat?

Dobos Tamás: -Egy 12-es kaliberű csappantyús Pedersoli Mortimerrel versenyeztem. A tusa át van alakítva. Sajnos a gyári agyazások általában rövidek és alacsonyak nekem. A tusa meghosszabbítását Szántó Sándor bútorrestaurátor barátom végezte, olyan anyagokkal amelyek az 1800-as években is rendelkezésre álltak. A bőr pofadék magasító Hochstein Tamás és a felesége, Klára műhelyében készült. Idén még tervbe van véve egy új agy készítése. Bártfai Balázs vadászpuskaműves mester készített már méretre két agyat két másik elöltöltő sörétes puskámhoz, amelyek kiválóan sikerültek, a jövő évnek már az új aggyal lehetne nekifutni.

Kapszli: A verseny folyamán melyek voltak a  legnehezebb lövések, mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Dobos Tamás: -Még sohasem lőttem 23-nál többet. Sem versenyes, sem tréningen elöltöltő puskával. Ha az első sorozatban eltalálom az utolsó korongot, akkor sikerült volna átlépni a csak a fejemben lévő határt. Mellé lőttem…

Kapszli: Mi a következő célod a versenyzés terén?

Dobos Tamás: -Szerencsére vannak elöltöltős koronglövő versenyek a közelben. Szeptember végén szokott lenni Langauban (idén Zwettl-ben lesz) egy két napos 110 korongos (50 Manton, 50 Lorenzoni, 10 korongvadász) verseny. Novemberben Tattendorfban rendeznek egy 50 korongos évadzáró versenyt. Jövő áprilisban lesz az első Olasz Nagydíj, illetve május környékén az Osztrák GP, majd a VB augusztusban. Remélem, hogy minden jól fog alakulni.

Kapszli: Milyen elöltöltő fegyveres vadászélményekről tudsz beszámolni?

Dobos Tamás: -Vegyesek a tapasztalatok. Megadatott idén, hogy őzbakra vadászhattam üzekedésben elöltöltő fegyverrel. Jónéhány kimenetel és hibázás után arra jutottunk, hogy a következő üzekedés időszakában folytatjuk. E hét végén kilátásban van egy kétnapos bika vadászat, ahol remélem, hogy minden körülmény tökéletes lesz az elöltöltő fegyveres vadászathoz, illetve október végén tervezünk kimenni libára vadászni elöltöltő fegyverrel. Nem adom fel, az biztos!