Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • 22LR is, vagy csak FELETTI?

  Jogos… 22 LR feletti, tehát ha pisztolykaliberre már van engedély (9mm Luger pl), akkor már lehet. (Régen tényleg nagykaliber volt meghatározva, de gondolom ezért is változattak, hogy több lőtéren lehessen elöltöltőzni).

  De hogy még konkrétabb legyek
  42/2016. (X. 25.) BM rendelet 1. paragrafusa az ami a 22LR lőtéren az elöltöltő fegyver használatát megengedi 2017 óta (magyarul ha a lőtérvezető azt is engedni akar a lőterén, nem kell újra BM-hez menni és bevizsgálni a lőteret megint). Ezért írtam, hogy ha a lőtérzvezető (lőtérszabéályzat) is megengedi. És ha a lőtérvezető megengedi, de nincs lőpora, az nem lehet akadály, ha nekem jogszerűen viszont van, lőhetek a lőterén.

  Kurvára rosszul tudjátok. Fekete lőporos lövészetet ugyanis csak ott lehet gyakorolni ahol a lőtérnek nagy kaliberű fegyverrel történő lövészetre van már engedélye és a rendőrhatóság engedélyt állított ki fekete lőporos lövészetre. Rendelkezik tároló hellyel és a feketelőpor és csappantyú kezelésére vizsgával rendelkező személlyel, valamint még lövészetvezető is kell,hogy legyen az illető. A lőtéren vásárolt lőport és csappantyút a lőtéren megvásárolhatod elhasználhatod de onnan kivinni TILOS. Mivel magánszemély nem birtokolhat sem fekete lőport sem csappantyút. Kivétel ez alól csak egy van aki rendelkezik lőszer újratöltő hatósági engedéllyel. Mivel fenti írásodból kifolyólag azt feltételezem,hogy neked egyik sincs meg, áruld el légyszi hogyan szállítod és honnan van ha mondjuk a hatóság rákérdez. Mindezt egy olyan ember írta aki ezt már egyszer végig csinálta, és gyakorolja már 18 éve egyfolytában tehát erről nem érdemes Vitázni.

  Sajnos Pista-bá, tiszelettel mondom, ez már nem igaz. Mikor átverték Balászék az elöltölős vadászatot, azóta elöltölős vadászvizsgával rendelkező személy is tarthat otthon lőport meg csappantyút, ha megkérte a helyi igrendet. Pl én is. És amiatt, hogy a vadász gyakorolhasson is, szintén változtak a lőterek szabályozásai is.

  Had idézzek Balász könyvéből, 143.oldal vizsgakérdések és megoldásaik szakasz, 17-es kérdés:
  Kérdés: “Milyen jogi feltételek kötelezőek elöltöltő-fegyveres lövészet folytatásához?”
  Válasz: “Lövészegyesületi tagság, érvényes műszaki kártyával rendelkező elöltöltő fegyver, 22LR kaliber feletti fegyverek használatára engedéllyel rendelkező lőtér, jogszerűen tartott lőpor és csappantyú”

  Szóval, én úgy viszem a saját lőporomat (Komlósra is), hogy ott van mellette a vadászjegy, meg a határozat, hogy elöltölős vadász is vagyok (Egyébként Veréb Krisztián vagyok, ismerjük egymást régről, sajnos nem tudtam menni a Wildkmolósra, dolgoznom kellett).

  Én nem értem min folyik a vita.
  A törvény értelmében bármely lőtéren engedélyezett lőni feketelőporos fegyverrel, ahol a lőtér legalább 22-es lövészetre jogosult, és a lőtérvezető megengedi. Persze a lőtéren lehet felső kaliber korlátozás, azt be kell tartani. Csak van ilyen, nem?

  Jogi kiegészítés: amit törvény nem szabályoz (pl meg sem említ) az nem azt jelenti, hogy azonnal lehetővé is válik, csak annyit enged meg, hogy alacsonyabb szinten szabályozzák, ha akarják. Csak akkor válik lehetővé, ha alacsonyabb szinten sincs szabályozva. Pl nincs törvény ami explicit tiltja, vagy explicit engedné kerékpárral az autópályán történő közlekedést (ergo nem szabályozza). Alacsonyabb szinten van egy BM rendelet (KRESZ), ami viszont szabályozza.

  Szia! Hát ez az! Ma volt egy film valamelyik tévé csatornán. 2016-ban készült magyar vizsla versenyről. A vízben úszva kacsát hajtó vizsla orra elött 1-2 méterre lőtték meg a madarat. Sajna nem láttam csak a film vége előtt kapcsoltam oda, az egész történetet. Azt hiszem “Vadásztársak” volt a címe.

