Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Eladó egy RCBS 9mm Luger matrica szett. A szett használt, jó állapotban. Postázni tudom, vagy Monorierdőn személyesen átvehető.
  14990Ft

  Ha ez még megvan küldj egy telefon számot felhívlak. Lehet, hogy érdekel. Üdv Steve

  Köszönjük a “Kapszlinak” a verseny vagyis a Nagy Déli Cowboy találkozó támogatását :yahoo: Tisztelettel a verseny szervezői.

  MEGHÍVÓ
  a 16. Nagy Déli Cowboy Találkozóra
  Banditák és Marshallok

  Programok:

  2020.07.03. Péntek
  10.00 – 12.00 : Regisztráció
  12.30 : Újra szól a hatlövetű (pontlövészet revolverrel)
  13.00 – 16.00 : Banditák hajnala CAS pályák
  1. Billy a Kölyök
  2. Jesse James
  3. Butch_Cassidy
  16.00- 18.00 : COLT párbaj, REMINGTON párbaj, COLT-REMINGTON párbaj a rönkpárbaj szabályai szerint.
  Párbaj az aranyért! (mind három nap végén, 2 lövés időre, bármennyiszer lehet próbálkozni, minden próbálkozás 1 „arany”, vasárnap a legjobb időt meglövő kapja az összegyűlt „aranyat”
  Vacsora: tárcsán tarja és egyebek

  2020.07.04. Szombat
  9.00 – 14.00 : Törvényen innen, törvényen túl CAS pályák
  1. Vad Bill Hickokk
  2. John Wesley Hardin
  3. Pat Garrett
  4. Tom Horn
  Ebéd: babgulyás csülökkel
  15.00 – 17.00 : Leszámolás az O.K. karámnál
  1. Doc Holliday (a Saloon pálya)
  2. Wyatt Earp (párbaj bukó alakokra)
  Párbaj az aranyért! (mind három nap végén, 2 lövés időre, bármennyiszer lehet próbálkozni, minden próbálkozás 1 „arany”, vasárnap a legjobb időt meglövő kapja az összegyűlt „aranyat”

  2020.07.05. Vasárnap
  9.00 – 11.00 : Hadipuska, Sharps, Trapper, Mesterlövész, Orvlövész
  Pontlövészet puskával
  11.00 – 12.00 :
  Párbaj az aranyért! (mind három nap végén, 2 lövés időre, bármennyiszer lehet próbálkozni, minden próbálkozás 1 „arany”, vasárnap a legjobb időt meglövő kapja az összegyűlt „aranyat”

  Ebéd: marhapörkölt
  Eredményhirdetés
  Tombola. Fődíj egy elöltöltős puska a http://www.vorderlader-shop.de elöltöltő fegyvereket forgalmazó szaküzlet felajánlásával.

  A találkozó helye: Tótkomlós, Kossuth u. 24. Karasz János Sporttelep.
  A helyszínen sátorozási, tisztálkodási lehetőség van. A városban szálláshelyek, gyógyfürdő és egyéb látványosságok.

  Aki a sporttelepi Ifjúsági Szállóban szeretne megszállni előzetes helyfoglalás szükséges.
  Telefon. 06-30-6216735 Borbély Éva.

  Részvételhez az alábbi fegyverek szükségesek:
  Western számokhoz:
  – 2 db. elöltöltő revolver. (Ha nincs kettő, mindig akad olyan lövész, aki tud egyet kölcsönözni.)
  – 1 db. elöltöltő puska.
  – 1 db. elöltöltő, vagy szerelt lőszeres sörétes puska. (Ha nincs, akkor mi biztosítunk egyet.)
  Pontlövészethez kell:
  -A versenyszámokhoz illeszkedő polgárháborús Sharps és hadipuska, ill. a kornak megfelelő, a civil életben használatos elöltöltő vadászfegyverek.

