Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Szia!

  Azért csinálj egy pénzügyi tervet, mielőtt belevágsz! Én is álmodtam arról, hogy csinálok egyet, de ha piaci alapon nézed, abból a pénzből min. 50 évig ellövöldözöl amiből ki tudsz alakítani egy lőteret. Ezt mondom a nyugat Dunántúlra és a bécsújhelyi Mannlicher gyári lőtér tarifáival számolva! Az ami Sarlóspusztán megengedett, nem biztos, hogy neked is az lesz. A felső golyófogó pl, az új pontlövész lőtereknél kötelező… Nem kis beruházás. 45 fok alatt ne tudj kilőni. Oldalfal- pár ezer köbméter föld. Ennek a kitermelése is pár millió HUF. A terület művelés alól kivonása sem kis hercehurca. Nem beszélve a bányakapitánysági engedélyről, ha egyáltalán kapsz (természetvédelem, vízbázis védelem, stb). Valaki feldobta, hogy a lőtér területét le kell fóliázni az ólomszennyezés miatt a lővonal előtt 15-20 m-ig, és a golyófogónál ugyanígy. Földcsere x évente az ólomszennyezett talaj miatt. Annak ártalmatlanítása, stb. Ne a régi MHSZ lőterekből indulj ki. A mostani szabályozások eléggé hajmeresztőek. Ezért akinek megvan az engedélye félti is, mert újra engedélyeztetéskor már az új szabályokat kell alkalmazni.

  A lőteret véleményeztetni kell igazságügyi szakértővel. Pár százezer minimum. Esetleg nem árt megterveztetni, ami szintén kb. a becsült bekerülési költség 5%-a.

  Nem árt egy normális épület vizesblokkal, ami a minimum egy ilyen létesítménynél. Te se szeretnéd, ha vendégek körbepisilnék a lőteredet. A hölgy látogatókról nem beszélve.

  Nézd meg a szövetségek országos versenyek rendezésére alkalmas lőterekkel szembeni elvárásait. Nagyon bosszantó, ha 1 lőállással kevesebbet engedélyeztetsz, mint a minimum. Ha klub-ot akarsz, ahol a tagok rendszeresen látogatják a lőteret és otthagyják a pénzüket, kell rendezned minősítő versenyeket. Nem tudom, milyen vizsgáid vannak már, de lövészetvezetői, versenybírói a minimum. Ha akarsz elöltöltőzni is, lőpor és csappantyú kezelői kinevezés kell. Ennek feltételei a semmi és a fegyverkereskedői+extra pszichológus elvárások között erősen szór, attól függ, melyik RK területéhez tartozol.

  Nemárt pár klubfegyver is, hogy azok is tudjanak lőni, akiknek még nincs. Ez szintén pár millió. A saját fegyvereidet ugye nem engedheted át engedéllyel nem rendelkezőnek.

  A mi lőterünk 1995 óta van meg. Már akkor évekbe került az engedélyeztetés. Érdemes belegondolni, hogy a legközelebbi lakott terület milyen messze van. Nem nagyon fogják szeretni azt a polgármestert, aki 1-2 km-re a várostól-falutól lőteret engedélyez a zaj miatt. Megfelelő széljárás esetén 3-4 km-e elhallatszik a nyitott lőtér zaja, pláne, ha hajóágyúkkal akarsz lőni.

  Ha lőteret akarsz üzemeltetni, kell egy egyesület, vagy vállalkozást kell indítanod ebből a célból, magánszemélynek lőtér létesítés nem engedélyezhető. Egyesület min, 10 fő. Vállalkozás indítás, könyvelő, adók, stb…

  A 70 fő körüli létszám mellett és úgy, hogy nálunk lehet skeet-et is lőni, hetente 1x nyitvatartással és jó idő esetén 30-40 lövésszel sem termel ki annyit, ami egy normál magyar bérnek megfelelő bruttó bevételt hozna. A pontlövészet közel nullszaldós, a koronglövészet hozza a pénzt, meg a vadászok, akik szezon előtt-közben puskát akarnak belőni. Ha drága vagy, hozzád se jönnek. Ha olcsó vagy, nem termeled ki még a fenntartás költségeit se. Persze, ha 0 szaldós akarsz lenni, az biztos megoldható, de marha sokat fogsz melózni. Mi 5-en vagyunk aktív lövészetvezetők, és társadalmi munkában csináljuk. Nagyon sok meló.

  Egyedül nem lőhetsz balesetvédelmi okból. Kell még egy 18 évnél idősebb személy, ha magad lövészetvezető is vagy, amíg te lősz. Ebből máshol már volt büntetés.

  Ezek csak szösszenetek, de érdemes utána számolnod. Mindjárt rájössz, hogy a legdrágább tagság is olcsóbb. Nem beszélve a felelősségről.

  Üdv:

  Balázs

  Szia Nyomkeresö!

  Elnézést a helyesirásért, csak német billentyüzetem van.

