Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Jó állapotú golyós vadászpuskét keresek, .243 Winchester kaliberben. Brno ZKK 601 előnyben.

  Kicsit elvettétek a kedvem az egésztől. :( De -Köszi Sparrow- “Keresek egy topictársat aki BP 100 Km-es körzetében segítségemre lenne az 1860 Colt Army-m első kipróbálásában”

  Kedves Oldm4n!

  Ne hagyd hogy elvegyék a kedvedet, szerintem csak a kezdő hibáktól akarnak (túl)óvni. ;) Ahogy lentebb is írták, a tisztításhoz sem kell hozzá különösebb háttéreszköztár, pár ezer forintos tisztítókészlet, lőkúpkulcs, egy vödör forró szappanos víz, fegyverolaj és egy rongy és/vagy kis kefe elegendő – ahogyan a 19. században is elég volt.

  Az 1860 Coltoknak pontosságával nincsen gond, a replikák viszont híven követik az eredetit abban is, hogy (ha jól emlékszem) 75 yardra vannak belőve, így 25 méterre “kissé” fölé hord. Egy jó lövész jól kidolgozott töltettel a mai modern revolverekkel nagyjából összevethető szórásképet fog lőni, egy átlagos lövésznél pedig nem feltétlenül a fegyver lesz korlátozó tényező – a Coltoknál inkább az eredetileg is béna irányzék nehezíti meg a dolgod.

  De ha gondolod, a következő dorogi lövészeten (alul linkelték) magad is kipróbálhatod, leviszem az 1860-as Coltomat és nyugodtan kipróbálhatod (eladni viszont nem eladó).

  Zseniális kis készlet, elöltöltős revolverekhez való tölténykészítéshez. :)

  http://www.bpmaker.eu/english-version

  Investarm .45 csapis Hawkenen volt, 72cm, 1:48-as huzagolás

  Köszi, akkor az 28″ colos, egyékes cső. Érdekelni érdekelne, de nekem 32″ csövem van, erősen kétségesnek tűnik rá lehetne rakni az agyazásra…

  Eladó egy investarm Hawken .45 cső, (40 gr porral pontosan lövi az RB-t, nem azért vettem le, mert nem jó, a tus eltörött, a többi része nincs már meg.)20.000

  28″-as vagy 32″-es, kovás vagy kapszlis, gyors vagy lassú huzagolás? Milyen puskán volt?

  A nyálas tapasszal csak szívtam, kb. egy tucat lövés után annyira összeragadt a kosz csőben hogy úgy kellett kirángatni a töltővesszőt.

  Kiskaliberű puskád van? Mert minél nagyobb a kaliber fajlagosan “annál kevésbé”koszolódik. Több rá a hely. De nekem 20+ év alatt majd mindenkor bevált a nyálas tapasz igaz, 54 és 58-as csövekhez. Habár a 44-45-ös pisztolyoknál se volt vele sose gond! Ha lövésenként kihúzod a csövet nincs kosz ami felgyűljön! ;-)

  .54-es IA GPR, így nem az a gond hogy kicsi a cső, hanem hogy szoros a meglévő tapasszal/tisztítótapasszal. A gond éppen hogy a tisztítótapasszal van, egyszerűen beleragad a csőre égett koszba. Persze lehet játszani a vastagsággal, de inkább arra gondolok, hogy hogy a nyálas tapasz lefelé még segít a lövedéket betolni, de lövéskor már elpárolog a nedvesség és nincs ami a csőben lévő szmötyit szépen összegyűjtse és a felületet síkosítsa, hogy aztán ki lehessen húzni könnyedén. A wax része épp ebben segít. De ez csak tipp.  A lényeg hogy gyakorlati tapasztalat alapján tényleg sokkal, sokkal jobban bevált ez az olívás-olajos wax (egyébként még korhű is, eredetileg is olívát illetve faggyút használtak). Amióta azt használom, gyakorlatilag nincs problémám a csőbe ragadó tisztítótapasszal és másnak is bevált kisebb kaliberű hosszúpuskán hasonló gondok miatt.