  Modern sportlövész felszerelés, kiegészítők és kifejezetten sport célra készült fegyver (Gibbs, Bristlen, Sanftl … stb.) nem használható.
  A trapper versenyszám kizárólag nyílt irányzékú puskával és tapaszolt gömb lövedékkel lőhető, tradicionális, vagy utcai öltözetben.

  A rendezvény kizárólag szórakoztató jellegű, nem része semmilyen országos versenyprogramnak. A nevezéshez nem szükséges minősítés, vagy rajtengedély.

  Ami a részvételhez szükséges: az elöltöltő lövészetben való jártasság, vizsga, illetve gyakorlat. A biztonsági előírások szigorú betartása. Klubtagság egy elöltöltő lövészettel is foglalkozó klubnál. Valamint a magyar jogszabályoknak is megfelelő biztonságosan működő muzeális jellegű elöltöltő fegyver. MKH kártya.

  A teljes nevezési díj: 7.000 Ft/fő.
  Naponkénti: 3.000 Ft/fő

  Szeretettel vár mindenkit, és kellemes kikapcsolódást kíván az MTTSZ Lövészklub Tótkomlós.

  Főszervező: Harangozó Antal toniharang@gmail.com Telefon: +36-20-4511175
  Házigazda: Lőkös István stevecolt@freemail.hu Telefon: +36-20-9261424

  A változtatás jogát fenntartjuk.

  Felhívás!
  Akinek van bármilyen fekete lőporos hátultöltős csappantyús puskája, gondolok itt Sharps, Gallager, Smith stb. ezek részére Quigley Bucket versenyt rendezünk 50 méterre, vödörre (fémcél). A verseny részletei a helyszínen lesznek ismertetve.
  Készüljetek rá!

  Üdv! Elöltöltős Colt Cattleman revolver van valakinek eladó, az is érdekelne! Ajánlatot küldjétek e-mailemre!

  Szia! Nem találom az emailt, ha küldesz egy Tel. számot visszahívlak.

  Sziasztok!
  Továbbra is keresek 445-ös gömblövedék öntőformát! Alu vagy acél, új vagy használt, mindegy, csak lenne valamilyen!
  lorenz60kukacfreemail.hu

  Szia! Nekem van egy pedersoli acél 447-es ami kijön belőle az 445-ös (11,3 mm) méretű . Ha érdekel akkor tel 0620 9261424 számon elérhető vagyok részleteket megbeszélhetjük. 2db-ot tudsz vele önteni egyszerre.

  Kurvára rosszul tudjátok. Fekete lőporos lövészetet ugyanis csak ott lehet gyakorolni ahol a lőtérnek nagy kaliberű fegyverrel történő lövészetre van már engedélye és a rendőrhatóság engedélyt állított ki fekete lőporos lövészetre. Rendelkezik tároló hellyel és a feketelőpor és csappantyú kezelésére vizsgával rendelkező személlyel, valamint még lövészetvezető is kell,hogy legyen az illető. A lőtéren vásárolt lőport és csappantyút a lőtéren megvásárolhatod elhasználhatod de onnan kivinni TILOS. Mivel magánszemély nem birtokolhat sem fekete lőport sem csappantyút. Kivétel ez alól csak egy van aki rendelkezik lőszer újratöltő hatósági engedéllyel. Mivel fenti írásodból kifolyólag azt feltételezem,hogy neked egyik sincs meg, áruld el légyszi hogyan szállítod és honnan van ha mondjuk a hatóság rákérdez. Mindezt egy olyan ember írta aki ezt már egyszer végig csinálta, és gyakorolja már 18 éve egyfolytában tehát erről nem érdemes Vitázni.

  Sajnos Pista-bá, tiszelettel mondom, ez már nem igaz. Mikor átverték Balászék az elöltölős vadászatot, azóta elöltölős vadászvizsgával rendelkező személy is tarthat otthon lőport meg csappantyút, ha megkérte a helyi igrendet. Pl én is. És amiatt, hogy a vadász gyakorolhasson is, szintén változtak a lőterek szabályozásai is.