  Hol laksz helyileg? Biztosan akad lötér a köteledben, csak nem tudnak róla, hogy lehet náluk löni. Ha jól emlékszem minden lötéren lehet muzeálissal löni, ahol .22 LR-el lehet. Magyarul mindenhol, ami nem csak légfegyveres lötér és nincs extra korlátozás.

  A lötér kialakítása komoly összeg. Nem a kiépítés hanem a járulékos költségek+engedélyeztetés.

  Megélni belöle pedig nem fogsz, hacsak nem valami nagyváros közelében vagy és van egypár klub, akik folyamatosan nálad lönek. Pontlövészet egyébként sem hoz annyi pénzt, hogy csak arra hagyatkozz és megélj belöle.

  Mi is agyaltunk rajta eleget!

  Üdv.

  Balázs

  Real lovedek kenesehez megfelelo a faggyu/mehviasz/szintetikus motorolaj (olivaolaj) keverek? A bordak kozotti kitoltes, vagy a vekony, martott bevonat a megfelelobb?

  Szia NChris!

  Az .54-es REAL-t mártani szoktam 20% méhviasz és 80% ipari faggyú keverékbe. Télen egy kicsit kemény, akkor tiszta faggyút használok, nyáron biztosan müködik 25-30°C-ig. Kencézni próbáltam, de a töltésnél a fele a kezemen maradt, mikor a palástját kellett fognom. A csöszáj letolja a felesleget. Semmi ólmozódás a hawkenemben Swiss 3Fg-vel. 2600J-ig (.54 , 300 grain tiszta ólom) OK volt!

  Üdv:

  Balázs

  Sziasztok!
  Investarms kovás Hawken elkelt.

  Üdv: Balázs

  Sziasztok!
  Eladó sorba került Investrams Hawken .54-es jobbkezes kovás puskám, nagyon jó, szinte gyári új műszaki állapotban, 100 lövés körüli lövésszámmal (4-5x volt lőtéren). Érvényes műszaki kártyával, gyári dobozával együtt (mostani új ár 499€). Adok még hozzá-az árban benne foglaltatik- 10 db csiszolt achát kovát (2,2 €/db), egy felporzó flaskát (4-5.000 HUF), és egy teljesen új serpenyőfedelet, ami betét edzett és nem anyagában átedzett, mint a gyári így jobban is szikrázik (38€). A fegyverhez van még egy saját gyártmányú tusahosszabbító, bőr toldat, polifoam betéttel és egy impregnált bőr lakattakaró.
  A fegyver lőképe belövés után, 50m feltámasztva (a két jobb oldali lövés volt a belövés közbeni állítás) lásd a mellékletet.
  Irányár 105.000 Forint. A fegyver Sopron mellett, Harkán megtekinthető, vagy előzetes egyeztetés után, Kapuvár mellett a lőtéren kipróbálható. Csere, beszámítás nem érdekel.
  Ajánlatokat ide várok. Egyeztetés privát mailben.

  Üdv:
  Balázs

  Mellékletek:

  Szia Tuco,

  A téma ugyanaz. Ha egy ilyen hajóágyúval lövöldözöl feketelőporral, ráadásul a törvényes 2500J felett, a visszarúgás miatt számíthatsz külsérelmi nyomokra a fém tusatalp miatt. Tök mindegy, hogy elöltöltősbe teszel 100 grain feketelőport, vagy a szerelt lőszeresedbe. A fizika ugyanaz (Newton III. törv).

  Délben írtam valamit, de sajnos elszállt. A távcső amit kinéztél szerintem felejtős, inkább a nyílt irányzék. Wasicuya kolléga is erre utalt. Se kapáslövés, se esti les, se cserkelve gyors célra kapás nem optimális.

  Lőszernél a 45-70 re szavazok Nitro lőporral. A 110-120 grain feketelőport nem biztos, hogy a puskád csöve egyáltalán hasznosítani tudja ( a lőpor nem 100%-ban ég el az alatt, hogy a lövedék a csőben tartózkodik). Sajnos még lassabb Nitro lőporral is előfordul N160 pl-saját mérés 2 hete. Ha van Chronográfod, meglepődsz. Én a Zuave-nál jutottam el odáig, hogy a 33″ cső ide vagy oda, egy bizonyos 2F töltet fölött már csak a visszarúgás növekedett, a lövedék sebessége nem. Át is álltam 3F-re. Itt ki lehetett tolni a sebességet, de vigyázni kell a nyomásra. Viszont a visszarúgás brutál lett. Ha gyakorolni akarsz, vagy be akarod lőni a puskádat, számíts a fájdalomra. A perkussziós Sharpes-odban szerintem nem biztos, hogy 2500J-os tölteteket lőttél. Talán 70-80 graint tettél bele max? Mennyi lehetett a torkolati sebességed? Elérte egyáltalán a 2500J-t az energia? Régen nem volt energia korlát. Se az indián nyilaknál 50# se a puskáknál 2500J. Ezért lehet, hogy az akkor fullra töltött lőszer, amivel bölényt lőttek, ma illegális lesz. Ezekre is kell gondolni. Ha hüvelybe tuszkolod ugyanazt a 70 graint, attól még ugyanannyi energiát ad le. Az 54-es kaliberben 100-110 grain Swiss 3Fg felett éri el a 2500J-t és rúg mint a veszedelem.
  A 45-70-hez kapsz Európában is hüvelyt legalább. A többi eléggé egzotikus, és az USA beszerzés nem éppen zavartalan a fegyverimport korlátozások miatt. Ha megnézed a nyugati online shop-ok kínálatát, látni fogod, hogy az USA gyártók termékeinek nagy része nincs raktáron, és azt se garantálják, mikor jön legközelebb. Lásd Grauwolf-ékat.
  Lövedéket .45 kaliberben inkább önteni kell, mert a tengeren innen nem nagyon gyártanak ilyet köpenyesben. A 308-as kalibert kivéve pedig a beszerzés akadozik-USA. Az ólom lövedék sebessége pedig szintén behatárolt. Nem visel el olyan sebességet, mint a köpenyes lőszerek.
  A 45-110 vagy 45-120 hüvely ára pedig egyenesen brutális ha kapsz egyáltalán. A 45-70-hez ráadásul majd minden matrica gyártó készít matricát, ami szintén nem utolsó.