  Én részemről a mindeféle angol nyelvű irodalomból és forumból ellesett okossággal próbálkoztam (térfogatra kb. 1/4 méhviasz ezoterikus boltból, a maradék fele-fele  paraffinolaj gyógyszertárból és  olívaolaj), eddig bevált. Gőz fölött megmelegít és összekutyul, majd hagyni kell megdermedni. Ha túl sűrű meg kell olvasztani és még jöhet egy kis olíva. Gondolom egyrészt keni a tapaszt lefelé, utána kihúzáskor pedig segít összegyűjteni a koszt a tisztítótapaszra.  A nyálas tapasszal csak szívtam, kb. egy tucat lövés után annyira összeragadt a kosz csőben hogy úgy kellett kirángatni a töltővesszőt.

  Tisztelt Lövésztársak! Szekrénytakarító börze… Puskatöltő tölcsér (átm.: 8 mm, hossz: 915 mm): 5e, Pi….Személyes átvétel: Debrecen, Budapest vagy +posta. Üdv: LQ

  Kedves LQ,

  A puskatöltő tölcsér érdekelne, budapesti átvétellel.

  Lyman 57GPR hátsó diopteres irányzékot keresek megvételre (IA Great Plains Hawkenhez való típus).

  Őt:

  Mellékletek:

  Most találtam Google bookson Sam FALADA “The Gun Digest Blackpowder Loading Manual“-ját, úgy hiszem hasznos lehet itt is sok lövésznek, ha megosztom. Az úriember ugyanis 217 különféle népszerű elöltöltős fegyverhez egyenként  kikísérletezett 1000 féle, különféle töltetet és ezt a könyvben táblázatos formában elő is adja.

  Angol tudás különösebben nem szükséges hozzá, meg kell keresni a tartalomjegyzékből az adott fegyvert (vagy ha nincsen benne, jobb híján valami hasonlót), ahol Swiss FFg lőporra és adott lövedékre vonatkozóan láthatóak a különböző töltetetek (az első oszlop a térfogat szerinti mennyiség grainben, a második a tömegméréses mennyiség) , a mérések alapján csőtorkolatnál elért és 100 yardnál mért lövedéksebesség (láb/sec, azaz fps) és energia , valamint hogy milyen célra ajánlja.

  Az érdekesebb kategóriák:

  P: Plinking, ez gyakorlatilag az örömlövészet a hátsó udvarban
  T: Target, a legpontosabb szórást produkáló töltet céllövészethez.
  BG: vadászati, nagyvadra (“big game”)
  O: “optimális” töltet, inkább vadászatra, a megfelelő keresztmetszet az erő és pontosság között.

  Vadászati célra a lövedék energiája kiszámolható a táblázat alapján, mivel ott angolszász mértékegységekben van közölve (fps – feet per second, láb/mp, a méterhez 0,3048-al szorzandó). A képlet: 1/2 m * v^2.

  A könyv előnézete teljesen legálisan elérhető itt: https://books.google.hu/books?id=SLlPI_UPdxUC&lpg=PP1&hl=hu&pg=PP1#v=onepage&q&f=false

   

   

  Mellékletek:

  Sziasztok! Keresek kovás Hawkent, lehetőleg Investarm 130B típust. Üdv, KF

  Megleltem végül, bár nem ezt a típust, de úgy érzem végül jó választás volt.  B-)

  Szia Kurfürst! Küldj légyszíves egy tel. számot vagy, csörgess meg és visszahívlak. Az elérhetőségem 06 20 9261 424 üdv Steve.

  Szia Steve! Köszönöm, írtam SMS-t.

  Üdv,

  KF

  Sziasztok!

  Keresek kovás Hawkent, lehetőleg Investarm 130B típust.

  Üdv,

  KF

13 bejegyzés megtekintése - 1-13 / 13