Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Hali,
  utána tudnátok nézni a #52803 rendelésemnek? (Könyv) Majdnem 2 hete adtam le, és kaptam ” jelenleg feldolgozás alatt áll” e-mailt is. Küldemény meg sehol.

  kösz

  A kékfórum itt indult újra:

  https://www.fegyverforum.com

   

  :yahoo:

  Hi,

  rendkívül sajnálatos módon a http://www.9mm.hu (kékfórum), elsősorban a GDPR hatályba lépése, másodsorban a sorozatos feljelentések, azokkal való fenyegtések miatt szűnt meg.

   

  GDPR okán milliós bírság jár akár egyetlen, 10 évvel ezelőtti személyes adatot (pl. fénykép) tartalmazó, hozzájárulás nélküli hozzászólásért is. Belátható, hogy 10 évvel ezelőtti júzer nem kutatható fel, nem szerezhető meg hozzájárulása, így a meglévő adattartalmat teljesen törölni kell.

   

  Igen, az index fóruma működik, de azt is kiszervezték külön cégbe, és van pénzük drága ügyvédre. Valószínűleg az első feljelentéshullám után minden 2018 előtt is működött fórum el fog tűnni, ez is.

   

  Köszi EU, köszi magyar feljelentési kultúra.

  Itt a teljes előterjesztés normaszövege. Nem könnyű olvasmány, de nagyon hajmeresztő:

   

  A fegyvertörvény módosító előterjesztés szövege (BM)

   

  Nos Hölgyeim és Uraim! Elindult a fegyvertörvény EU direktíva miatti módosítása. Ez tényleg brutális hidegzuhany. Gyakorlatilag betiltják (A kategóriába sorolják) a tervezet szerint az összes öntöltő lőfegyvert mind sportlövész, mind önvédelmi, sőt, a biztonsági cégek tekintetében is. Nem tudom ki írta, és milyen célzattal ezt a tervezetet, de elgurult a gyógyszer az biztos. Mindezt úgy, hogy az EU direktíváról csak áprlisban szavaznak, tehát még nincs is kényszer. Idézzük a Kaliber.hu cikkét: Nemrégiben érkezett meg hivatalosan is a Belügyminisztériumtól a BM/3460/2017. előterjesztés, mely többek között a Fegyvertörvény rendkívül súlyos módosításait is tartalmazza, gyakorlatilag betiltja és elkobozni rendeli (későbbi kártérítés fejében) az összes nem peremgyújtású lőszert tüzelő öntöltő pisztolyt és puskát. A BM szerint* honlapjukon keresztül hamarosan mód nyílik ezen tervezet társadalmi véleményezésére is. Az alábbiakban a törvénytervezet gyorsan áttekintjük, lehetséges következményeit elemezzük. Részletes információ: http://www.kaliberinfo.hu/hirek/breaking-news-a-bm-minden-pisztolyt-be-akar-tiltani-konkret-torvenytervezet

  Sziasztok! Hallottatok arról, hogy elévülne az elöltöltős fegyvervizsga? Kaliber c. újság jár valakinek?-állítólag van benne egy cikk! üdv. Erazko

   

  Pánikkeltés helyett a FORRÁST olvasd el!

   

  BM-rendelet módosítás – TERVEZET!

  Kedves Szita,

   

  ” Az kicsit kiábrándító, hogy az átlagpóóógárnak nincs beleszólása a saját önvédelmével kapcsolatos dolgokba, a szakma pedig eleve lemond a nagyobb változtatásokért történő harcról és térden csúszva szedegeti a kegyesen lehullajtott morzsákat.”

   

  A Don Quijote-i szélmalomharc lehet nagyon felemelő erkölcsileg, de sajnos nem célravezető. Reális célokat kell kitűzni, és esetleg ha azok működnek, onnan továbblépni.

  Igen, aki “szakma” (muhahaha) és ezzel foglalkozik, az jellemzően illúzióit vesztett cinikus fa.sz lesz. Mint én is.

  És ehhez képest most a sportlövő szövetségek egyike és az EU is az öntöltő sportpuskák betiltásán fáradozik… :negative:

  Kedves Szita,

  A rendőrök által használt gumilövedékes sörétes lőszerek (12-es) jellemzően energiában ugyanazt, vagy kevesebbet tudják, mint a 18 mm-es vagy afeletti “tömködős” Keserű gumis puskák. Kivéve, hogy mivel akasztózatlan csőből lövik a gumit, jobb a szórásképük.