  Szívből remélem, hogy megvalósul az álmod és itt olvashatunk majd az elő vadad elejtéséről. Amit írtam, gondolatébresztőnek szántam. Egy ilyen fegyver beszerzése nem olcsó mulatság, ráadásul, ha nem válik be, csak messze áron alul tudsz tőle szabadulni, hiszen engedélyköteles kategória és erre a kategóriára (ár, kaliber, kivitel) nincs túl nagy kereslet kis hazánkban.Ha van lehetőséged, próbáld ki egyszer a szereltlőszeres verziót, esetleg mérjetek sebességet, hogy tudd, mire számíthatsz feketelőporral, és nitro lőporral. Le merném fogadni, hogy az MKH-ban szívesen segítenek választ kapni a kérdésedre. Ha már van újratöltő vizsgád, biztosan ismered Kalamár Ödönt és Szabián Norbit. Náluk elhivatottabb és tapasztaltabb fegyverszakértővel még nem találkoztam.

  lásd még:http://www.kaliber.hu/cikkek/vadaszat-es-loszerujratoltes.html (SC cikke a 45-70 utántöltéséről-ő se lő 100m fölé a röppálya miatt).

  Üdv.
  Balázs

  Szia Tuco!

  Elöre elnezest kerek, nincs magyar billentyüzetem.

  Szoval az eset menthetetlem :-).

  Tavcso ügyben: az altalad emlitett tavcso celloveszetre es max. korlatozottan nappali vadaszatra alkalmas, de kapaslovesre tuti hogy nem. A latomezeje is szük es a szürkületi erteke rosszabb, mint ha szabadszemmel neznel. Tudom ez az autentikus. De ezzel csak magadat hozod hatranyba.

  A löszerröl: mit akarsz löni, elefantot? 535 grain az 34,6 grammm! Ha ezzel valaminek odapörkölsz, minimum kibelezed, de lehet hogy egyszerüen cafatokra szakad. Nem csak 2 mazsas vadkanok es kapitalis bikak fognak jönni. Gondolj özre, dam/gim tarvadra, süldöre, malacra is. Kezdö vadasz ezeken kezdi, nem mindjart 13 kg-os bikat lö. Ha a lövedek expanziv, erre szamithatsz. Ha nem az, hanem kemenyitett olom, akkor meg atmegy rajtuk minden deformacio nelkül (Balázsék elöltöltössel szinte mindig atlöttek a vadat, es az nincs ilyen energiaszinten es tuti lagy olom).

  Javaslom letölteni a Hawke bench rest calculatort, vagy a Hornady oldalan megnezni a ballisztikat. Mennyit kell majd föle tartanod (earulom, nem cm-es, inkabb dm-es nagysagrend lesz 100 m fölött meg nitro löporral is.

  A 45-70 inkabb tünik realisztikusnak, ahhoz valoszinü kapsz emberi aron löszert, vagy hüvelyt is. De egyet ne felejts el, a lövest neked ki is kell birni! Hunyorogva, felve löni egyenlö a hibazassal. Egy ekkora golyobis megfelelö feketelöporral alapakolva rendesen idegsorvadast idez elö a tusatalp behatasi övezeteben. A Zouav-om 440 grain-es REAL lövedekkel (.58 kaliber) 2900J mellett kibirhatatlan. 5 löves utan elkezdett zsibbadni a vallam, es csak 1 het mulva hagyta abba. A lila foltok tovabb megmaradnak :-). Ugyanez vonatkozik a könnyebb, de kisebb kaliberü .54-es Investarms Hawkenre is 2500J körül 300 grain-es REAL-lal. Szintén réz agytalp. A nem gumi agytalp, a nagy energiaju lövedék, a feketelöpor intenzivebb visszarugasa a nitro löporhoz kepest még a nehez katonapuskat is ügy odavagja, hogy a kulcscsont majd beletörik. Ezt ülve, feltamasztva, kenyelmes testhelyzetböl löttem. Ez kb. 100-120 grain Swiss 3Fg körül kezdödik. Szamold ki 535 grainre, ez mit jelent !

