-
- Kapszli
- 2014-02-24-06:38
Folytatva, Ma beszéltem a Nagy Imivel, és szerinte az első lépés az lenne, sebességet kéne mérni, mert az lenne egy nagyon fontos támpont. Hát ez sajna várat magára, de talán a nyáron Nosztrán, vagy Jászfelsőn. Bár mérni máshol is lehet 50m-n is. Bali, hogy állsz sebességmérővel? Józsi
Teljesen jól! Részemről mehet a dolog. Egyébként nem kellene várni, időben még hozzunk össze egy lövészetet Szentendrén, és mérjük meg.
- infantry
- 2014-02-23-19:11
Folytatva, Ma beszéltem a Nagy Imivel, és szerinte az első lépés az lenne, sebességet kéne mérni, mert az lenne egy nagyon fontos támpont. Hát ez sajna várat magára, de talán a nyáron Nosztrán, vagy Jászfelsőn. Bár mérni máshol is lehet 50m-n is. Bali, hogy állsz sebességmérővel?
Józsi
- Kapszli
- 2014-02-22-18:01
Hú de jó ismét ezekről a témákról beszélni, köszönöm a profi hozzászólásaitokat, a melegedéssel kapcsolatban egy kicsit én is szkeptikus vagyok,de a zsírra nem gondoltam, mivel saját gyártású kissé kemény zsírt használok, 60% birkafaggyú, 40% méhviasz. Bevált 50m -re. A tapaszolt gömbbel mi van? A kovásba azt használok, mégsem volt az igazi. Tapasztej, inkább a szememmel lehet a gond. Majd próbálgatom valahol. Viszont 50m-en minden jó volt, ha élesre varázsoltam a szemem. A Gibbs pusekhoz 500gn súlyú hernyólövedéket használok kissé keményített ólomból, a lágy nem vált be egyáltalán, természetes mérve, kaliberezve a zsírozás után, hogy ne maradjon felesleges zsír a felületén. Meg fogom próbálni a Steve és Szekér félével is. Józsi “vakembör”
Még egy lehetőség: nem lehet, hogy a valtozó izomtónus okozza? Egyszerűen a folyamatos lefekvés-felállás miatt változik a fekvő testhelyzet. Ki kelle npróbálni, hogy lövészet előtt belegítesz!
- infantry
- 2014-02-22-14:55
Hú de jó ismét ezekről a témákról beszélni, köszönöm a profi hozzászólásaitokat, a melegedéssel kapcsolatban egy kicsit én is szkeptikus vagyok,de a zsírra nem gondoltam, mivel saját gyártású kissé kemény zsírt használok, 60% birkafaggyú, 40% méhviasz. Bevált 50m -re. A tapaszolt gömbbel mi van? A kovásba azt használok, mégsem volt az igazi. Tapasztej, inkább a szememmel lehet a gond. Majd próbálgatom valahol. Viszont 50m-en minden jó volt, ha élesre varázsoltam a szemem.
A Gibbs pusekhoz 500gn súlyú hernyólövedéket használok kissé keményített ólomból, a lágy nem vált be egyáltalán, természetes mérve, kaliberezve a zsírozás után, hogy ne maradjon felesleges zsír a felületén. Meg fogom próbálni a Steve és Szekér félével is.
Józsi “vakembör”
- Steve
- 2014-02-22-12:41
Helló Józsi! Nem tudom,hogy milyen kenőanyagot használsz de próbáld ki az általam gyártottat is. Lehet hogy emlékszel még Mária-
nosztrára amikor hadipuskával 200 méteren szétlőttük a fémcélt, valamint a 1,5 literes vizes flakont el tudtuk találni alap irányzékkal némileg emelt töltettel, szintén 200-on (55 grain nálam legalábbis az emelt töltet). De szerintem nem a kenőanyaggal lehet a baj (hacsak nem vizes homokot használsz lövedéket kenni). Én ezt használom revolverhez, Puskához mindegyikhez nekem nagyon bevált.- Kapszli
- 2014-02-22-09:31
Szóljatok hozzá! Józsi “vakembör”
Jó reggel Gyalogos uram!
