Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • M96 Carl Gustafs bajonett mennyire keresett, ritka darab?

  Nekem van egy gyári állapotú. Szerintem nem ritka.

  Urak! Segítséget kérnék árképzéshez. Egy lengyel gyártású Nagant M44 puskáról van szó. Kifogástalan újszerű állapotú, mind a fém mind a fa részek. Nem felújított, hanem nem használták, valószínűleg zárolt készletben volt. 1953-as gyártású. Vgaby által finomított sütéssel, gyári szuronnyal és puskaszíjjal. Kép mellékelve. Kiegészítés: nem tudok képet csatolni egyáltalán, bananisztan kukac gmail pont com címen kérhető.

   

  Szerintem  olyan 150-200 ezer magyar péz. De nehéz nyilatkozni, látni kéne. Nekem is van  egy 53-as évjáratú, magyar fég gv néven bejegyzett. Valószínű zárolt lehetett az is. Raktak rá utólag  egy gagyi biztosítót és vadász fegyverként árulták.  Én 80 ezerért vettem, de 150 alatt alatt nem adnám el.

  Szia!

   

  Én LOVEX lőporhoz tudok hozzájutni , ezért a Lovex újratöltő katalógusát használom.

  https://explosia.cz/app/uploads/2016/11/reloading_Lovex_EN.pdf

   

  Szia!

   

  Bocs, hogy csak most írok, nem voltam gépközelben.

  lövedék 180 gr fmj sellier and bellot 2909 kódszámmal, lőpor Lovex D073.4

  OAL: 75,0 mm

  Sziasztok!

  Pár napja volt alkalmam megmérni a az általam készített 7,62x 54R lőszerek  torkolati sebességét kronométerrel. Magasak voltak a torkolati sebességek.  Jóval magassabbak voltak a táblázatban megadottaknál. A felső határ ( 800 m/s ) felett 30-50 m/s-dal. Látni is lehetett, hogy a hüvelyeken a csapik kráteresek voltak, ami jelezte, hogy magas a gáznyomás. Pedig az ajánlott recepttel dolgoztam. Vagy én mértem rosszul? Visszaellenőriztem a lőpor mennyiségeket,- gondoltam , hátha több a lőpor. Szétszedtem a korábban töltött lőszereket, nem volt eltérés. (44,4 gr). Mégis magasak a sebességek. Éreztem, hogy nagyot rúg a fegyver  és a nagy a szórás és jelezte, hogy valami nincs rendben. Úgy jártam versenyekre, hogy szar volt a töltetem. Nem is nagyon volt helyezés.

  Ebből levontam a tanulságot. 1. Az újratöltő táblázatoknak nem szabad korlátlanul  hinni.

  2. A legnagyobb tanulság, hogy ha módunkban áll, mérjünk sebességet! Add egy biztos támpontot!

  Csökkentettem a lőpor mennyiségét. Készítettem 4 féle töltetet. 41 gr-től, grénenként felfelé. A legjobb a 41 grénes lett. Lájtosabb visszarúgás, remek szórás, nem kráteres csappantyúk. Mért torkolati sebességek.713-721-719-739-716 m/s

  100 m/s-dal kevesebb a korábbiaknál.

  Sikerült hozzájutni egy kronométerhez. Közösen vettük, 10 ezer volt fejenként. Megérte.

  Csak javasolni tudom, hogy szerezzetek be kronométert, ha sokat lőtök és hosszú távon gondolkodtok.

  Lőporfüstös hétvégét!

   

  Nyomkereső

   

  Mivel “ezerszáz” helyen gyárthattak ilyet a Varsói tagországokban, a hüvelytalpon lévő számok valószínű a gyártó ország azonosítója (kódja).

   

  Példának okáért  lásd a 7,62x 54 R hadi lőszer jelöléseit:

  http://7.62x54r.net/MosinID/MosinAmmoID.htm

   

   

   

  Valószínű, hogy egy 14,5-es  szovjet gépágyúba való. A lövedék utólag gyártott, nem oda való, szélesebb, mint az eredeti, mert szétnyomja a hüvelyszájat. Amikor katona voltam én lőttem ilyennel. Harckocsizó voltam és a T55-ös  tank 100 mm -es lövegébe ilyen kaliberű betétcsövet szereltek éleslövészetre. Olcsóbb volt, mint a 100 mm-es repeszgránát. Nem volt egyszerű a töltése, mert egy rugós gyűrűt kellett ráhúzni a hüvelytalpra hogy be lehessen tölteni az ágyúcsőbe. És kellett még hozzá egy töltő fa is.

  https://en.wikipedia.org/wiki/14.5%C3%97114mm

   

  Van még a a 12,7 x 108 mm kaliber is, de az megadott méretek alapján valószínű, hogy a 14,5 mm-esről van szó.