  A Nitrolöporbol normalis esetben nem pakolnak 70 graint a lövedek ala egy 70 grain feketelöporra tervezett fegyver eseten. A megfelelö töltesi könyvekben talalsz adatokat, bar inkabb cellöveszetre. A Lyman az öntött löszerekröl kiadott könyveben van biztos töltet, vagy ugyanebböl a sorozatbol a feketelöporosban (bar az idiotabiztos, mert nem fer több feketelöpor a hüvelybe, es azt mindenkeppen ki kell töltened valahogy) de inkabb.

  Hol laksz egyebkent? Ha Sopron környeken jarsz, összehozhatunk egy kis löveszetet, hogy a fenn leirtakat a gyakorlatban is kiprobalhasd.

  Ha megteheted, vedd meg a puskat sprotra, szorakozasra es veszel magadnak egy kisebb kaliberü ismetlöt (hasznaltan is jo, en pl. 100 eves hadipuskaval vadaszok (Carl Gustav), ami eddig tökeletesen bevalt gimszarvasig mindenre. Arra tehetsz egy megfelelö tavcsövet, aminek jo a szürköleti erteke. A Zeiss Jena regi 6X42-es tavcsövei meg autentikusak is lehetnek egy hadi agyazasu puskan. Most is lehet szerezni belölük, es 1-2 tizezerert adjak.

  Üdv:

  Balazs

  Tisztelt Fórumtársak! A segitségeteket szeretném kérni mivel e-téren nincs tapasztalatom. Most fogom elkezdeni a vadásztanfolyamot és mint tisztesges western lövész az első vadászfegyverem egy sharps lesz! Viszont a kaliberrel nem jutok dűlőre, ebben kérném a segitségeteket! Most,hogy a lőszerutántöltés lehetséges elérhetővé vált minden kaliber. Nekem egyértelműen a nagyok a kedvenceim: .45-110 & .45-120 csak kérdés,hogy szükséges-e ez az itthoni viszonylatban vagy maradjak a .45-70-nél? Arról nem is beszélve,hogy a fegyver is jóval drágább. Amire a fegyvert szeretném használni az elsősorban vadászat(szarvas,vaddisznó) és hosszútávlövészet. A két kinézett fegyver: – DP sharps sporting .45-70 – DP sharps quigley .45-120 A fegyvert feketelőporral utántöltött lőszerekkel szeretném használni. Köszönöm a segítséget!!! Tuco

  Tisztelt Fórumtársak! A segitségeteket szeretném kérni mivel e-téren nincs tapasztalatom. Most fogom elkezdeni a vadásztanfolyamot és mint tisztesges western lövész az első vadászfegyverem egy sharps lesz! Viszont a kaliberrel nem jutok dűlőre, ebben kérném a segitségeteket! Most,hogy a lőszerutántöltés lehetséges elérhetővé vált minden kaliber. Nekem egyértelműen a nagyok a kedvenceim: .45-110 & .45-120 csak kérdés,hogy szükséges-e ez az itthoni viszonylatban vagy maradjak a .45-70-nél? Arról nem is beszélve,hogy a fegyver is jóval drágább. Amire a fegyvert szeretném használni az elsősorban vadászat(szarvas,vaddisznó) és hosszútávlövészet. A két kinézett fegyver: – DP sharps sporting .45-70 – DP sharps quigley .45-120 A fegyvert feketelőporral utántöltött lőszerekkel szeretném használni. Köszönöm a segítséget!!! Tuco

  Tisztelt Fórumtársak! A segitségeteket szeretném kérni mivel e-téren nincs tapasztalatom. Most fogom elkezdeni a vadásztanfolyamot és mint tisztesges western lövész az első vadászfegyverem egy sharps lesz! Viszont a kaliberrel nem jutok dűlőre, ebben kérném a segitségeteket! Most,hogy a lőszerutántöltés lehetséges elérhetővé vált minden kaliber. Nekem egyértelműen a nagyok a kedvenceim: .45-110 & .45-120 csak kérdés,hogy szükséges-e ez az itthoni viszonylatban vagy maradjak a .45-70-nél? Arról nem is beszélve,hogy a fegyver is jóval drágább. Amire a fegyvert szeretném használni az elsősorban vadászat(szarvas,vaddisznó) és hosszútávlövészet. A két kinézett fegyver: – DP sharps sporting .45-70 – DP sharps quigley .45-120 A fegyvert feketelőporral utántöltött lőszerekkel szeretném használni. Köszönöm a segítséget!!! Tuco

  Szia Tuco!