A tágulás azért nem játszik véleményem szerint, mert a töltettől kap akkora pofont a lövedék, hogy simán zömül a hugazba akár tágul a cső, akár nem. Nekem sokkal inkább gyanús, a kenőanyag. Ilyen formában inkább az tudja változtatni a viszonyokat, növelve a lövedék súrlódását. Én kenőanyaggal kísérleteznék!
Üdv
SC
- LQ
- 2014-02-22-08:30
Szia Vakembör!
Engem érdekel az elöltöltőzés, és szintén elszomorít ez a “pangás”.
Viszont ilyen problémám soha nem volt, mint amit leírtál. Persze az Én szórásom még jó esetben sem “vágja” a lőlapot.
Ezért az okát sem tudom, csak okoskodni tudok a témában. A cső melegedése szerintem nem okozhatja ezt a gondot. A fél feketényi elvándorlás elég jelentős (10 cm). Azaz komoly méretváltozást rejtene. Az .58-as Springfieldemmel kísérletezgettem anno, hogy meddig lehet lemenni az alulméretességgel. Ha az ideális alá kalibereztem .001″-csel akkor már nyílt a szórás, kb 8-asnyira, ha .002″-csel akkor már az egész feketét belőttem. A cső melegedésénél ugyanez játszódik le csak ellentétesen. Nem a lövedék átmérője csökken, hanem a csőé nő. De szerintem ez nem okozna lineáris változást, mint a Te esetedben, hanem szabálytalanul nőne a szórás. Viszont a cső melegedésénél nem következik be ilyen mérvű méretváltozás. Amit tudok, hogy egy .58-as öntőformánál kb. .0025″-csel nő az átmérő, ha 400°C-ra melegítjük fel. Csak saccolom, hogy egy 13-as sorozatnál kb 50°C-ra melegszik fel a cső (de lehet, hogy több). Ha a kettőt összehozzuk, akkor a cső melegedése, kb. .0003″ méretváltozást okoz a csőben. Ez szerintem biztosan nem okozhat 10 cm-es változást 100 m-en a találati pontban.
Üdv: LQ
ui. Az acél és az ólom hőtágulása nem egyforma, de azért nem is annyira eltérő. Töltés közben a lövedék már elkezdi felvenni a cső hőmérsékletét (azaz tágul az is), mielőtt a lövés megtörténik. Tehát valamelyest kompenzálódik az eltérés, ha nem is teljesen.
- infantry
- 2014-02-21-21:03
Hell megint Mindenkinek!
Az elöltöltőzést próbálnám kicsit éltre lehelni, persze ha még érdekel valakit.
A 2013-s 100m-s OB után kezdtem el azon gondolkodni, mi lehet annak az oka, hogy 4. 5. lövés után a találatok egyre lejjebb csúsznak, miután ez csaknem minden ilyen esetben előfordult, másokkal is értekeztem erről, de nincs eredmény. Persze lőtér sem a közelben, hogy próbálni lehessen. Három versenyszámban is indultam de mindegyik így alakult. A Gibbs pusekkel 2-3 tízessel kezdtem aztán 5és 7 óra közötti sávban a többi találat folyamatosan a fehérig ment le. Hasonló lett a kovással is a lőlap, egy kicsit széthúzódóbb szórással. Az fekvő és álló hadi puska is lefele irányuló volt, a 10-estől lefele szinte kettévágta a lőlapot.
A kérdés az, mi okozhatta, felmelegszik a cső, kitágul, némi gáz elmehet a lövedék és a csőfal közt?
Mi lehet a megoldás, 4. töltettől emelni kéne a por mennyiségét, vagy meleg csővel kéne indulni. Pl. Hagyó Pista a VB-n a németeknél, már reggel kitette a buszuk ablakába a vasat, hogy melegedjen fel. Jó lenne tudni, a titkot. Persze lehet hogy a szemem a rossz!
Szóljatok hozzá!
Józsi “vakembör”
- Névtelen
- 2013-12-03-08:01
A 2013 november 28. előtti fórum hozzászólásokat az alábbi link alatt találja: http://archiv.kapszli.hu/hu/forum/4-3-1
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.