Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Kapcsolódó kérdés: az eü alkalmasság igazolásához működik a 253 26. szakasz (5)? Vagyis hogy finánc és kém munkáltatói igazolással alkalmas?

  Ha a sportlőfegyver tartó eü. alkalmasságát elfogadják, akkor a munkahelyit is. Szerintem. :scratch:

  Amint csak lehet. Mikor lehet?

  Ha minden igaz Februárban lesz megint. Most volt 21.-én itt Zalaegerszegen. Ha lesz pontos infó, biztos felteszik ide is.

  Szia Balázs!
  A 22/1991. (XI. 15.) NM rendeletben még nem jelent meg az elöltöltő fegyver sportlövészetre használatának eü. feltétele.
  E rendeletben a vadászati célú felhasználásnál a II. csoportot írja feltételnek, ami orvosi és pszichológiai vizsgálatot tartalmaz. Ezt a háziorvos készíti.
  Kérdés, lesz-e pszihó vizsgálat az elöltöltős sportlövészeknek vagy nem?
  Hangsúlyozom, a rendeletet még nem módosították!
  Köszi: Csaba

  Szia!
  10cm
  Mikor vizsgázol?

  Következő kérdés: vadászpuska megengedett szórás 50 méteren. Ami lehetséges válaszokat találtam:

  3,75 cm (“80 m-en 6 cm”-ből hasonló háromszögekkel számítva)
  5 cm
  10 cm
  “Kilences”
  “100 m-en hetes-nyolcas”, ebből szintén lehetne matekozni.

  Szóval mennyi?

  Na még egyszer utoljára, aztán ha most se, akkor befejeztem!!

   

  Mod.: Ennyi volt!! :negative:   :negative:   :negative:   :negative:   :negative:   :negative:   :negative:   :negative:

  Mellékletek:

   

  ” Nekem egy – igaz bútorgyárban készített – közönséges kis szekrényem van bútorlapból, lefúvó nyílásokkal, ezt külön kérték a rendőrök. Biztonsági zár és ennyi. ”

   

  Szia Pisti!

  Már megint az a fránya jogszabály.   (Amit sokadszor nem vesz(akar) figyelembe az illetékes hatóság!!) :cry:

  253/2004.(VIII.31.) Korm. Rendelet a fegyverekről és lőszerekről

  43.§ (1) Lőszerelemet eredeti gyári csomagolásában, ablakkal rendelkező helyiségben, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy lefújó nyílásokkal ellátott lemezszekrényben úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá.

   

  Apocalypto-nak. A tárolóm. És megfelelt. ;-)   Üdv: Csaba

  A hócipőm tele van a fórum motorral. Egyszerűen nem hajlandó a képeket betenni, pedig mindenben megfelelő!. Három napja a “Versenyek” rovatból is eltüntette a hozzászólásomat és a régit tette be helyette. :negative:

   

  Mellékletek:

  Sziasztok! Még nem reszeltem az időzítés végett. Végül is ha csak a dob túlfordulása a gond, azt hogyan lehet állítani. Mert lehet, hogy elég lenne, csak annyi, hogy ne forduljon túl.

   

  Szia!

  Az a szerencsésebb helyzet, ha túl fordul. Szerintem ekkor túl hosszú a dob emelő pöcök, amit rövidebbre kell venni. De csak apránként és mindig ellenőrizd le. Általában a pöcök (dobléptető) kopása szokott gond lenni a természetes használat miatt. Ilyenkor nem tudja már megfelelő pozícióba emelni a dobot. Ekkor a pöcköt kicsit meg kell nyújtani. Ezt úgy kell elvégezni, hogy a pöcköt egy sík fém lapra helyezve egy tompa élű, vésőszerű eszközzel 2-3- helyen enyhén beütöd. Ezzel kissé megnyújtod a pöcköt. Természetesen a végtelenségig nem lehet ezzel a módszerrel javítani az időzítésen. Ha túl nagy a kopás, akkor új pöcköt kell készíteni. Ezt sima laposvasból lehet kialakítani. Edzeni nem szabad, hogy ne koptassa a dobon lévő emelővájatokat. Nem ördöngös feladat, de bizonyos mértékű szerszámozottság és műszaki érzék azért kell hozzá. Természetesen a fegyvermester rendelkezik ezen tulajdonságokkal! ;-)

  Üdv: Csaba

  Mellékletek:

  Szia Balázs!

  A tabi versenyen (amely nagyon jó hangulatú verseny volt, köszönet érte a szervezőknek) vetődött fel a kérdés, hogy a revolvereket lehet-e fegyveren kívül tölteni.Természetesen a csapizás már a fegyverbe betett dobon történik.