  Nem akarom az észt osztani, mindenki maga dönti el, mivel szeretne vadászni. Egy viszont lényeges, hogy a vadnak a lehető legkevesebb szenvedést okozzuk. És ez nem csak az energián múlik, hanem a jól elhelyezett találaton is.
  Mielőtt fegyvert választasz, mérlegeld, hogy hol fogod tudni használni. Milyen irányzékkal, milyen távra, milyen vadászati módra.
  Csak nyílt irányzékkal a lehetőségek eléggé szűkek: cserkelés, esetleg les (bár itt meg kell várni amíg kivirrad, vagy el kell tudni fogadni, hogy nálad 1/2-3/4 órával korábban van vége a vadászatnak. Ha disznóra is akarsz vadászni, az esetek 90%-ában nem fogsz tudni lőn, mert az intenzíven vadászott helyen átálltak teljesen éjszakai életmódra. A diopter szerintem alkalmatlan a vadászatra, bár ezt Balázs szerintem úgyis megírta. Az általad felsorolt két fegyver egyikét se rondítanám el távcsővel, tehát a nyílt irányzékra vonatkozó részt fontold meg. A vadászias lőtáv ezért lerövidül 70-100m körülire. Most felejtsük el Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond nyílt irányzékos 250m+ távlövéseit a szavannán.
  Cserkelve tudsz majd vele vadászni, ha nem gond ezen eléggé orrnehéz fegyverek nem csekély tömege. Kézben hordozva, lövésre készen még az M48-as Mauserem céltávcsővel is elég, pláne, ha árkon, bokron, több km-en keresztül cipeled, másik kezedben a lőbottal. Jó fizikumú kollégám a drillingje 4 napos reggel-este cipelése után vette fontolóra, hogy beruház egy ismétlő fegyverbe, pedig őt terepjáró vitte a területre, én pedig gyalogoltam mindenhova.
  A másik dilemma, hogy vadásztársasági tag vagy-e, avagy bérvadászni szeretnél? Tőlem már kérdezték meg bérvadászaton, hogy a vinni szándékozott fegyverem kalibere mekkora. Ha nem viszed el a húst, aggódni fognak a vadásztatók, hogy tönkre lövöd a felét, és így a vadhús eladásnál csak II. vagy III.osztályú árat kapnak majd, ami szintén nem kevés pénz egy nagyobb vadnál. Ugyanez befigyelhet a saját társaság esetén is. Függetlenül attól, hogy a feketelőporral töltött lassú lövedék nem fog akkora roncsolást végezni, mint a ma divatos .338-as vagy .300-as magnumok. De ezt ők nem fogják tudni…

  A következő téma a lassú lövedékből ered. Ez céllövészetnél nem gond, de ahogy azt itt is olvashattuk,például az elöltöltősöknél is inkább a kisebb tömegű, tehát jobban felgyorsítható lövedéket részesítsük előnyben a nagyobb tömegű, de lassabb lövedékkel szemben. Ez a röppálya ívén fog megmutatkozni. Ha gyorsan tudsz az irányzékon állítani és jó a távolságbecslő képességed terepen is (nekem ez nem jött össze, de több ismerősöm is arról panaszkodik, hogy alábecsülik rendszeresen a távot-így lőttem 150 helyett 290m-ről egy sutát), akkor nincs gond. Viszont célpontáthelyezés nélkül csak lapos röppályával tudsz eredményesen és etikusan vadászni-nem véletlen az 1800-as évek végének katonai trendje a kisebb kaliberű, gyorsabb, laposapp röppályájú lövedékek irányában történt elmozdulás. Mint ahogy tudod, a feketelőpornak megvan a maga korlátja, nem tud több sebességet produkálni egy adott csőhossz mellett akkor se, ha kétszer annyit töltessz a lövedék mögé. Ezért, hogy elérd a törvényes 2500J-t, nehéz lövedéket kell használnod=görbültebb röppálya. Ezen segíthet, ha van az adott kalibernek nitro lőporos töltetkombinációja is.

  Utolsó pont amin el kel gondolkodni, hogy az ismétlés lehetősége lassul az egylövetű fegyver esetén. Ha 2 másodperccel is, de lassul. Senki nem sétál az erdőben úgy, hogy a puska mellett cigaretta módra ott van a kezében a tartalék töltény. mint azt néhány hajtóvadászatról készült filmben látjuk… Cserkelésnél OK az egy lövés, bár ha a vad megtántorodik, rám mindig rám szólt a vadőr, hogy töltsek GYORSAN ismét csőre, hátha elmegy. Ha újratöltöd a nem csekély árú hüvelyeidet, utána megy a szitkozódás, hova esett, vagy zsebre tettem-e. Én a felét a vadászaton ellőtt töltényhüvelyeknek így vesztettem el.