  Ehh… azon kívül, hogy etikátlan, még balesetveszélyes is, ugyanis kellően lapos szögben a sörét bizony elkacsázik a víz felszínén, és máris ki tudja hol áll meg… Azt már csak remélhetjük, hogy nem ólomsöréttel lőttek…

  Nem copyzom az előzményt, így olvashatóbb :-)

  Egyetértek Veled Horse Whisperer, én sem akartam személyeskedni, bocsánat, ha azt tettem, nekem is figyelni kell rá sajnos sokszor.
  Ahogy látom, egy oldalt állunk itt mindannyian, csak néha másként látunk dolgokat.

  És ahogy látom Oldm4n sok felajánlást kapott, szóval mégiscsak működik ez a közösség :-) és remélhetőleg hétvégén már ki is tudja próbálni új Colt Armyját.

  És hogy ne offoljak tovább: továbbra is keresek (akár fegyvermester által utángyártott) Euroarms Rogers and Spencer elsütőbillentyű rugót.

  Uhhh……..

  Jajj de megmondtam, hogy én leszek a rosszfiú :-)

  Sok lövészt láttam, sokat hallgattam csendben ahogy véleményt formálnak más ágakhoz tartozó lövészekről.
  Emiatt van bennem egy pici szkepticizmus.

  Tény, barátságosabb hozzáállást érdemelt volan a posztoló, de sajnos rajtad is azt érzem, kedves Lovakkal Suttogó, hogy az első IDPA versenyeden lövés nélkül küldenének hátra csomagolni (elnézést, nem személyeskedni akarok, csak a stílust elemzem). Minden versenysportnak megvan a maga írott és íratlan szabályrendszere. Nem véletlenül.
  Persze értem én a szavaim kiforgartását ironikus hangvételben… Pedig hidd el, egy átlagos íjásznak, kuspuskásnak, olimpiai trapp-lövőnek f.ngja nincs mi a feketlőpor. Mert még nem lobbant fel mellette 15 grain csak úgy, okításként… (és nem, nem 89 grain sörétes töltetet mondtam).

  Lehet ismerjük is egymást, nincs bennem személyed ellen semmi. Csak másként gondolkorom arról, hogy kéne ezt az egész hobbyt elkezdeni. Nagyon sok profi lövőt ismerek, akik egy-egy sör mellett elmesélték, min műlt az életük, vagy épp a hűvelykujjuk….

  Kedves Oldm4n, 27-én Derecskén is lesz lövészet. (Rumcajsz egylet). Én ott leszek, lesz nálam 4 revolver is, két Colt, Egy Remi meg egy Rogers (illetve ha itt jelzed, kiviszem az Enfieldet is, ami bár puska, de szintén jó máka), mind kipróbálhatod. Lesz még ott néhány nagyon-jó sportlövő, meg egy nagyon korrekt lövészetvezető. Tudom, több mint 100Km Budapestttől, de gondold meg nyugodtan.

  Jajj, bocs kimaradt az erkölcsi mondanivaló, ami miatt az egészet írtam.
  Szóval, kedves Old4m, döntsd el mi akarsz lenni. Egy vadászíjász sportlövő, akinek már nincs mit tanulnia, de van 1860-as Army-ja, vagy egy elöltő lövész, aki kellő alázattal és tisztelettel bánik az (alkalmanként 1kg) lőporral ami a keze ügyébe kerül, anélkül hogy ön- vagy közveszélyes lenne.

  Továbbra sincs bennem rossz szándék és nem szeretnék senkit megbántani. Szóljatok ha rosszul fogalmazok.

  Na most azt hiszem én lettem a rosszfiú aki elveszi mindenki kedvét a lövészettől…
  Pedig csak arról van szó, hogy az elöltöltő lövészet nem olyan mint a többi. Egyáltalán nem olyan. Én is lövök sokmindent (lég 10m, korong, központi gyújtás 25m, CAS, NSSA, 100m precíziós, stb), de ahány lőtéren jártam, mindig azt láttam, hogy csak a feketelőporos lövészek nem könnyelműek. Mert a lőpor mégis csak robbanóanyag. Mindenki mésnak csak a saját lövészeti ága az igazi, és a többiek le vannak nézve… És így nem olyan jó ahogy látom, hogy a mellettem levő lőállásban flaskából töltik és nem zsírozzák a kamrákat… mert ők sportlövők az IPSC-ben, és különben is, mit akarok én, a polgárháborúban sem zsíroztak, látták a TV-ben… Szóval ezért írtam, hogy nincs olyan hogy kezdőcsaomag. Olyan van hogy valaki megmutatja. Mert ok, bemész a boltba, megveszed, de még szakirodalomból olvasva se lesz minden egyértelmű.
  Bocs ha negatív voltam. Nem a személyed (bárki személye) ellen szólt.

  Van igazság abban amit írsz viszont túlzásba is viszed egy kicsit! Egy kezdőnek teljesen felesleges az a sok “kacat” amit itt felsoroltál.