  Az én tudomásom, és az eddigi gyakorlat szerint hazai versenyen megengedett, de nemzetközin nem (őrizve a hagyományos töltési módot). Szerinted viszont a hazai versenyen sem lehet. Nos, lássuk a szabályzatot.

  No HU 9. Webley  ET3

  A: Fegyver típus: 1896 előtti szerelt lőszeres revolverek, vagy Ruger Old Army, vagy elöltöltős Catleman revolverek

  G: Értékelés módja: MLAIC (13 lövésből 10 értékelt, nagyobb érték akkor a lövés, ha a szakítás területének legalább fele a nagyobb érték felé esik.)

  Akkor most az elöltöltős Catlemant hogy töltöm meg? Tehát a fegyveren kívüli töltésnek nem biztonságtechnikai oka van, hanem pusztán autentikus.

   

  Várom a vezetőség állásfoglalását, üdv: Csaba

   

  Tehát akkor leírom mit tapasztaltam, hátha okul belőle valaki. A dobrekesztő nem működött megfelelően, mert nem volt pontos a mérete ehhez a revolverhez. Ezt az alkatrészt cserélték, tehát valami oka volt egyrészről a cserének, másrészt a kakashoz nem lett pontosan illeszkedő darab a cserélt. Ez azt jelentette, hogy a dobrekesztő csak akkor került a kakason lévő ferde csap megfelelő oldalára, vagyis a kiindulási állapotba, ha a kakas túl tudott mozdulni azon a ponton, ahol a lőkúpokra támaszkodott. Ezért kivett dobbal működött, még ha a lőkúpra csapott, akkor nem. A videót tanulmányozva azt láttam, hogy a dobakasztó villás részén lévő ívbe nyugszik a csap kiindulási helyzetben. Ezt az ívet finom papírral felcsiszoltam (kb: 0,06-0,08 mm-t) És a probléma megszűnt. Ezek után jöttek elő a további méretproblémák, mert most már dobbal is láttam működni. Ahhoz, hogy megértsük célszerű a videót tanulmányozni. Tehát nyugalmi állapotban kint van dobrekesztő, fogja a dobot. Amikor hátrafelé húzzuk a kakast, a ferde csap vastagabb része lehúzza a dobakasztót, majd további hátra húzásakor a ferdeség miatt leakad a csapról és ismét megfogja a dobot. Ennek a folyamatnak az időzítése fontos, Egészen biztos, hogy félállásban szabadon forog a dob, alap illetve felhúzott állapotban azonban megakasztja. Ennél a revolvernél csak alap és túlhúzott állapotban akaszt meg, mikor már a dob is túlfordult. ez azért van, mert túl későn akad le a ferde csapról. Ezért nyilvánvaló, hogy hosszú a dobakasztó villás része. Így mivel a dob túlfordul mindig beleüt egy kicsit a dobba a kakas. ezért volt felnyalódás mind a dobon, mind a kakason. Ezt a dobakasztó rövidítésével szándékozom megoldani, persze többlépcsőben, kis lépésekkel. Üdv: Tamás

  Szia Tamás!

  Mielőtt bármin rövidítenél, egy ötlet.

  Az ilyen fajta reteszelési problémát a kakason található szemölcs elfordításával is lehet szabályozni. Vannak olyan revkok, ahol ez a szemölcs (nem véletlenül) külön darab. Ezt a csapos alkatrészt kiütve és megfelelő irányba fordítva (ez majd adja magát), majd visszaütve lehet az időzítésen állítani. Egy ismerősöm simán kifúrta, esztergáltatott egy ilyen alkatrészt és így oldotta meg az állítási problémát. ;-) A tabi versenyre megyünk vele, útközben rákérdezek.

   

  Üdv: Csaba

  “Csak rend kedvéért. MSSZ Fegyverágak számozása TÖRTÉNELMI PONTLÖVÉSZ SZAKÁG ET 1 = Elöltöltő fegyveres lövészet ET 2 = Nagykaliberű szerelt lőszeres puska ET 3 = Nagykaliberű szerelt lőszeres pisztoly[/quote]“

   

  Sziasztok!

  Barátom és lövésztársam hívta fel a figyelmemet, hogy van még egy fegyverág. Ez pedig nevezetesen az

  ET4 = Minden szerelt lőszeres sima csövű fegyverrel lőtt történelmi versenyszám.

  Nos ebből csak egyet találtam.