  Ha már van vadászati tapasztalatod akár családtag révén, akár te jársz rendszeresen vadászni ismerőssel, esetleg más módon, elnézést kérek a hosszúra sikerült felvezetés miatt. Én úgy látom (csak az én saját véleményem) hogy ezek a hajóágyúk a maguk korában a csúcson voltak, most azonban sajnos nem a mai kor rohanós követelményeihez igazodnak. Amikor több ezer bölény volt a prérin, és egy dombtetőről kényelmesen halomra lehetett lőni őket, fényes nappal, ez a fegyver volt az igazi. Közép Európában, főleg fedett, erdős, bozótos területen cipelni túl nehéz, túl hosszú (nem véletlen hogy az elöltöltős vadászfegyvernek készült replikák csöve sem eszeveszetten hosszú a bozótban bujkálás és a kapáslövések miatt), nyílt irányzékkal és feketelőporral töltve az elöltöltős kategória felső határát csak a tűzgyorsaságban múlja felül. Ha bérvadászol, a vadőrök zöme nem fog szeretni, mert veled SOKKAL közelebbre kell majd becserkészniük a vadat, nem állhatnak meg a tábla szélén, hogy ott van, alig 200-250m, “tessék lőni ezzel a hosszútáv puskával”. Vagy belehajszolnak az esztelen távlövöldözésbe, vagy eredménytelen leszel. Több hely van, ahol az íjas vadászatért felárat kérnek (valószínű a több munkát igénylő közelre lopakodás miatt). Mondom ezt úgy, hogy 3 elöltöltős puskám van, és a legkisebb 54-es kaliberű. Az elöltöltős vadászvizsgát is le fogom tenni, amint meghirdetik az elsőt. Tehát nem a régi fegyverekkel van gondom, csak mint kezdő vadásznak nem ajánlanék egy ilyen első fegyvert.

  Üdv:

  Balázs

  Köszi! Akkor még egy kérdés: Van egy Remington 1858 NMA SS. és ezt a tulajdonságát csak ma fedeztem fel. A keret és a töltőkar nem mágnesezhető a többi igen. Mi indokolja a kétféle ötvözet használatát? Szép estét!

  Sz

  Szia Szita!

  Az austenites acélok remek korrozióállóságukkal és szívósságukkal tűnnek ki. ASME 300-as sorozat, vagy ahogy EU-ban ismerik 1.4401/1.4403. Még alacsony hőmérsékleten is. Ezért alkalmazzuk extrém alacsony hőmérsékletű nyomástartó edényekhez akár -200°C-ig is. Viszont a rágógumi acéloknak van egy rossz tulajdonságuk, mégpedig hogy csapnivaló a szakítószilárdságuk. Ráadásul pl. a 316-os rozsdamentes acélt okádja minden acélgyártó a legnagyobb mennyiségben és ezért az ára is elég baráti. 5-6 €/kg ami a minőségi szénacélok árához áll közelebb.

  A martensit-es acélok, amik mágnesezhetőek, hőkezeléssel elég magas szilárdságra vihetőek, keményíthetőek és jó a kopásállóságuk is. ASME 400-as sorozat. Viszont szigorúan tilos őket nyomásrató berendezések falához használni! Ezt nem értem, akkor hogyhogy a cső ebből készült? Spagettifeszítő testvéreink híresen jók ebben a témában (nem ironikusan mondom, tényleg így van) A cégemnél szelep ülékeket, szeleporsókat, zárótesteket csinálunk belőle. Ára szintén nem egetrengető. Kerethez és az egyébként is nagy igénybevételnek kitett töltőkarhoz nagyon jó lehetne. Nekem a nem rozsdamentes NMA-on a töltődugattyú csapfurata volt az első ami feladta. Ovális lett. Austenites acéllal ott nem is próbálkoznék a kis keresztmetszet miatt.

  u.i. A metallográfusoktól az esetenként slendrián fogalmazásért előre is elnézést kérek.

  Üdv: Balázs

  Szia Conquer!

  A marhafaggyút tuti nem fogod kiolvasztva megvenni. Ha kapsz, mint azt Nobody kolléga leírta csakis a hentesnél, és persze kiolvasztatlanul. Ahogy amerikai kollégák írják, az így nyert faggyút a hűtőben kell tárolniuk, mert megromlik. Ők használnak még birkafaggyút  :wacko:  és szarvasfaggyút is (pesze aki vadászik, ez ingyen van. Ősszel én is lefaragtam vagy 5 kg nyerset a 2 szarvasborjúról, pedig zsenge jószágok voltak. Javaslatom, hogy bemégy egy csőszerelő boltba, nem barkácsáruházba, olyanba, ahol horganyzott csőidomokat is árulnak, meg acélcsövet víz-fűtés szerelésre, meg kócot a tömítésre, és kérsz IPARI faggyút. Nálam ez működik több mint egy évtizede. Az első adag kencét 2004(!)-ben csináltam. Még van belőle és használtam tapaszhoz, mártva minnié-re és REAL lövedékekre, valamint felkaparva revolver dob kenésre a golyó felett, mielőtt áttértem a pasztillára. Azóta is friss illata van, nem romlott meg és az állaga is ugyanaz. Ekcémát se kaptam tőle, szóval nem brutál vegyszer. A csőben nem rakódik le és tutira nem ólmosodik tőle a cső.

  A másik beszerzési forrás a borászati szaküzlet. Ott is lehet venni. Ők a fahordók tömítésére árulják (75 dg-os hengerben) kb 1000-1500 HUF. Ha jól tudom a hordó fenekének a nádazására és az ajtó nádazásának borhatlanítására árulják.