   

  https://en.wikipedia.org/wiki/12.7%C3%97108mm

   

   

   

  Mellékletek:

  Egészen bizarr balesetről adott hírt a rendőrség honlapja. Május 19-én életveszélyesen megsérült egy idős férfi a tatai várjátékokon, miután egy másik férfi meglőtte egy régi puskával.

  fekete lőporral betöltött és felporzott kovás puska csövében benne hagyta annak töltővesszőjét, és a puska elsütésekor azt kilőtte. A kilőtt töltővessző megsebesítette a várjátékban szintén résztvevő 61 éves férfit, aki életveszélyesen megsérült.

  – írják a honlapon.

  patara 1

  Fotó: Police.hu

  A puskát puskatöltőstül elsütő 30 éves férfi ellen gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást a rendőrség.

  Üdv az Uraknak, Eladó lenne: -7,62x54R LEE matricakészlet (visszaformázó, beültető, krimpelő) – 5000Ft + Ajándék S&B hüvelyek, tízen pár darab -Térfogatos lőpormérő tornyos présre is szerelhető és asztalra is – 5000Ft -LEE Pro Auto Disk lőporadagoló -7500Ft -LEE .45 Improved minie öntőforma (.454-es) – 5000Ft -LEE .50 REAL öntőforma (egyszer használt) – 5000Ft -LEE 6 fészkes .38 spec öntőforma – (a levágónak külön van fogantyúja ami eltört, de ettől még tökéletesen működik)- 7000Ft Bocs de elnéztem ez egy régi hirdetés volt.

  A 38 spec öntőformáról képet kérnék belülről, a lövedék formája érdekelne. Mennyi a lövedék súlya ?grain. Üdv

  Üdv az Uraknak, Eladó lenne: -7,62x54R LEE matricakészlet (visszaformázó, beültető, krimpelő) – 5000Ft + Ajándék S&B hüvelyek, tízen pár darab -Térfogatos lőpormérő tornyos présre is szerelhető és asztalra is – 5000Ft -LEE Pro Auto Disk lőporadagoló -7500Ft -LEE .45 Improved minie öntőforma (.454-es) – 5000Ft -LEE .50 REAL öntőforma (egyszer használt) – 5000Ft -LEE 6 fészkes .38 spec öntőforma – (a levágónak külön van fogantyúja ami eltört, de ettől még tökéletesen működik)- 7000Ft

  A 38 spec öntőformáról képet kérnék belülről, a lövedék formája érdekelne. Mennyi a lövedék súlya ?grain. Üdv

  Szia!

   

  Megvan még a 6 fészkes 38 Spec. öntőforma?

  06 20 371 hetvenhét hatvanhat

  “Ócsó” , 45-ös, tapaszos,  “előtőtős” , gyorsítóval rendelkező  puskát keresek, az se  baj, ha egy kicsit viseltes

  ár max. 50 ezer “péz”!

  Csak azé’ kívántam meg  mer’ a cimborám “kőcsön adott”  Pennsilvánia karabélyával , amivel először álltam be az OB-re Tabon  és csak kilencet tudtam ellőni 30 perc alatt (a rutin nulla volt) , 57-et lőttem. Sose lőttem még előtte ilyennel.. (talán ha hármat lőttem előtte 70 méterre)

  Igy beleszerelmesedtem a 45-ös , “előtőtősbe”.

  A Garand, a Jellóboj, meg a manlicser , nagy  égés volt részemről.

   

  Több tanulsága is van a dolognak.  Ne menj úgy versenyre, ha nincs belőve a puskád 100 méterre, legyen az akár winchester 73-as, mosin nagant vagy kölcsönadott sks 45.      Mert mire rájössz , hogy hová kell lőni, elmegy a 10-ből 5-6 lövés…

   

  De azért jó volt gyerekek.. Jó társaság, jó ebéd, jó hangulat! És  gyönyörű idő!

   

   

   

   

   

  Ami a margarint és a különböző növényi olajokat illeti, keményedő gliceridek közé tartoznak, azaz levegőn oxidálódnak (telítetlen kötések kinyílnak, oxidálódnak) és gyantaszerű, nagyon masszív, anyagot képeznek. Ezért nem szabad ilyen olajokkal zárat, ajtópántot, zsanért kenegetni. Ráadásul savtartalommal is bírnak a folyamatos bomlás miatt, és eszik a fémet.

  Nem kell tőle félni!

   

  Én 38/357-es hüvelyeket töltök füstössel(Vesuvit). (Uberti Cattleman, Winchester 73)

  Akár fullra is töltheted a hüvelyt, nem lesz probléma. Nem kell aggódnod a csőrobbanástól!