  Had idézzek Balász könyvéből, 143.oldal vizsgakérdések és megoldásaik szakasz, 17-es kérdés:
  Kérdés: “Milyen jogi feltételek kötelezőek elöltöltő-fegyveres lövészet folytatásához?”
  Válasz: “Lövészegyesületi tagság, érvényes műszaki kártyával rendelkező elöltöltő fegyver, 22LR kaliber feletti fegyverek használatára engedéllyel rendelkező lőtér, jogszerűen tartott lőpor és csappantyú”

  Szóval, én úgy viszem a saját lőporomat (Komlósra is), hogy ott van mellette a vadászjegy, meg a határozat, hogy elöltölős vadász is vagyok (Egyébként Veréb Krisztián vagyok, ismerjük egymást régről, sajnos nem tudtam menni a Wildkmolósra, dolgoznom kellett).

  Elnézést a vizsgázott és fekete lőpor valamint csappantyú tartására hatósági engedéllyel rendelkező vadászt kifelejtettem. Más nekünk annak idején csak úgy adták ki az engedélyt, hogy rendelkeztünk nagykaliberű fegyverrel való lövészetre. Egyébként ahány megye annyi királyság.

  Szép kis vihar lett a szelemből. :good: :yahoo: :yahoo: :yahoo: Tehát ha jól értem, akkor:Elöltöltős lövészetnél, az érvényes műszakis fegyver, egy klub tagsága és a lövészetvezető jelenléte elég. Plusz lóvé. :whistle: :whistle: :whistle: :unsure:

  Üdv! ,,Szerelemről szó sem volt” ;-) ,és igen,ha a lövészet vezetőnek van elöltölős vizsgája,de a lövésznek nincs. Ez azért van,hogy nehogy vak vezessen világtalant. És hogy ne legyen baleset.

  Elírtam,bocsesz. :whistle:

  Na ez fafa! Kb 11 éve lövök, több lőtéren is. Tuti, hogy ezeken nincs elöltöltős vizsgája a tulaj-lövészetvezetőknek. Tudtommal vizsga elöltöltősből egyébként is csak 2-3 éve van? :unsure: :unsure: :unsure:

  Nem mondom elég tájékozott vagy a vizsgával kapcsolatosan. Nem is tudom, hogy az én vizsgám hogyan lehet már 20 nál több éves. :-)

  Köszi! Nagy öröm számomra, hogy most megtudtam, 20 éves a vizsgád! Más információ tartalma azonban sajnos nincs a lekicsinylő válaszodnak. Gondolom nem vagy rosszindulatú, talán csak a kánikula. Sólyomszem értelmesen megírta mit tévesztettem az őskori szövetségi -ami Neked is van 20 éve- és az újkori hatósági vizsgával kapcsolatban. Szép hétvégét!

  :bye: :bye: :bye:

  Az “ÓKORI-meg az Újkori” között tudomásom szerint annyi a kiegészítés, hogy az Újkori feketelőporos vadászatra is jogosító vizsgaanyaggal van kiegészítve. És nem rosszindulatból írtam ilyet nem tennék senkivel. Az én bizonyítványom száma 80 alatti de létezik barátom akié 10 alatti. Elöltöltős vizsga pedig nagyon régóta létezik.Én 96 ban kezdtem az elöltöltőzést.

  Én nem értem min folyik a vita.
  A törvény értelmében bármely lőtéren engedélyezett lőni feketelőporos fegyverrel, ahol a lőtér legalább 22-es lövészetre jogosult, és a lőtérvezető megengedi. Persze a lőtéren lehet felső kaliber korlátozás, azt be kell tartani. Csak van ilyen, nem?

