Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Te mindent megtettél, csak egy technikai malőr szólt közbe

  Majdnem mindent, mert nem hangtalanul húztam fel a kakast ;-)

  A titok, hogy miközben a kakast megfeszíted a billentyűt hátrahúzod és akkor engeded vissza finoman, mikor a kakas már megfeszített állásban van. Így hangtalanul tudnak összekapcsolódni az alkatrészek. Hasonlóan mint mikor egy DA/SA fegyvert fesztelenítesz az elsütőbillentyűvel, csak éppen visszafelé.

  És ha már a friss élményeknél vagyunk én is idemásolom egy cikkhez írt hozzászólásomból az első vadászélményemet az új engedély birtokában:

  Ma reggel megtapasztaltam a kakas hangtalan felhúzásának gyakorlati jelentőségét az új határozat birtokában elkövetett első cserkelő vadászatomon. A kinézett váltót egy fasor takarásában szél alatt közelítettem meg, menet közben a túloldali dombháton láttam közeledni az őzeket 2-300 méterre számomra tökéletes irányban. Kerestem egy jó takarást és megfelelő kilövést biztosító bokrot ahol elhelyezkedtem a vadásszékemen. Kb. egy órán át figyeltem mozdulatlanul a kis rudlit (2 suta, 1 sutagida, 1 bak), ahogy legelészve lassan de folyamatosan húzódnak a váltó felé, ami a fasoron vezetett át. A puskát jó előre feltámsztottam egy ágra és vártam, hogy lőtávolságba érjenek. Szépen lassan be is jöttek kb. 70 m távolságra. A kiszemelt suta megállt. Eldöntöttem, ideje lőni. Felhúztam a kakast, majd annak kattanására a kiszemelt suta azonnal szembefordult, riasztott és a többiekkel együtt menekülőre fogta. Még 20 percen át néztem őket 180-200 m távolságban legelészni, mielőtt végleg eltűntek a láthatáron. Ha hangtalanul tudtam volna megfeszíteni a kakast, valószínűleg törettel a kalapomon térhettem volna haza ma reggel. Persze ebből sokat tanultam, ezt a hibát nem követem el többet. Az érdekessége még az volt ennek a vadászatnak, hogy tulajdonképpen közel másfél órán keresztül figyeltem a kiszemelt vadat olyan távolságban, ahol a távcsővel felszerelt szerelt lőszeres puskámmal bármikor biztos lövést tehettem volna rá, és végül mégis úgy éreztem, hogy többet adott ez a vadászat így “sikertelenül” is.

  Waidmannsheil!

  Méltó jutalma ez a hosszú küzdelemnek. Újra szól az egylövetű! :-)

  Várom a részletes beszámolót!

   

  Ma reggel megkaptam a határozatot. :-) :yahoo:

  Már hívtak is a BRFK-ról, hogy reggel mehetek az engedélyért!!!! :)

  Most tettem le én is a telefont, holnap reggel mehetek érte. :-)

  Az ellenőrzés nekem is megvolt múlt szerdán. Remélem megérkezik az értesítés még péntekig és még hónap végéig legalább egyszer ki tudok menni cserkelni.

  Köszi Agabi! Meghálálom, ha tudsz majd alkalom adtán önteni pár darabot tesztelésre. Ha beválik beruházok én is egy kokillába. A plains-el hasonló a tapasztalatom, bár én 90 gr. alatt nem próbáltam, mivel 2500J volt a cél. Így viszont jóformán lőlap méretű volta a szórás 50m-en (LEE REAL ugyanúgy kb.), míg a 250gr-es .45 Hornady SST sabot lövedéket szépen hordja 100gr 2FG-vel és az energiája is megvan. Legegyszerűbb lenne ennél maradni vadászatra, de persze az ember mindig komplikálni akar, meg szeretnék egy műanyagtól mentes lehetőséget is 2500J felett, ami pontos is. Aztán ha ez mind megvan jöhet a következő cél: jó céllövő töltetet találni hozzá.

  370 gr 22.5 mm hosszú, 12,8 mm átmérőjű,a DP hawkenba valószínü, le kell kaliberezni kb. 0.2 mm-t.

  Köszönöm szépen a fáradozást! 390 gr-ig van otthon lövedékem, maxi is, bár más kokillából. Mindenképpen 400 gr feletti hernyót keresek hozzá.

  Üdv:

  Szilu

  Köszönöm!

  Sziasztok!

  Ha van esetleg valakinek 450gr-es Pedersoli .50 hosszú lövedéke, azt szívesen megkörnyékezném néhány sörrel egy marék tesztelésre való lövedék ellenében. Az .50-es Missouri River Hawkenben szeretném kipróbálni.

  Üdv:

  Szilu

  Sziasztok,

   

  Csak nekem nem mennek a termékeknél a lenyíló menük, ahol kaplibert meg hasonlókat lehetne választani? Próbáltam IE, FF és Chrome böngészőben is.

  Üdv:

  Szilu

  Sikeresen megoldottam a kérdést, a Lee javaslata szerint a visszaalakító matricát a kicsappantyúzó tüske eltávolítása után áthelyeztem a második helyre, így pontosabban pozícionálja a hüvelyt, a helyére egy univerzális kicsappanyúzó került. Ezzel a beállítással az azóta töltött 200 db lőszernél 0% beültetési hibát tapasztaltam. :-)

  http://leeprecision.net/support/index.php?/Knowledgebase/Article/View/388/21/load-master-priming-problem

  Remélem más is tud okulni belőle.

  Sziasztok,

  Terveztek esetleg a 220gr GameKing-nél könnyebb .323-as lövedéket tartani? (8x57JS-hez)

  Üdv:

  Szilu

  Sziasztok,

  Loadmaster gépen 9×19-es töltésében nem tudom mennyire vagytok járatosak, illetve, hogy a problémám esetleg más kalibereknél is felmerül-e. 100 lőszerre átlag 5 hibás csappanytyú beültetés jut, ez esetekben tipikusan oldalvást nyomja be a csapit a gép ill. ritka esetben fordítva. Szerencsére még egyszer se sikerült elszállni csapinak a hibás beültetés közben, köszönet a CCI-nak érte. Mielőtt bárki megkérdezné, nem, nem rakok be fordítva csapikat az adagolóba, azok feltehetően a beültető-tüske ténykedése során, vagy valahol arrafelé fordulnak el.

  Van esetleg valakinek ötlete a probléma kiküszöbölésére?

  Üdv:

  Szilu

14 bejegyzés megtekintése - 1-14 / 14