  Nu. HU 21. Kittenberger

  MSSZ minősítő kategória: ET4

  A. Fegyver típus: 1945 előtti szerelt lőszeres vagy elöltöltő sörétes fegyverek, melyek gyöngygolyó lövésére alkalmasak.

  B. Irányzék: Csak célgömbbel rendelkezhet a fegyver, nézőkével nem. Fénygyűjtős modern irányzékok használata nem megengedett.

  C. Cél: UIT 50 m pisztoly lőlap

  D. Pozíció: Álló

  E. Távolság: 50m

  F. Űrméretek: Minden már 1945 előtt létező sörétes űrméret.

  G. Lövésszám: 10 álló

  H. Kiegészítők: Semmilyen modern kiegészítő nem megengedett.

  I. Lőidő: 15 perc.

  J. Értékelés módja: MSSZ ( 10 lövés, 10 értékelt, ha a lövés éri a nagyobb érték vonalát, akkor már nagyobb értéknek számítandó.

   

  Nincs kedve valakinek indulni ebben a versenyszámban? Legalább a minősítést meglőnénk.

  Kedves vezetőség, van ennek akadálya? :unsure: Vagy eddig miért nem lőttük ezt a számot? :scratch:

   

  Sajnos, ha hosszabbítod, akkor se szemle árba megy. Tavaly március elején voltam, az összes kártyám érvényes volt még, amikor újat csináltattam és mindegyikért teljes árat kellett fizetni. (Kivéve egy vas, de annak soha nem volt még kártyája, így az csak szemléztetni kellett a 3300 valamennyi forintért) Itt lehet számolgatni: http://pklv.hu/oldal.php?M=0&O=dijjegyzek

  Igen, a tények azok tények.

  31/2006.(VI.1.) GKM rendelet a fegyverek, lövőkészülékek, valamint ezek lőszereinek vizsgálatáról

  7.par. (1) Már használatban lévő fegyvert-a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – a korm.r. 38.par. (1) bekezdés g) pontja alapján a tanúsítványban megadott érvényességi határidő lejártakor, de legalább tízévenként újbóli vizsgálatra kell bemutatni. A lövőkészüléket kétévenként újbóli vizsgálatra kell bemutatni, kivéve, ha a Vizsgáló a tanúsítványban ennél rövidebb érvényességi határidőt határoz meg (a továbbiakban együtt: időszakos vizsgálat.

  (2) Vizsgálatra be kell mutatni a fegyvert vagy a lövőkészüléket

  a) A fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII.31.) Korm.rendelet 15.par. (4) bekezdés b)-c) pontja szerinti javítást, illetve fődarab cserét, valamint a teherviselő elemén, az elsütő és biztosító szerkezetén végrehajtott módosítást vagy helyreállítást követően azonnal,

  b) a fegyver, lövőkészülék megszerzése esetén – a megszerzés elött 60 napon belül, ha az nem rendelkezik érvényes tanúsítvánnyal

  (3) a már használatban lévő vadász és sportlőfegyverek az időszakos vizsgálat alól mentesek, ezen lőfegyvereket a (2) bekezdésben felsorolt esetekben kell vizsgálatra bemutatni.

   

  8. par. Szemlére kell bemutatni azt a fegyvert, amelyen Magyarország által elismert külföldi próbajelek (a továbbiakban: elismert próbajel) találhatóak, de a vizsgálatról nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

  Hirtelen ennyit találtam. Tudom Palikám, a nyugdíjas tagozat…..!   :heart:

  Üdv: Cajga

   

   

  Hi! Ez milyen fegyver? Elöltöltős, vagy szerelt lőszeres? Ha szerelt lőszeres és sport célra van bejegyezve, csak akkor kell a lejárt műszaki kártyát megújítani, ha el szeretnéd adni, vagy fegyver fődarab lett cserélve, módosítva stb. De ezt akkor a fegyvermesternek kell intéznie. Ha elöltöltős, na itt egy kis zavar van a téridőben, ennek még jobban utána kell néznem. :mail:

  Találtam valamit egy kis kutakodás után. :yahoo: Na a bemásolós módszer nem működik, html kódokkal tolta tele a hozzászólást. Holnap beírom rendesen az eredményt. Bocsi, már k…va késő van és nincs humorom körmölgetni. :wacko:[/quote]

  Tehát a tegnapi kutakodás eredménye.

  253/2004.(VIII.31.) Korm.rendelet a Fegyverekről és lőszerekről

  30. par.

  (1) Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata csak sportegyesületnek engedélyezhető.