  Teszteltük ezeket, nem voltunk tőlük elájulva.

   

  Mindazonáltal, ismétlem, a mondandód érdemi részével egyetértek, miszerint az állampolgárok felnőttként kezelése és a védekező mellett álló joggyakorlat lenne a fontos.

   

  De lássuk be, ehhez szinte a teljes rendőrsi, ügyészi, bírói vezetést is le kéne cserélni. Éles önvédelmi alanyi jogon itt soha az életben nem lehet, az mindig is megmarad kiváltság. Itt értelmes, elérhető célokért kéne küzdeni, mint például lakásvédelmi célra egy duplacsövű sörétes engedélyezhető legyen. Vagy, hogy a szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek tartása és viselése legálissá váljon.

  Ha jól tudom, Magyarországon flóbert fegyver nem birtokolható, ill. csak olyan, ami le van gyengítve 7,5 joule alá. (plusz furat, lefúj)

   

  Per definicio azt nevezzuk itt “flobertnek”, ami 7,5 j alatti. De ehhez is ENGEDELY KELL. Melynek feltetele a nagykorusag es buntetlen eloelet.

  Kedves Szita,

  1. “1. Gáz és gumisról a TEK-esekkel szoktam beszélgetni, illetve naponta kétszer találkozom a zöldhatáron a honvédekkel és rendőrökkel, innen az információ egy része.”

   

  Ezek a szervezetek semmiféle módon nem használnak fel civileknek szánt gáz-riasztó fegyvereket, sem gumilövedékes fegyvereket. Tehát gyakorlati tapasztalatuk legfeljebb az ezzel védekezők üldözésében van.

   

  “A tesztben szereplő “támadó-áldozattal” ellentétben, –aki fel volt készülve és tudta mi fog következni,– valós helyzetben egy lefújt támadónak a reakciója a saját életének a mentése, ezért a védekező ellen fordul. Felbőszülve, fájdalomküszöbe szinte megszűnik.”

   

  A mi tesztjeinkben pont a “támadó” mellett hat, hogy TUDJA mi fog történni, milyen anyaggal, hányszor lövik meg. Nem fog bepániklni, mint az, akire hirtelen fegyvert rántanak és lőnek, jön a dörej, a fájdalom, a fuldoklás, vakság ésatöbbi.

  Tökmindegy mennyire bőszül fel valaki, ha nem lát, harcértéke lecsökken. Drasztikusan.

  A teóriád alapján pedig a bokszmeccseken sem lenne soha kiütéses győzelem hiszen megszűnik a fájdalomküszöb és a többi okosság.:-)

   

   

  “3. Én vettem (a Kaliber Magazin cikkéből merítve az ötletet) egy Arminius HW4T 6″ flobertet. Ennek 10 évre adták a műszakiját, nem ötre ahogy írtad. Múlt évben el akartam adni, a vevővel együtt bementem a policájra a “fegyver osztályra”. Ott sem kérték sem tőlem, sem a leendő gazdájától, hogy legyen fegyvertartási. Akkor most mi a tutibiztos?”

   

   

  Öööö. Most jól értem, hogy súlyos, büntetési tételében emberöléssel azonosan minősülő bűncselekmény elkövetését ismerted be?

  :wacko:

  2004 óta engedélyköteles a 7,5 J alatti “flóbert” fegyver, csak a kártyaformátumú tartási engedély birtokában tartható és csak tartására (megszerzésére) határozattal rendelkezőnek adható el.

   

  “4. Németországban él kb. húszéve a keresztlányom, az információm tőle van. Ha rosszul tudja, akkor ő is törvénytelenül vett és tart egy 20J-s flóbertet. Egyébként írhattam volna Szlovákiát, Cseheket stb, is.”

   

  Teljesen rosszul tudja, igen. Engedélyköteles az 1970-as évek közepe óta, de előtte is csak a 7,5 J alatti volt szabad, pár évig.

   

  Szlovákiában és Csehországban szabadon megy a flóbert ugyan, de csak 7,5 J alatt. A légfegyverekre pedig 16 J a korlát.

