Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Nekem személy szerint a “sárkány” jobban tetszik :D Főleg a kanócos lakat kapcsán ül szerintem a kifejezés nagyon.

  “Apróvadra söréttel,nagyvadra golyóval” már a régiek által is kimondatott,mind ahogy” szárnyast röptében ,szőrmést futtában” illik lőni.Ezt így tanultuk,ti nem? üdv Attila

   

  De. Csak nem errol volt szo :) ertelmeztem a jogszabalyt, ez minden. Nyilvan nem .45 golyossal megyek szalonkazni :D Ellenben aranysakalt, rokat meg inkabb azzal lonem. :)

  Magyarul ha aprovadazni vagy ozre mesz, akkor a 45cm feletti csohosszu, .45 puskadat is kiveheted a szekrenybol, mert az mar tudja az 1000j-r, (ezert van also kaliber minimum, mert a .32 nem fogja tudni az ezret), ha pedig disznot akarsz, akkor a .50 vagy afelettit veszed ki a szekrenybol :)

  Bocsi, tudom hogy nem Balázs vagyok, de a 71-es paragrafusban van leírva hogy mire mekkora erővel és mérettel lehet vadászni. 7-es pont: 45-ös mérettől kisebb nem engedett. 25-ös pont: gímszarvasra stbstbst 2500J, őzre 1000J-nél kisebb nem engedett. A 67-esben meg a hosszra való kitétel (45 centiméter).

  Szia Balázs! Mindig valahol előhuppan ez e 2500J. Azt tudom, hogy nagyvadra ez az ajánlott, de a törvényben változatlanul csak a .45 és 45 cm van. Ugyi? üdv: A.sam.

  Bocsi, tudom hogy nem Balázs vagyok, de a 71-es paragrafusban van leírva hogy mire mekkora erővel és mérettel lehet vadászni. 7-es pont: 45-ös mérettől kisebb nem engedett. 25-ös pont: gímszarvasra stbstbst 2500J, őzre 1000J-nél kisebb nem engedett. A 67-esben meg a hosszra való kitétel (45 centiméter).

  Szia Balázs! Mindig valahol előhuppan ez e 2500J. Azt tudom, hogy nagyvadra ez az ajánlott, de a törvényben változatlanul csak a .45 és 45 cm van. Ugyi? üdv: A.sam.

  Köszönöm szépen! Tudom, hogy nem vagyok naprakész ebből, ezért nem találok, és/vagy nem értek több dolgot. Üdv!

   

  Ha jol ertelmeztem: minimalisan 45cm. Csohosszusagu, es .45 kaliberu eloltoltos fegyverrol van szo. A vadaszati torveny pedig eloirja, hogy nagyvadra 2500j minimalis csotorkolati energia, de pl. Őzre 1000j csotorkolati energia a minimum. Ertelemszeruen az 1250-et tudo ardesa ranger puskammal mehetek ozre, de disznora mar az .54-est kell hasznalnom. (A .45 nem.fogja tudni ezt az energiat, ezt .50 folott fogja tudni)

  Sose okoz gyújtási gondot, a papír?

  Szép munka, gratula :)

  Úgy ahogy mondod! Kivéve azt, hogy a szívéhez kepna a jogcsináló. Ugyanis annyi eszük volt, hogy maguknak és jónéhány kivételezettnek csinálta a törvényt úgy hogy alanyi jogon viselhessenek fegyvert. Mint a bírók, ügyvédek, polgármesterek stb. Hiába! Ezek életet többet ér! (szerintük)

   

  Igen, jó a kifejezés. Csinálják a jogot nem alkotják… :)

  Lehet elvi vitákat folytatni, csak én megfordítanám a dolgot. Nem kicsit.

  Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a legális és jogkövető fegyvertartás valójában egyáltalán nem sérti a nem fegyvertartó polgárok érdekeit, nem egy esetben sőt, kifejezetten egybevág vele. A jogkövető gondolkodású egyének vannak ebben a fene nagy demokráciában letojva, konkrétan a mi érdekeink nem nagyon vannak figyelembe véve.