  (2) Muzeális fegyver csak akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek  és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.

  (3) Muzeális fegyvert sportlövészetre csak sportegyesület tagja használhat.

  (4) Muzeális fegyver önvédelmi célra nem viselhető.

  Tehát a fentiek alapján a kör bezárul, szükség van a műszaki kártyára. Ha hosszabbítod akkor csak szemle, ha lejárt akkor vizsga. :cry:

  Kellene egy jogszabályi oldal is amit a változásokkal frissíteni lehetne. Talán az új honlapon megoldható lesz.

  Ha valakit érdekel a fegyvervizsga anyaga itt megtalálja. Ezt minden változáskor frissítem!

  Remélem tudtam segíteni, üdv: Cajga

  Hi! Ez milyen fegyver? Elöltöltős, vagy szerelt lőszeres? Ha szerelt lőszeres és sport célra van bejegyezve, csak akkor kell a lejárt műszaki kártyát megújítani, ha el szeretnéd adni, vagy fegyver fődarab lett cserélve, módosítva stb. De ezt akkor a fegyvermesternek kell intéznie. Ha elöltöltős, na itt egy kis zavar van a téridőben, ennek még jobban utána kell néznem. :mail:[/quote]

  Találtam valamit egy kis kutakodás után. :yahoo:

  Na a bemásolós módszer nem működik, html kódokkal tolta tele a hozzászólást.

  Holnap beírom rendesen az eredményt. Bocsi, már k…va késő van és nincs humorom körmölgetni. :wacko:

   

   

   

  Sziasztok! Na akkor megismétlem, mert az előbbi 110 méteres üzenet az alábbit takarja: Segítsetek értelmezni az alábbi márianosztrai évzáró lövészet kiírásában olvasott feltételt: „érvényes műszaki kártyával (vagy azzal egyenértékű próbajellel) rendelkező fegyverrel kell rendelkeznie”. Kérdésem:Akkor most minden esetben kell a fegyvernek érvényes műszaki kártyával rendelkeznie, vagy ha már volt és lejárt – a Tryonomnak éppen most járt le – nem szükséges a szemlét megismételni? Nem az összeg – ha jól emlékszem 3370 Ft – hanem az utazás, szabadság, stb. Idáig azért nem foglalkoztam ezzel, mert az összes többi fegyveré még érvényes. Köszi, ha válaszoltok: Kapócs

   

  Hi!

  Ez milyen fegyver? Elöltöltős, vagy szerelt lőszeres?

  Ha szerelt lőszeres és sport célra van bejegyezve, csak akkor kell a lejárt műszaki kártyát megújítani, ha el szeretnéd adni, vagy fegyver fődarab lett cserélve, módosítva stb. De ezt akkor a fegyvermesternek kell intéznie.

  Ha elöltöltős, na itt egy kis zavar van a téridőben, ennek még jobban utána kell néznem. :mail:

   

  “Javaslat: a szerelt lőszeres fegyverrel versenyzőknek és az Országos Bajnokságon való induláshoz mindenképpen kelljen az MSSZ felé is rendezett tagdíj és a licenszkártya. Ezek hiányában is lehetséges az OB-n való indulás, de ebben az esetben az eredmények nem kerülnek értékelésre, díjazásra.” Jelenti ez azt, hogy a csak feketelőporos elöltöltőssel lövők MSSZ licensz nélkül is részt vehetnek az OB-n? Ha igen, értékelve lesznek az eredményeik? (Minősítést nem kaphatnak gondolom, hisz nekik nem is kell, hisz nincs is barna könyvük).

  “Ezek hiányában is lehetséges az OB-n való indulás, de ebben az esetben az eredmények nem kerülnek értékelésre, díjazásra.”

  Igen, részt vehet az OB-n, de nem értékelik, nem díjazzák a teljesítményét. Vagyis tartott egy jó kis edzést egy baráti társaságban. :good: Valamint idézném Öregszem korábbi hozzászólást is.

  “A Magyar Sportlövő Szövetség versenyein (mi is oda tartozunk) klubtagsági igazolvánnyal,érvényes sportorvosi bejegyzéssel”

  Minősítés sem kaphat. Csak a rend kedvéért.

  MSSZ Fegyverágak számozása  TÖRTÉNELMI PONTLÖVÉSZ SZAKÁG

  ET 1 = Elöltöltő fegyveres lövészet

  ET 2 = Nagykaliberű szerelt lőszeres puska

  ET 3 = Nagykaliberű szerelt lőszeres pisztoly

   

   

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 137