Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Pedersoli Springfield 1861 US csappantyús puska
Pedersoli Springfield 1861 US csappantyús puska

535,100 Ft

Pedersoli Springfield 1861 US csappantyús puska

Pedersoli Springfield 1861 US csappantyús puska

Cikkszám: S.243
Nincs raktáron

Elfogyott

535,100 Ft

Részletes leírás

Az 1850-es évek elején az amerikai hadsereg megfigyelőket küldött Európába, hogy megvizsgálják a gyalogsági tűzfegyverek modernizálásának lehetőségét. A megfigyelők látogatását tették a kor legerősebb hadseregeinél. Az angol, francia és az osztrák minta alapján kívánták eldönteni merre induljanak a fejlesztések. Végül a francia űrméret és cső, valamint a francia hornyolt Minié lövedék továbbfejlesztése mellett döntöttek.

Az 1855 M puska számos apróbb változtatáson esett át a polgárháború évei alatt. Az 1861 M modell legfontosabb változtatása a Maynard-féle csappantyú adagoló elhagyása volt. A szalagos csappantyú praktikus találmány volt, de a papírszalag rendkívül érzékeny volt a nedvességre, míg a hagyományos rézkupakos csappantyú jól bírta az esőt, havat. Az új típuson mindössze a lakatlemezt változtatták, a jellegzetes „C” formájú kakas megmaradt. Az 1863 M modell könnyen felismerhető a kisebb, erősebb kakasról, valamint a csőpánt tartó rugók hiányáról. A rugóval oldható pántokat igen gyakran hagyták el a katonák, ezért csavaros megoldást alkalmaztak az új típusú fegyvereken. A puskák minden más paramétere megegyező maradt.

Az északi kormány összesen 31 céggel szerződött 18-21 USD közötti darabáron a fegyverek gyártására, köztük a Springfield Armoury, Bridesburg Pa., Wm. Mason, Colt’s Army Mfg. Co. és Remington cégekkel. A vállalkozók és állami arzenálok együttesen 662.457 db puskát szállítottak le a kormánynak 1861-1865 között.

A fegyver üregelő tüskés huzagolású, az eredetinek megfelelő 1:78” huzagemelkedésű, három barázdás versenycsővel készül. A Springfieldek ágyazása jóval kényelmesebb álló lövészetre, mint az Enfieldeké, köszönhetően a tusa erősebb letörésének. Az egyetlen hátránya, hogy a nézőke igen közel van a szemhez, ami megnehezítik az éles élkép rendezését. Persze ez könnyen orvosolható egy lövészszemüveggel.

Űrméret .58
Huzagemelkedés 1828 mm (1:72”)
Csőhossz 1010 mm
Teljes hossz 1420 mm
Súly 4,6 kg

Robbantott ábra: Letöltés…

A gyártó által javasolt töltetek: Letöltés…

A termék 18 év felett engedély nélkül vásárolható.

Cikkünk a fegyverről: Megtekintés…

Kapszli Pont hírlevél feliratkozás

Partnereink