  A hosszú és bürokratikus procedúra ellehetetlenítő jellege pedig teljesen világos mint a nap, ezen felesleges is lenne vitázni. Szándékosság van mögötte.  Nem hat meg egyik nagy tézis sem, és filozófiai eszmefuttatás a demokráciáról mindaddig, 1. szándékosan van egy közösség mellőzve mondvacsinált okokból 2. Változatlanul alapjognak tartom minden társadalomban a fegyvertartást az másik kérdés, hogy a jártasság és alkalmasság igazolásáról nem kell, és nem is lehet lemondani, ahogy a targoncára is kell “jogsi” úgy a lőfegyverre is kelljen. De azt nem tudom elfogadni, hogy majd egy rendőr bácsi egy ablak mögött dönti el helyettem, hogy szerinte jogosan gondolom, hogy a tanyán nekem otthon védelemre kell e egy sörétes. SEMMI köze hozzá, hogy valóban jogosan féltem az életemet, vagy csak szeretem e a glock-ot és azért tűzném az övemre, amíg van fegyvervizsgám, és a pszichomókus szerint sem vagyok ámokfutó. :) Alapjogomba való belepofázásként értékelem. Ez magánvélemény nyílván, és nem nagyon izgat fel, hogy ezt olvasva a jogalkotó most a szívéhez kap e. Amint partnernek tekint engem, majd én is őt.

  Biztosan bennem a hiba, de nem értem, hogy mikor kel és mikor nem kell fegyvertartási elöltöltősre. Egy Uberti Colttal kapcsolatban kérdeztem. Csatoltam a rendőrség tájékoztatóját, aki tudja, legyen szíves megírni! Köszi, szép napot!

   

  Én úgy gondolom (Fixme jogászok), hogy mivel itthon engedélymentes, a határig simán viheted tartási nélkül. Ha a szlovák oldalon is engedély mentes be is viheted. Ha ott akarsz lőni is vele, akkor a szlovák ide vonatkozó törvény alapján lőhetsz vele szlovák területen, ahogy itthon is a hazai törvény szerint. Szerintem ennyi. De lehet tévedek, mert az EU ritka idióták gyülekezete.

  Hááát a gumi borítással együtt szvsz már a torkolat védő ha ár is menne, nem lenne képes a cső, és a gumi közé elhelyezkedni, mert már vékony a rés köztük, alig van. Plusz nincs is kéznél. De Balázs véleményére is kíváncsi lennék, hogy melyik a jobb: a csőtorkolatot védeni, vagy a huzagot a cső teljes hosszában?

  Nem lesz tele a csöved műanyag fecnikkel, amit a csőkorona reszel le a műanyag csőből?

   

  A kérdés jogos, még nincsen tesztelve, csak hidegen. Nem látom, hogy felsérülne a gumi letoláskor, de az idő majd eldönti. Én jobban tartottam attól, hogy réz érintkezik a huzaggal.

  Kész az új, profi töltővesszőm :) Réz cső, alul is fa stifttel lezárva, felül fa stift, és fúr bútor gomb. (pácolva,olajozva) A csőre pedig ráhúztam egy átlátszó gumi csövet. Így nem sérül a huzagolás, és nagyon pontosan is illeszkedik a csőbe, garantáltan egyenesen tolom le a lövedéket. Hátrány: erre nem tudsz jag, és hasonlókat rögzíteni, de lehet ha lesz türelmem nekiállni megint ezt is megoldom :)

  Mellékletek:

  A következő felvételek sokak jóérzését sérthetik. Figyelem, megrázó képek következnek!

   

  királyság! :)

  Ezt nem ….–nám el ha nem muszáj :D Főleg, mert (bármilyen hihetetlen) a lomtalanításkor találtam, egy névvel tól -ig dátummal ellátott fejfa keresztről van szó, akácból, namost ha azt sikerülne megfaragni annak a puskának komoly története lenne az biztos az első lövés előtt is :D

  Sziasztok, gyors kérdés.

   

  Van egy elég nagy akác fa tömböm, évek óta szárad a pinyóban. Fegyver ágyazáshoz jó az akác?

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 107