  Jogi kiegészítés: amit törvény nem szabályoz (pl meg sem említ) az nem azt jelenti, hogy azonnal lehetővé is válik, csak annyit enged meg, hogy alacsonyabb szinten szabályozzák, ha akarják. Csak akkor válik lehetővé, ha alacsonyabb szinten sincs szabályozva. Pl nincs törvény ami explicit tiltja, vagy explicit engedné kerékpárral az autópályán történő közlekedést (ergo nem szabályozza). Alacsonyabb szinten van egy BM rendelet (KRESZ), ami viszont szabályozza.

  Kurvára rosszul tudjátok. Fekete lőporos lövészetet ugyanis csak ott lehet gyakorolni ahol a lőtérnek nagy kaliberű fegyverrel történő lövészetre van már engedélye és a rendőrhatóság engedélyt állított ki fekete lőporos lövészetre. Rendelkezik tároló hellyel és a feketelőpor és csappantyú kezelésére vizsgával rendelkező személlyel, valamint még lövészetvezető is kell,hogy legyen az illető. A lőtéren vásárolt lőport és csappantyút a lőtéren megvásárolhatod elhasználhatod de onnan kivinni TILOS. Mivel magánszemély nem birtokolhat sem fekete lőport sem csappantyút. Kivétel ez alól csak egy van aki rendelkezik lőszer újratöltő hatósági engedéllyel. Mivel fenti írásodból kifolyólag azt feltételezem,hogy neked egyik sincs meg, áruld el légyszi hogyan szállítod és honnan van ha mondjuk a hatóság rákérdez. Mindezt egy olyan ember írta aki ezt már egyszer végig csinálta, és gyakorolja már 18 éve egyfolytában tehát erről nem érdemes Vitázni.

  Szép kis vihar lett a szelemből. :good: :yahoo: :yahoo: :yahoo: Tehát ha jól értem, akkor:Elöltöltős lövészetnél, az érvényes műszakis fegyver, egy klub tagsága és a lövészetvezető jelenléte elég. Plusz lóvé. :whistle: :whistle: :whistle: :unsure:

  Üdv! ,,Szerelemről szó sem volt” ;-) ,és igen,ha a lövészet vezetőnek van elöltölős vizsgája,de a lövésznek nincs. Ez azért van,hogy nehogy vak vezessen világtalant. És hogy ne legyen baleset.

  Elírtam,bocsesz. :whistle:

  Na ez fafa! Kb 11 éve lövök, több lőtéren is. Tuti, hogy ezeken nincs elöltöltős vizsgája a tulaj-lövészetvezetőknek. Tudtommal vizsga elöltöltősből egyébként is csak 2-3 éve van? :unsure: :unsure: :unsure:

  Nem mondom elég tájékozott vagy a vizsgával kapcsolatosan. Nem is tudom, hogy az én vizsgám hogyan lehet már 20 nál több éves. :-)

  M E G H Í V Ó
  Hagyományőrző Elöltöltős Lövész Találkozóra

  2019. június 27-28-29-30. kerül megrendezésre
  15.
  alkalommal
  A Nagy Déli Cowboy, Indián és Trapper Találkozó.

  Mivel ez egy különleges esemény a találkozók számát tekintve, ez alkalomból kiindulva úgy gondoltuk kibővítjük az egyébként is eseménydús versenyprogramot egy plusz szolgáltatással, mint lovas program, melynek keretén belül lehetőség nyílik közelebbi kapcsolatba kerülni a lovakkal. Lovon ülve, illetve mellette állva fénykép készülhet az érdeklődőkről, ha igény merül fel egy kisebb kört lehet tenni lóháton a sportpályán. A lovak mellett hozzáértő felügyelet lesz, tehát nem kell tartani tőlük. Ehhez az eseményhez kérem a résztvevőket lehetőleg az általuk megidézni kívánt korszak szerinti jelmezt viselni pl. cowboy, indián, trapper, bölényvadász, aranyásó, hamiskártyás, Északi- vagy Déli Polgárháborús katona stb.
  Gondoltunk minderre azért mert a cowboyok valamint a préri vándorainak a leghűségesebb és a legtöbbet jelentő segítő társa a ló volt. Úgy mint hátas vagy málhahordó, postakocsi vontató, Póni expressz (levélfutár).