  Szóval ha nem akarsz sokat áldozni rá, és nem tudsz otthon olvasztani, ez lehet egy alternatíva.  Bár egy olvasztást tuti nem úszol meg, amikor az összetevőket összekevered. Az mehet a mikróban (saját felelősségre) dunsztos üvegben.

  Az ipari faggyú tisztán ilyen időben tökéletes pl. a Lee REAL lövedék kenésére is. A faggyút megolvasztod, a lövedéket pedig talpával lefelé bemártod az olvadt kencébe. Csipeszt használj, ha nem akarsz égési sérüléseket! Ha ügyes vagy, a lövedék csúcsa nem lesz olyan, csak a vezető bordák. A gyertyamártáshoz hasonló. A lövedéknek hidegnek kell lennie és nem hagyd benn sokáig, különben felmelegszik és nem marad rajta a faggyú. Utána zsírpapírra, vagy alufóliára állítom. Ugyanez működik minnié-vel is.

  Üdv:

  Balázs

  Sziasztok!

  Nem kellett sokáig várni. Ma este egy gim borjú esett. Kb. 70 kg zsigerelve. Egy kimenetel, egy vad. Már kezdünk belejönni. ;-)   Szintén Carl Gustav + Hornady SST combo. Cserkelve, az utolsó lővilágnál esett. Hál’ Istennek a hold is segített, pláne az utánkeresésben. A lövéskor előre lépett, így a májat és a lépet érte a lövés. ca. 80-100 méterről. A vadat átütötte. Vér a rálövés helyén nem volt, csak később úgy 80 m-re odébb pár csepp. Nyílt területről beváltott egy bozótos-fás sűrűbe. 20 perc keresés után a sötét dzsindzsásban -majdnem négykézláb- már majdnem feladtuk, amikor még egy sugallatra az ellenkező irányba indultam és meglett. Már kimúlt. 100 m -t vitte el a lövést, gyenge vérzéssel a végén. A kilövés nem sokkal nagyobb a belövésnél, míg a máj és a lép szétrobbant. A lövedék nem, vagy csak enyhén gombásodott, szilánkokat a lövedékből nem találtunk. Bár megtette a dolgát és a vad értékes részét nem tette tönkre. Szerintem a másodlagos hidraulikus sokk és a kis izomszövet roncsolás miatt ideális konyhavadász lőszer. A vad nem megy el kóborolni, ha a lövés rendesen ül. Reggel 2m-t, este 100m-t tudott megtenni. Átütő erő tekintetében sincs ok a panaszra. Szeretem ezt a fegyvert. Ahova célzok, oda megy a lövés. Nagyon jóindulatúan viselkedik, bár súlyra elég nehéz, ahogy a hivatásos vadász megjegyezte. A svéd kollégáim jávorszarvasra (!) vadásznak vele, nagy megelégedéssel Norma Vulcan, meg Orix lőszerekkel. Bár ezeket az én fegyveem nem viszi jól. min. 7-8 cm a függőleges szórásom, és több mint 30 m/s a sebesség legnagyobb eltérése, saját cronograph-os mérés alapján. Nekem eddig a legkisebb sebesség szórásom 4 (!) m/s volt 5 lövésből, és egy árazó cetlivel leragasztahtó 2-2 lövés 100 m-en (ellenőrző lövés vadászat előtt).

  A képen a lövés kimeneti oldala látszik.

  Tisztelet a vadaknak, akik az életüket adták a szórakozásunkért!

  Remélem, nem baj, hogy lőtt vadról véres képek vannak. Ha a moderátorok úgy vélik, nyugodtan kitörölhetik a képet, és többet nem teszek fel ilyet. Bár ez egy szakmai fórum.

  Folyt köv. legalábbis remélem :-) .

  Üdv.

  Balázs

  Mellékletek:

  Sziasztok!

  Remélem jó helyre írok. Tegnap és ma megsétáltattam két hadipuskámat egy tarvad vadászat ürügyén.

  Eredmény:

  Tegnap este egy dám borjú (zsigerelve 25-30 kg között) 55 m-ről M48 Jugo Mauser, 8X57IS, saját töltésű lőszerrel, 175 gr. Sierra pro hunter lövedékkel). A lövedék a szívet éppen elkerülte, a tüdőt viszont átütötte. Borda között ment be és a másik oldalon szintén borda között ment ki. Nem volt nagyobb a bemeneti nyílás, mint a kimeneti. Ez a zsenge fiatalúr nem volt képes felgombásítani a lövedéket, ami egyrészt jó, mert húsvadászaton vagyok, másrészt viszont azt mutatja, hogy csak keményebb vadra alkalmas a lövedék, vagy úgy használhatatlan, ahogy van. kb. 10 m- ment el és az álé másik oldalán a bokrok között ott feküdt. Vér csak egy fröccsenés volt, egy m-el az összeesés helyétől. Mintha nyíllal lőttem volna át… Mellesleg az első nagyvadam. :yahoo:

  Ma reggel iszonyú szeles idő volt. A vad behúzódott a sűrűbe. Mai alanyom egy Karl Gustav rövid csövű veziója (made in 1916). Lövedék egy Hornady SST 140 gr-es lövedék. Lövés kb. 50 m-ről cserkelés közben, szabadkézből. Szintén töltött lőszer. Esett egy dám tehén. Mivel mire megcéloztam már hátat fordított, és lövés közben bemozdult, a jobb hátsó combon ment be a lövés és a vesepecsenyét összeroncsolva állt meg a test közepén. Kimenet nem volt. Azonnal leült és már nem tudott felállni. Vérnyom bőviben volt. Még a képen is látszik. Aztán kétszer az őt takaró buckába lőttem… Állva még a teljes teste látszott, meg hát addigra kijött rajtam a vadászidegesség is… Kegyelemlövést aztán puskavégről kapta.

