Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Lőszertöltő videók

Videosorozatunkban a lőszertöltés alapjait mutatjuk be egyszerű, közérthető formában. A Polgári Lőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. és a Kapszli.hu kooperációjában készült sorozat nagyszerű vezérfonalat ad a vizsgára történő felkészüléshez.

Lőszertöltés videosorozat

FIGYELEM! A lőszerek házi szerelését, újratöltését kizárólag sikeres hatósági vizsgát követően kiállított rendőrhatósági engedély birtokában lehet végezni. A videó készítői semmiféle felelősséget nem vállalnak az itt elhangzó információkkal kapcsolatban, ideértve a videó megtekintése során szerzett ismeretek felhasználásával összefüggésben bekövetkező jogsértést, kárt, balesetet és személyi sérülést! A felvétel – akár csak részleges – megtekintésével a felhasználó kijelenti, hogy a figyelmeztetést elolvasta, megértette, tudomásul vette.

 

Újratöltés az alapoktól 1. – Szükséges eszközök

Sorozatunk 9 részben mutatja be, hogy hogyan lehet egyszerűen, de biztonságosan újratölteni lőszereinket. Célunk elsősorban az, hogy az alapokat ismertessük meg az érdeklődőkkel. Az első rész a szükséges eszközökről szól. A videó elkészítéséhez a szakmai segítséget a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. biztosította.

 

 

Újratöltés az alapoktól 2. – Jogi ismeretek, biztonsági szabályok

Ebben a részben átvesszük a lőszertöltő engedély feltételeit, valamint a legfontosabb biztonsági szabályokat. A lőszertöltéssel kapcsolatos bemutatót Hamza Emil, a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. műszaki igazgatója biztosítja.

 

 

Újratöltés az alapoktól 3. – Töltényhüvelyek kiválogatása

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen töltényhüvelyeket válogatunk össze lőszertöltéshez. A kész lőszert precizitása, így pontossága attól függ, hogy a felhasznált alkotóelemek mennyire egyformák, mennyire jó minőségűek. Nem kivétel ez alól a töltényhüvely sem. Ebben a részben a válogatás alapelveit, szabályait ismertetjük.

 

 

Újratöltés az alapoktól 4. – A töltényhüvelyek visszaformázása

Ebben a részben a töltényhüvelyek visszaformázásának rejtelmeibe vezetjük be a kérdves érdeklődőt. Kalauzunk ismét Hamza Emil, a PKLV Kft. műszaki igazgatója.

 

 

Újratöltés az alapoktól 5. – Hüvelyhossz visszaállítás, sorjázás

Ebben a részben visszavágjuk a hüvelyt a könyv-szerinti hosszra, sorjázzuk a megmunkálási felületeket, és kitisztítjuk a csappantyúfészket. Előadónk ismét Hamza Emil a PKLV Kft. műszaki igazgatója.

 

 

Újratöltés az alapoktól 6. – Csappantyúk, csappantyúzás

Ebben a részben megismerkedünk a csappantyúk alapvető típusaival, valamint a helyes csappantyúzás fortélyaival. Előadónk Hamza Emil, a PKLV Kft. műszaki igazgatója.

 

 

Újratöltés az alapoktól 7. – Lőporok és a lőporbemérés

Ebben a részben azzal foglalkozunk, hogy milyen módszerekkel lehet megfelelő pontossággal kimérni és betölteni a lőportöltetet a hüvelybe. Előadónk Hamza Emil, a PKLV Kft. műszaki igazgatója.

 

 

Újratöltés az alapoktól 8. – Lövedék beültetés, présbeállítás

Ebben a részben a lövedékek beültetésével, a prés beállításával foglalkozunk.

 

 

Újratöltés az alapoktól – 9. rész – A lövedékbeültetés mélysége

Nagyon fontos tudnunk, hogy milyen mélyre ültetjük a lövedéket a hüvelyben, mert ez alapvető módon fogja befolyásolni lőszerünk tulajdonságait. Előadónk Hamza Emil, a PKLV Kft. műszaki igazgatója.

 

 

Újratöltés az alapoktól – 10. rész – A peremezés

A hüvelyszáj peremezése több szempontból is szükséges és fontos tevékenység bizonyos lőszertípusok esetében. Ennek szerepét, módjait vesszük át videónkban. Előadónk Hamza Emil, a PKLV Kft. műszaki igazgatója.

 

 

Újratöltés az alapoktól 11. rész – Lőszerek vizsgálata

Ebben a részben megismerhetjük, hogy milyen módon vizsgálhatóak a lőszerek professzionális ballisztikai laborban.

 

 

Újratöltés az alapoktól 12. rész – Mitől nőhet a gáznyomás

Ebben a részben néhány egyszerű példát mutatunk arra vonatkozólag, hogy mi növelheti veszélyes szintre lőszerünk gáznyomását.

 

 

Újratöltés az alapoktól 13. rész – A nyakformázás előnyei és a Lee nyakformázó matrica beállítása

Pontosabb, fegyverünk töltényűréhez jobban illeszkedő lőszert készíthetünk, ha a kilőtt hüvelyek palástját nem formázzuk vissza, hanem csak a hüvely nyakát és váll részét. Íme a Lee matrica beállítása.

 

 

Újratöltés az alapoktól 14. rész – A visszaformázó hüvelybe ragadt matrica kiszedése

Megtörténhet, hogy a nem megfelelően kent hüvely beszorul a visszaformázó matricába. Ebben a részben megmutatjuk, hogyan lehet biztonságosan, a szerszám tönkretétele nélkül kiszedni.

 

 

Újratöltés az alapoktól 15. rész – Az ólom keménységének mérése

Ahhoz, hogy ólomlövedékes lőszerünk pontos legyen, mindig azonos ötvözetű, keménységű ólmot kell használnunk. Íme egy módszer, ahogy megmérhető a Brinell keménység.