  Ami fontos, az az ólom lövedékek tisztességes zsírozása! Rengeteg mocsok képződik, amit valahogyan fel kell puhítani és el kell távolítani a csőből.

  Szerszámok? Kaliberező, zsírzó, és a megfelelő matricák.., mint általában.

   

  A fegyverek takarítása nem egy leányálom! Ja és ha újra akarod tölteni a  hüvelyeket , azokat is takarítani kell..Lehetőleg minél hamarabb, mert ha minél későbbre halasztod, annál reménytelenebb.

  :-)

   

   

   

   

   

  Sziasztok

  Frommer Rudolf munkásságáról egy cikk

  Érdemes elolvasni.

  http://magyarhirlap.hu/cikk/83107/Frommer_Rudolf_koztisztviselobol__lett_a_magyar_loveszet_atyja

  Szia Balázs!

   

  Kösz a hozzászólást! Sok minden újat megtudtam, kicsit el is keseredtem, de a kedvemet teljesen nem vette el! “Kitartás Szálasi!”

  Hamarosan reflektálni fogok a témára!

  Folytatása következik!

   

  Legyen szép napod!

   

  Sziasztok!

   

  Egy pár gondolat, ha hozzászólhatok!

  Én  7,62x 54R-est töltöm..Sokan utálják, én szeretem. A cári korból való és még most is nagyon sok helyen lőnek ilyen lőszerrel világszerte. Egy erős, nagy erejű lőszer, nagy visszarúgással. A szociban, a seregben a géppuskák is ezzel a lőszerrel (Russian) voltak etetve. Volt, hogy 300-500 méteres célokra lőttünk harckocsiból géppuskával.. Éjjel igen látványos volt , mert a nyomjelzős lövedékek szép csíkokat húztak a sötét égboltra. És jól lehetett látni, hogy egy gurulatot kapott lövedék micsoda távolságokra tudott elrepülni. Hozzá kell tennem, hogy ezek nagy áthatoló erejű  acélmagvas lövedékek voltak, rettenetes pusztítást végezve a céltárgyban (pl. Szabócsalád).

  Na szóval én ezzel lövök az 52 évjáratú magyar Mosin Nagant (FÉg GV) puskámmal, a legnagyobb megelégedésemre.

  Ezt a lőszert nagyon megéri újra tölteni, mert jelentősen csökkennek a költségek, kb harmadára. Persze ez függ a felhasznált komponensek árától. Én minden versenyre saját töltésű lőszerrel megyek. Nem akarom fényezni magam, csak  leírom, hogy 50-100 méteren nyílt irányzékkal több versenyen is dobogós helyezést értem el és szinte  mindig újra töltött lőszerrel.

   

  tapasztalatok: 4-5 újratöltés max. ennyit bír ki,  megkeményedik, nyakrésznél átlyukad.

  Ha minden újratöltésnél trimmelni kell, akkor ez azt jelenti, hogy minden lövés után a hüvely fala nyúlik, azaz vékonyabb lesz. Nyilván egy határ után a hüvelyfal megadja magát. Max 4 -5 újratöltés..a tapasztalatok szerint. Utána kuka.

  Ha egy ilyen hüvely  megadja magát lövés közben csúnya munkát végezhet a lövővel.   Szerintem nem érdemes keresni a határokat.

  Nekem egyszerű dolgom volt, mert lovex lőport használok, cseh lövedékkel (SallerBéla) és annak idején ez úgy volt, hogy

  az újratöltő táblázatban szerepelt 4-5 féle lőpor és amelyik éppen volt a boltban azt vettem meg. Megnéztem az ajánlott lőpor-mennyiséget ahhoz a lövedékhez, ami volt a boltban és legyártottam az újratöltött lőszereimet.Több százat csináltam már és lőttem el!  És nem változtatok semmit! Egy recept.. jó bevált  nem kísérletezgetek..

  Ha van egy jó bevált recepted, ne változtass rajta! Sokkal, de sokkal nagyobb kihívást jelentett “újratöltés fronton” a szaros 38 Speciál lőszerek újratöltése könnyű lövedékkel. Nem egyszerű eset, mondhatnám azt is, hogy még a kísérletek a  mai napig folytatódnak.

  A lágyítással kapcsolatban fenntartásaim vannak, de hozzá kell tennem sosem próbáltam, ilyen jellegű tapasztalataim nincsenek.

  Legyen szép napotok!

   

  U.i. Egy hete tulajdonomba került  egy 1905-ös Carl Gustafs  6,5x 55 ös kaliberrel. Természetesen ezt is újratöltött lőszerrel fogom etetni. A lövedék megrendelve.. most erre várok. Ha lesznek tapasztalataim, és valakit érdekel, szívesen megosztom őket!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 163