  Egyetértek (állványom nekem sincs, és én sem öntök ólmot), direkt sarkítottam egy picit, hogy ugye mi is az az “alapcsomag” amit a posztoló keres. És ezért volt helyes Yenky válasza is, hisz a könyv elolvasása után az indító poszt inkább így hangzott volna: “Keresek egy topictársat aki BP 100 Km-es körzetében segítségemre lenne az 1860 Colt Army-m első kipróbálásában” :-) Vagy méginkább így: “BP 100 Km-es körzetében keresek egy topictársat, aki egy lőtéren megmutatná nekem az elöltöltős revolveres lövészetet.”

  Egyébként tényleg keresek Euroarms Rogers-hez billentyűrugót. (Valójában azért jöttem, csak szemet szúrt a hirdetés szövege).

  Tudom nem ide tartozik, de a kezdőkél az “alapcsolmag” meg a “reális ár” az nem szokta fedni egymást…. Mert pl egy réztokos déli (hadizsákmány) Pietta Coltot már lehet 80 körül is venni. De aztán ugye ha az ember nem akar bíbelődni töltényhüvelyekkel meg befőttes üvegekkel, akkor csak megveszi a flaskát (6), a grízhez is (megint 6), töltőcsőr(ök), mert nem szeretek reszelgetni, szóval legyen 15, 21, 28 grain (megint 6), tisztítókészlet mindenféle véggel (megint 6), lustábbaknak illetve kúpos lövedéket coltba töltőknek állvány (15), lőkúpklulcs (3), fiolák (2, mert azért 10-20 darab nem árt, tudom, nekem is van 100), fogó/csipesz/bicska (3), esetleg zsírzó (10), csappantyúzó (10), “neadjisten” 100db 454-es RB, hogy legyen mit ellőni (3), meg egy adag kence (2) és máris 150 az a 80. (és ha még maga akarna önteni ólmot…) Pedig ugye egy leó-jégkrémes pálcika meg egy 9mm-es hüvely is megtenné, ha nincs más… de ugye aki tényleg hobbyból csinálja, azoknál az ilyen sok kacat egy idő után úgyis felgyűlik, max nem használja, de ott van a táska alján… meg aztán nem egy coltja van, hanem 2, meg akkor legyen már egy remi is, és máris nem is számít a sok kacat ára.
  Szóval nekem ezzel az “alapcsomaggal” van bajom. Mikor lesz “nagyon-jó” az ajánlat, amiért mondjuk Debrecenbe eljön valaki megvenni a réztokos Pietta Coltomat, 150-ért… De egye fene, nem adom a sok kacatot, csak a Coltot meg a “szaktudást”. Szívesen megmutatom mit és hogyan kell. 80?

  És bocs az off-ért. De hogy on is legyek, Euroarms Rogers and Spencerbe keresek elsütőbillentyű rugót.

  Én maradtam csak le róla, vagy nem is volt verseny a hétvégén Gyulajon?

  Ahogy én kiveszem összevissza pakolja a folytásokat. Említi persze hogy egyben kell hogy maradjon a töltés, ne mozduljon szét, mert csőbomba lesz belőle. Azt is említi hogy a különféle folytásvastagságok befolyásolják a sörétminta alakját. De azt is mondja hgy ő amúgy nem használ parafa folytást, de hát most mégis :-) (Pl a buck-and-ball esetében megjegyzi, hogy nehezebb, ezért ott a végére is tesz parafát, ne mozduljon el) A végén meg mintha csak annyit mondana, hogy most kihagyta a vastagfolytást a lőporról, de csak a sebesség miatt, hogy gyors legyen a folyamat (meg hogy tesztelje, figyeltünk-e) :-) van aki tesz, van aki nem tesz, tapasztalati kérdés konkrét puskákhoz…
  A másik: én nem hallom hogy említene bármilyen kenést a tapaszra, ellenben azt mondta, hogy a parafa folytást átítatta ballistollal…

  “Javaslat: a szerelt lőszeres fegyverrel versenyzőknek és az Országos Bajnokságon való induláshoz mindenképpen kelljen az MSSZ felé is rendezett tagdíj és a licenszkártya. Ezek hiányában is lehetséges az OB-n való indulás, de ebben az esetben az eredmények nem kerülnek értékelésre, díjazásra.”

  Jelenti ez azt, hogy a csak feketelőporos elöltöltőssel lövők MSSZ licensz nélkül is részt vehetnek az OB-n?
  Ha igen, értékelve lesznek az eredményeik? (Minősítést nem kaphatnak gondolom, hisz nekik nem is kell, hisz nincs is barna könyvük).

  kösz! És mivel higitottad?

  Én újrafőztem használt étolajjal, teavajjal, disznózsírral, ami épp kimaradt a konyhában, és már étkezésre alkalmatlan volt.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 31