  Érkezés:
  2019. június 26. (szerda délután)
  Sátrak felállítása, illetve aki a lőtéri Ifjúsági Szállóban szeretne megszállni a szállás elfoglalása.
  A szállóban előzetes helyfoglalás szükséges! Telefon. 06-30-6216735 Borbély Éva.

  Programok:
  2019. június 27. (csütörtök)
  Lovas program, ami kb. 10.00-től 14.00 óráig tart. Igény szerint. Amit a lovakról tudni illik, ezek sport lovak nyugodtak, higgadtak. Többnyire gyerekek lovagolják. Versenyekre járnak ahol különböző torna-gyakorlatokat hajtanak végre lóháton. Este igény szerint szalonnasütés hozott anyagból.

  2019. június 28. (péntek)
  12.oo Megnyitó
  13.oo Újra szól a hatlövetű
  14.oo Western lövészet 3 pályán
  Este ismét szalonnasütés.

  2019. június 29. (szombat)
  8.3o Megnyitó
  9.oo Western lövészet 3 pályán
  12.oo Ebédszünet
  13.oo Pontlövészet: Trapper, Hadipuska, Sharps, Orvlövész, Mesterlövész

  2019. június 30. (vasárnap)
  9.oo Western lövészet 3 pályán
  12.oo Ebédszünet
  14.oo Eredményhirdetés. Tombolasorsolás. Főnyeremény 1 db elöltöltős fegyver.

  Részvételhez az alábbi fegyverek szükségesek:
  Western számokhoz:
  – 2 db elöltöltő revolver. (Ha nincs kettő, mindig akad olyan lövész, aki tud egyet kölcsönözni.)
  – 1 db. elöltöltő puska.
  – 1 db. elöltöltő, vagy szerelt lőszeres sörétes puska. (Ha nincs, akkor mi biztosítunk egyet.)
  Pontlövészethez kell:
  -A versenyszámokhoz illeszkedő polgárháborús Sharps és hadipuska, ill. a kornak megfelelő, a civil életben használatos elöltöltő vadászfegyverek.

  Modern lövészfelszerelés, és kifejezetten sport célra készült fegyver (Gibbs, Bristlen, Sanftl … stb.) nem használható.
  A trapper versenyszám kizárólag nyílt irányzékú puskával és tapaszolt gömb lövedékkel lőhető, tradicionális, vagy utcai öltözetben.

  A találkozó célja: az elöltöltő lövészet népszerűsítése, a szabadidő hasznos, kellemes eltöltése, időutazás a múltba.

  A találkozó helye: Tótkomlós, Kossuth u. 24. Karasz János Sporttelep.
  A helyszínen sátorozási, tisztálkodási lehetőség van. A város szálláshelyekkel, gyógyfürdővel és egyéb látványossággal várja vendégeit. totkomlos.hu –Turizmus –Szálláshelyek – Rózsa Fürdő

  Megközelíthető: Budapest felől jövet M5 autópályán Makóig. Majd a Makó elkerülő úton a Békéscsabát jelző táblánál balra fordulva Rákos, Tótkomlós. (Ez Makótól még 30 km.)

  A rendezvény kizárólag szórakoztató jellegű, nem része semmilyen országos versenyprogramnak. A nevezéshez nem szükséges minősítés, vagy rajtengedély.

  Ami a részvételhez szükséges: az elöltöltő lövészetben való jártasság, vizsga, illetve gyakorlat. A biztonsági előírások szigorú betartása. Klubtagság egy elöltöltő lövészettel is foglalkozó klubnál. Valamint a magyar jogszabályoknak is megfelelő biztonságosan működő muzeális jellegű elöltöltő fegyver. MKH kártya.