  Szóval eddig két mausert avattam fel, két vadászati alkalommal. Mindkét pusek jól teljesített, hiába a kor. 

  Folyt köv.

  Üdv:

  Balázs

  Mellékletek:

  Sziasztok! Egy kérdésem lenne a “gyakorló” N-SSA lövészekhez. A papírhüvelyes töltényt a dobba töltés után kell-e zsírozni? Kisérleteztem, hogy a papírtölténybe tettem a korábban leírt zsírtablettát, de ahol éríntkezett a tablettával, ott nem égett el rendesen cigipapír. Következő próba, a kész töltényt egy pillanatra belemártottam a nitrátos folydékba. Valamivel jobb lett az eredmény, de maradt még egy kis szalag az említett érintkezési ponton. Tehát ezért kérdezném, hogy ennél a lövészetnél kell-e a zsírzás. A pontlövészetnél olvasva az idei nemzetközi szabályt, nem kötelező a dob zsírzása. Várom a javaslatokat. Korábban igértem, hogy a zsírtablettával kapcsolatos tapasztalataimat megosztom veletek. A korábban leírt keveréket elkészítettem,az eszközöket beszereztem-elkészítettem, tablettákat kiszaggattam. Az általam használt R&S revolvernél a lőpor 15gr, a dara térfogatát csökkentenem kellett a tabletta miatt kb. 20-21gr-re, majd erre jött a tabletta ami 6-7mm vastag, és végül a ,454-es RB lövedék. A fegyver szórása nem változott, a csőbe lerakodó égéstermék mennyísége viszont drasztikusan csökkent. A képen a tapasz az első, majd a második kihúzás után készült. Tabletta nélkül korábban megértem a tapaszt letolni a csövön. Zsír lerakódást a dob és cső körül nem volt, viszont a dobot egy vékony film szerű réteg rakodik le. Ez nem zavaró, egy laza törléssel eltávolítható két töltés között. Összefoglalva, nekem bejött ez a tabletta, ezt használtam már az idei OB-n is.:-)) Üdv: Cajga

   

  Szia Cajga!

  Örülök, hogy bejött az innováció. Azon agyalok, lehetne-e esetleg ugyanezt a módszert használni egylövetűhöz is? Ha nem Swiss lőport használsz, vagy hosszú lövedéket, mint a Lee REAL, kevésbé koszolódik a cső, illetve nem olyan dzsuvás a töltés után a kezed. Ráadásul gyorsabb is tölteni. Hátha számít 1-2 kört?

  Ha valakinek még van a pasztillákkal tapasztalata, örülnék, ha megosztaná. Hadd hízzon a májam :-). Kíváncsi lennék, Chariot Kolléga kipróbálta-e már. Hátha visz bele egy kis vegyész turpisságot.

  A grease cookie az eredeti angol neve a cuccnak. Magyar névadás még nem volt. Csak zsírpasztillának neveztem el, bár nem biztos, hogy akkurátus a megnevezés. Van valami ötletetek?

  Üdv.

  Balázs

   

   

  indemellet a cigipapíros patron elvileg jó magában is, nem kell plusz nitrátozás, nekem elégett a dobban maradék nélkül.

  Szia Cajga!

  Nekem ugyanez játszott be a papírtölténnyel, pedig extra vékony cigipapírt használtam. A 2. és 3. dob között már 50% fölé ment a csütörtökös lövések száma. A papír kis darabjai eltömték a lőkúpok furatát. Tőbb, mint valószínű, hogy az el nem égett ragasztócsík maradványok voltak, amiket a következő töltéskor a dobkamra aljára toltam. A nyomás aztán szépen belepasszírozta őket a gyújtófuratokba.

  Azóta normál módon töltök, még ha macerásabb is.

  Üdv: Balázs

   

   

  Szia Cariot!

  Túl vagyok tobb mint 300 lövésen. Eddig zero lerakódas, ami ne jött volna ki bronzkefével. Bár a baby popsitörlő a Swiss lőport simán kihozza tapasz kihúzóval.

  A köztes fojtásra ott a pont. Bár találtam a lőlapon  kenőanyagot. A 12-es lyukasztóval kivágott karton korongot szoktam a zsírpasztilla fölé tölteni. Lőpor, gríz, zsír, karton, golyó a töltet. Nobody kolléga a megmondhatója, hogyan működik. A karton gyürüs mappa elválasztó lap.

  üdv:

  Balázs

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 30