   

   

   

   

  Kedves Szita,

  mondanivalód jelentős, ÁLTALÁNOS részével egyetértek, de sajnos a részletek, konkrétumok terén fogalmad nincs a dolgokról.

  Így érvelni a fegyverjogi vitákban azonban eléggé öngyilkosság.

   

  “-7,5 J teljesítményű Flobert fegyverhez MKH kártya kell, ugyanúgy, mint egy éleshez. Lőterek nagy része nem is tudja, hogy lehet – e náluk sportolni vele, vagy sem. Persze, azokkal a spiáter bóvlikkal ez teljesen felesleges is lenne, amiket nálunk forgalmaznak. Németországban viszont ilyeneket használnak gyakorlásra és dúvadazásra. (szabadon, és az 20 J körüli)”

   

  Ebből semmi nem igaz. Nálunk a vacak flóbert játékokhoz nemcsak emkáhá fecni kell, hanem lőfegyvertartási engedély IS. Mert jogilag lőfegyverek.

  Ellenben a németeknél ezekre ugyanígy engedély kell, és ugyanígy csak 7,5 j alattiak lehetnek. Igaz, az 5-évenként vagyonokért újravizsgáztatás az nincsen.

   

  “-az önvédelem pedig egyáltalán nem engedélyezett ma magyar állampolgárnak! (gázfegyverrel, gumissal legfeljebb jobban magadra tudod haragítani a támadókat, ezért ha először csak egy náspángolást terveztek volna, akkor lehet, hogy ha seggbe lövöd gumissal,  mérgükben inkább agyonütnek. :-).”

   

  Ez ostobaság. Fogalmad nincs ezeknek az eszközöknek a gyakorlati hatásáról, hatékonyságáról. Ezek fegyvertelen támadók (1-3 fő) ellen tökéletesen alkalmas eszközök. És te sem mész utána fél évre előzetesbe automatikusan.

  Ráadásul maga az önvédelem (jogos védelmi helyzet a BTK-ban) rendkívüli módon szabadon megengedett, európai szinten is példamutató a jogszabály.

  A baj az, hogy a joggyakorlat 1950-es évekbeli.

   

   

  FIGYELEM!

  Az alábbi betiltósdi számos történelmi fegyvert (pl. félautóra alakított WW2 géppisztolyok, eleve öntöltő puskák és hasonlók) is ÉRINT!

   

  http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/milyen-felautomata-puskakat-akar-betiltani-az-eu

   

  :negative:

  Az EU lőfegyver-direktíva ellen itt és MOST kell tiltakoznod! Akár magyarul is megteheted. Nézd meg mi mit írtunk!

  EU: itt tiltakozhatsz direktben!

  Balázs, én igyekszem megnyugodni mondataid hatására, de én ezekben az engedélykötelességről és engedélyről szóló mondatokban az igazgatásrendészet mesterkedéseit látom csak – mert a vadászati tv.-re hivatkozva könnyedén tudják az Ftv.-t is módosítani betiltás (=engedélyhez kötés) irányba. Az pedig sajnos a jogalkotás színvonalát minősíti, hogy ilyesmi kontroll nélkül átmehetett és bekerülhetett az egyeztetésre kerülő anyagba.

  Azt hiszem adok a kérdésnek én is nagyobb nyilvánosságot:

  Elöltöltő fegyverek betiltása?

  Izé. A FEGYVER az nem feltétlenül LŐfegyver!

   

  2004. évi XXIV. torveny, 2. §

  “38. fegyver: a lőfegyver, a gáz- és riasztófegyver, a légfegyver, a festéklövő fegyver, a muzeális fegyver, valamint a színházi fegyver;”

   

  A birtoklás szempontjából nem mindegy, hogy pl. 7,5 J alatti légfegyverről beszélünk, hiszen az NEM lőfegyver, csupán fegyver.

   

  Csakhogy FEGYVER, és ezáltal gyártása, forgalmazása annak is engedélyhez kötött.

   

  (A KKVE jogszabály kifejezetten nem is tartozik ide, az a fegyvertv. alapján fegyverként vagy lőfegyverként meghatározott dolgokkal egyáltalán nem foglalkozik!)

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 30