  A találkozó hagyományőrző, tradicionális jellege miatt örülnénk, ha minél többen korhű ruhát öltenének. Modern sportlövész felszerelések és kiegészítők nem használhatóak.
  Díjazás: Versenyszámonként oklevél. I. II. III.
  Tombola fődíj (azon résztvevők között, akik a teljes nevezési díjat befizetik) 1 db.

  ELÖLTÖLTŐ FEGYVER

  A http://www.vorderlader-shop.de elöltöltő fegyvereket forgalmazó szaküzlet felajánlásával.

  A teljes nevezési díj 6000 Ft/fő.
  Naponkénti: péntek 2900 Ft/fő, szombat 3600 Ft/fő, vasárnap 2900 Ft/fő.
  A találkozó ideje alatt büfé fog működni. Kávé, üdítő stb.
  Reggeliről, vacsoráról mindenki maga gondoskodik. Szombaton, vasárnap fizetős bográcsos ebéd.

  Szeretettel vár mindenkit, és kellemes kikapcsolódást kíván az MTTSZ Lövészklub Tótkomlós.
  Bővebb információ: stevecolt@freemail.hu Telefon: 06-20-9261424

  A program változtatás jogát fenntartjuk.

  Sziasztok!

  Valakinek van véletlenül elfekvőben Ardesa kovás lakatja, amitől szívesen megválna?

  Szia Wasicuya! Charles Moore pisztoly lakat esetleg? Természetesen kovás és új Pedersoli. Üdv Steve

  Sziasztok !

  Sharps puskát vennék sportársí áron ,ha valakinek van kérem jelezze ! :mail:

  Szia! Hivjál hogy megbeszéljük a részleteket Sharps ügyben. Tel o620 9261 424 Üdv Steve

  M E G H Í V Ó

  Hagyományőrző Elöltöltős Lövész Találkozóra
  Civil War, valamint az azt megelőző és követő időszak. 1700-1890.
  2018. július 6-7-8-án ismét megrendezésre kerül, immár
  14.
  alkalommal
  a Nagy Déli Cowboy, Indián és Trapper Találkozó.

  Megnyító: 2018. július 6. (péntek) 12.00 óra.

  Programok:
  2018. július 6. (péntek)
  12.00-Megnyitó.
  13.00-Újra szól a hatlövetű
  14.00- Western lövészet 3 pályán.

  2018. július 7. (szombat)
  08.00-Megnyitó.
  09.00- Western lövészet 3 pályán.
  12.00-Ebédszünet.
  14.00- Pontlövészet. Trapper. Hadipuska. Sharps. Orvlövész. Mesterlövész.
  Igény szerint: Oszloplövészet

  2018. július 8. (vasárnap)
  08.00-Megnyitó.
  09.00-Western lövészet 3 pályán.
  12.00-Ebédszünet.
  14.00-Eredményhirdetés. Tombolasorsolás.

  Részvételhez az alábbi fegyverek szükségesek:
  Western számokhoz:
  – 2 db elöltöltő revolver. (Ha nincs kettő, mindig akad olyan lövész, aki tud egyet kölcsönözni.)
  – 1 db. elöltöltő puska.
  – 1 db elöltöltő, vagy szerelt lőszeres sörétes puska. (Ha nincs, akkor mi biztosítunk egyet.)
  Pontlövészethez kell:
  -A versenyszámokhoz illeszkedő polgárháborús Sharps és hadipuska, ill. a kornak megfelelő, a civil életben használatos elöltöltő vadászfegyverek.

  Modern lövészfelszerelés, és kifejezetten sport célra készült fegyver (Gibbs, Bristlen, Sanftl … stb.) nem használható.
  A trapper versenyszám kizárólag nyílt irányzékú puskával és tapaszolt gömb lövedékkel lőhető, tradicionális, vagy utcai öltözetben.

  A találkozó célja: az elöltöltő lövészet népszerűsítése, a szabadidő hasznos, kellemes eltöltése, időutazás a múltba.

  A találkozó helye: Tótkomlós, Kossuth u. 24. Karasz János Sporttelep.
  A helyszínen sátorozási, tisztálkodási lehetőség van. A város szálláshelyekkel, gyógyfürdővel és egyéb látványossággal várja vendégeit. totkomlos.hu –Turizmus –Szálláshelyek – Rózsa Fürdő

  Megközelíthető: Budapest felől jövet M5 autópályán Makóig. Majd a Makó elkerülő úton a Békéscsabát jelző táblánál balra fordulva Rákos, Tótkomlós. (Ez Makótól még 30 km.)

  A rendezvény kizárólag szórakoztató jellegű, nem része semmilyen országos versenyprogramnak. A nevezéshez nem szükséges minősítés, vagy rajtengedély.

  Ami a részvételhez szükséges: az elöltöltő lövészetben való jártasság, vizsga, illetve gyakorlat. A biztonsági előírások szigorú betartása. Klubtagság egy elöltöltő lövészettel is foglalkozó klubnál. Valamint a magyar jogszabályoknak is megfelelő biztonságosan működő muzeális jellegű elöltöltő fegyver. MKH kártya.

  A találkozó hagyományőrző, tradicionális jellege miatt örülnénk, ha minél többen korhű ruhát öltenének. Modern sportlövész felszerelések és kiegészítők nem használhatóak.

  Díjazás: Versenyszámonként oklevél. I. II. III.

  Tombola fődíj (azon résztvevők között, akik a teljes nevezési díjat befizetik) 1 db.

  ELÖLTÖLTŐ FEGYVER

  A http://www.vorderlader-shop.de elöltöltő fegyvereket forgalmazó szaküzlet felajánlásával.

  A teljes nevezési díj 3 napra 6000 Ft/fő.
  Naponkénti: péntek 2900 Ft/fő, szombat 3600 Ft/fő, vasárnap 2900 Ft/fő.

  Szeretettel vár mindenkit, és kellemes kikapcsolódást kíván az MTTSZ Lövészklub Tótkomlós.
  Bővebb információ: stevecolt@freemail.hu Telefon: 06-20-9261424

  A program változtatás jogát fenntartjuk.

  Üdv az uraknak!
  A magazinban olvashattunk egy jó kis írást,miben szerepelt az angol lőpor vélhetően kemény szemcséi.Emiatt jutott az eszembe,hogy vajon mi lehetett a régi időkben a ragasztóanyag ,amivel fixálták a granulátumot , hogy kemény legyen és ne porladjon?Mert a száraz lőpor több tonnás összepréselése kevés ahhoz. Ezt vajon tudja e valaki? Manapság szeszes ragasztót használnak ami nyomtalanul elég. De mi lehetett a múltban ami nem rontotta számottevően a minőséget?
  Köszönöm

  Régebben évekkel ezelőtt olvastam valahol, hogy pl. mustot is használtak erre a célra. Ami az összekeverés után kiterítve megszáradt ezt úgy nevezték, hogy lőpor lepény. Száradás után törték darálták (golyósmalomban) végül szemcseméret szerint osztályozták.

  Helló Józsi! Idén is lesz Wildkomlós ha a JÓISTEN és mi is úgy akarjuk. Időpont Július 6.-7.-8. Péntek szombat vasárnap ahogy az már lenni szokott három napos. Lesz CAS (Cowboy Action Shooting) pont lövészet Trapper, Hadi puska Sharps versenyszámok. A verseny naptárban azért nem szerepel mert engem valamiért kifelejtettek, pedig ezidáig Nagy Gyuri minden évben egyeztetett velem időpontot.
  Nem, tudom idén kiállította össze a verseny időpontokat, de minket kihagytak. Üdv Steve

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 71